Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Планинският бегач Калоян Пейчев ще се опита да измине 100 000 вертикални метра за по-малко от 20 дни

6
Трасето
Снимка: Калоян Пейчев

Изминаваме известното трасе под Драгалевския лифт - стръмно, дълго, изморително, идеално за тренировка. Сядаме на пейките под надвеса на Голи връх (крайната точка) и след малко с подскоци пристига добре екипиран бегач. Разпознавам го - Калоян Пейчев - Кофето, един от най-издръжливите ни планински бегачи. Поздравяваме се и едва след това си давам сметка, че той изобщо не е задъхан, а освен това се придвижва със странна за подобен наклон техника - пружинира и стъпва на пръсти. Без грам усилие! Споменава нещо набързо и докато ние пием вода, той обръща, без да спира, и продължава надолу. Казва в движение нещо, което не сме сигурни дали сме чули правилно - че това му е шестото качаване и слизане за деня... По-късно пиша на Кофето уточняващи въпроси - правилно съм чула, изминал го е 6 пъти, а на следващия ден - 4 пъти.

Решавам да проверя за какво става дума и разбирам, че се готви за ново предизвикателство, което започва на 1 юли. За възможно най-кратко време ще се опита да изкачи 100 000 вертикални метра. Целта му е да ги измине за по-малко от 20 дни, което означава, че ще трябва да изкачва над 5000 м всеки ден. 

Моля за онагледяващо сравнение.

"До Мусала има 1500 м изкачване от Боровец, т.е. това са 67 изкачвания, по-точно - 66,6" - обеснява Калоян. Включвам калкулатора - значи все едно над 3 пъти на ден ще се изкачва до Мусала и обратно. Нещо такова. 

Калоян Пейчев

"За тази цел ми трябва стръмен склон, по който да няма много излишни хоризонтални метри. Трябва да има резервно трасе, което да ползвам в случай на лошо време. Трябва склонът да е със северно изложение, защото иначе лятното слънце ще ме изцежда много сериозно. Към всички тези условия трябва да се добави и хубава база, където да мога да се възстановявам за всеки следващ ден. Тези критерии ме отведоха до хижа "Плевен", където има всичко нужно, за да осъществя начинанието" - разказа Калоян в интервю за БНР.

Идеята се зародила преди две години. 

"Когато човек прекарва много време в планината, мисленето се променя и в търсене на по-сериозни изпитания, ти идват идеи, които понякога граничат с "невъзможното". От там нататък вече си преценяваш дали ти стиска достатъчно да се захванеш да реализираш идеята. Защото всяко такова начинание си има своята цена и трябва да си готов да я платиш, ако искаш да се справиш. 

Резултатите, които търся, са свързани преди всичко с това дали мога се справя с нещо толкова сериозно. Неизвестността на трудностите, с които ще се сблъскам, е интересна. Защото е много различно как човек си представя едно нещо и как то ще протече в реални условия". 

Трансилвания 100

Как се подготвяше, какъв беше тренировъчният ти режим и как се възстановяваш?

Калоян: Тази година тренировките ми са съсредоточени почти 100% в планината. Гледам да нямам много "излишни" хоризонтални метри, за да може тялото ми да се адаптира към специфичните и еднообразни изкачвания и спускания.

Генералната репетиция направих преди две седмици на Витоша. Бях си поставил за цел в рамките на пет дни да направя общо 20 изкачвания от Драгалевци до Голи връх и обратно, като в единия ден (сряда) изкачванията бяха 6, за да мога да видя как ще се възстановява тялото ми за следващия ден. Останах доста приятно изненадан от резултатите и начина, по който се чувствах всеки един ден от тази седмица - за пет дни се събраха общо 200 км с 20 000 м изкачване и толкова спускане.

За възстановяване от такива натоварвания разчитам предимно на хубава храна (преди, по време и след приключване) и хубав сън. Другото, което помага, са самите тренировки - с течение на времето тялото се адаптира към все по-големи натоварвания.

Защо индивидуално предизвикателство, а не състезания?

Калоян: Участвам и в състезания - от края на април до края на май бягах на "Коджа Кая" 75 км, маратон "Каланджа" 43 км и на "Трансилвания" 100 км, където станах трети в генералното класиране. Иначе винаги ме е привличал приключенският и откривателски елемент в планините. В България има толкова много неща за правене, че един живот не е достатъчен. Затова от време на време си измислям по някоя щуротия. През 2018 г. преминах за 26 дни трите "Е"-та (Е3, Е4 и Е8), тази година изкачих 39-те планински първенeцa в България през зимата (от втори януари до 18 март, общо 608 км, с 32 500 м положителна денивелация). Такива състезания много трудно биха могли да се организират и затова човек трябва сам да си ги измисли и осъществи. А другите състезания си ги има всяка година и човек може винаги да се запише за тях.

Към победата на Трансилвания

Какво ще стане, ако успееш, и какво - ако не успееш?

Калоян: Интересен въпрос. Предполагам, че ако не успея, ще бъде просто един много сериозен тренировъчен лагер за следващите изпитания и състезания. Ако успея, ще съм отметнал още едно от онези неща, които са в графата "невъзможно", и най-вероятно ще съм първият човек в света, който ще е изкачил 100 хиляди вертикални километра за възможно най-кратко време. При всички положения приоритет е безопасността и ще съм много внимателен да не се контузя, защото и работата ми като планински водач е пряко свързана с доброто ми здраве.

Калоян Пейчев държи рекорда за скоростно преминаване на българската част от трансевропейския маршрут Е4. Пътят, известен като Петте планини, е дълъг 240 километра, с 13 500 м положителна денивелация и минава през 5 от най-високите планини на Балканите - Витоша, Верила, Рила, Пирин и Славянка. През 2019 г. Калоян изминава трасето за забележителното време от 51 часа и 8 минути (дотогавашният рекод, на Боян Дочев, е 70 часа и 44 минути).

През октомври 2021 г. Калоян направи опит за най-бързо преминаване на най-дългия туристически маршрут у нас - Ком-Емине. За целта трябваше да измине трасето от 560 км за по-малко от 4 дни и 8 часа, колкото беше най-доброто време, записано дотогава (през 2018 г., от Божидар Антонов). След 3 денонощия със силни ветрове Калоян и екипът му решиха да прекратят опита на Агликина поляна в Сливенския Балкан.

На Коджа Кая

Калоян има и редица победи или челни места в състезания по планинско бягане.

През юли 2020 г. - първо място в първото издание на ултрамаратона "Балкан Ултра" в Стара планина. Трасето с дължина 80 км и положителна денивелация 6500 метра предизвика някои от най-добрите планински бегачи у нас. По него нямаше маркировка, а участниците се ориентираха по собственото си GPS устройство. Нямаше и подкрепителни пунктове. Калоян финишира с време 13 часа и 30 минути. През май 2021 г. победи във второто издание на планинския ултрамаратон "Run Around the Clock Ultra", като измина 115 км, с 5250 м денивелация и остана последният, успял да направи пълна обиколка на кръговото трасе. 

Същата година - първо място и в ултрамаратона "Frozen Peaks Panorama" в Гърция  - 260 км, с 12 000 м положителна денивелация, 43 часа и 31 минути, с почти 6 часа по-бързо от предишното най-добро време дотогава - на Пирин Галов, през 2019 г.).

Най-добро време за разстоянието от връх Мусала до връх Вихрен - 77км, с 4700 м положителна денивелация, изминати за 12 часа и 51 минути, през 2020 г.

Единственото време под 9 часа досега за разстоянието от хижа "Мазалат" до хижа "Ехо" 68 км, с 3500 м положителна денивелация за 8 часа и 55 минути.

Можете да следите Калоян в сегашното му предизвикателство - 100 000 вертикални метра,в реално време тукВ края на всеки ден Калоян ще качва активностите си в приложението StravaА снимки и интересни моменти можете да видите в Instagram и Facebook: @kaloyan_peychev_kofe.
---
Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Кабала и рождената дата

Кабала е много древно мистично учение, което определя важна част от това, което чака даден човек в живота. Кабала не определя бъдещето, а прави връзка между очевидно житейското и човешко- предначертаното. Как можем да разберем това! Към кабалистичното чисто 142857 се добавя цялата рождена дата, например 1962417. Числата се..

публикувано на 22.04.24 в 14:31

21.04.2024 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 21 април 2024 г. Водещ - Даниела Якова 

публикувано на 22.04.24 в 10:25

"С кротка нежност ще те изпълня, с ябълков дъх и с нещо без име"

Ваня Костова е родена на 18 април 1957 г. в Димитровград, израснала е в Бургас, където завършва езикова гимназия. Още като ученичка пее навсякъде, където ѝ се удаде възможност, но това ѝ пречи да посещава редовно училището.  По-късно Ваня Костова завършва Българската държавна консерватория (днес НМА „Панчо Владигеров“) в класа на Георги Кордов. Първите..

публикувано на 18.04.24 в 03:00
Верадина Начева

Екстремните спортове 7 - 15 април 2024

Верадина Начева се пребори за четвъртото място на Световното първенство по скайрънинг за мастъри (над 40-годишна възраст) в Португалия. Тя участва в класическата скай дисциплина и измина 37-километровото трасе с 2500 м изкачване за 5:01:21 часа. С разлика от секунди бяха излъчени победителите в тазгодишното издание на едно от първите..

публикувано на 15.04.24 в 13:49

14.04.24 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 14 април 2024 г. Водещ - Даниела Якова

публикувано на 15.04.24 в 09:32

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест ще бъдат оповестени от алпиниста Николай Петков, участник в националната експедиция през 1984 г. Идния месец, в Дома на киното в София, той ще има презентация по повод 40-ата годишнина от най-значимото постижение в българския алпинизъм. Петков сверява данни от други експедиции и ще представи..

публикувано на 13.04.24 в 12:08
В Пирин

Пътят към големите мечти е с голяма денивелация

В края на миналата седмица 27-годишният банскалия Никола Калистрин измина скоростно цялото северно било на северния дял на Пирин - най-високата и най-красива част на планината, като изкачи 30 върха за по-малко от 10 часа. Това, предадено в числа, се равнява на  42 километра, с 4600 м положителна денивелация в снежния и на места заледен Пирин,..

публикувано на 10.04.24 в 12:56