Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Върховният съд на САЩ отне конституционното право на жените да правят аборт

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Съединените щати бяха разтърсени от протести след решението на Върховния съд да отмени прецедент отпреди 50 години, с което отвори вратата на отделните щати  да решават дали да наложат рестрикции за аборт. През 1973-а година по делото Роу срещу Уейд съдът отсъжда, че бременните жени имат право на аборт през първите три месеца от бременността, но сега магистратите отмениха това решение и така всеки щат ще налага свои забрани.   

Американският президент Джо Байдън определи като "трагична грешка" решението. Върховният съд направи нещо безпрецедентно - отне конституционно право, което е фундаментално за толкова много американци. И нека сме наясно, с това решение здравето и живота на жените в цялата страна са подложени на риск, каза още Байдън. 

Половината щати се очаква да въведат нови рестрикции или забрани за абортиране. 13 щата имат готови законодателства, които влизат в сила в срок от 30 дни. Автоматична забрана за прекъсване на бременността влезе в сила в Кентъки, Луизиана, Арканзас, Южна Дакота, Мисури, Оклахома и Алабама. Очаква се забраните в Мисисипи и Северна Дакота да влязат в сила след одобрение на щатския главен прокурор. Забрана ще има и в Уайоминг, Тенеси, Айдахо, Тексас, Юта. 

Всички щати позволяват аборта, когато е застрашен живота на майката, а само някои ще допускат изключения в случаи на изнасилване и кръвосмешение. Клиники за аборти започнаха да затварят след решението на Върховния съд. 

Изследване на центъра Пю показва, че 61 процента от пълнолетните в Съединените щати смятат, че абортът трябва да е напълно законен или в първаночалните етапи на бременноста, а 37 на сто от американците са против. Затова и не стихват протестите в цялата страна. 

"Това решение е възмутително. Принудителното майчинство е незаконно!"
Решението на съда обаче беше посрещнато с одобрителни възгласи от противниците на аборта.

"Правото на живот беше възстановено. Безгласните най-сетне ще получат  глас!"

С решението на Върховния съд около 40 милиона жени в репродуктивна възраст ще изгубят правото си на аборт в щата, в който живеят, отбеляза Кимбърли Мачърсън - адвокат и професор по право. 

"За мен е съкрушително, че 14-годишната ми дъщеря ще има по-ограничен достъп до възможност да прекрати бременност и по-малко човешки права като цяло, отколкото имах аз в пълнолетния ми живот. Така че Съединените щати в момента се намират в наистина много опасна равнина."

Според американския статистически институт най-често правят аборт жени около 20-25 години, които вече имат едно дете. При близо 93% от случаите бремеността се прекратява още в първите три месеца и това става предимно с медикаменти, без хирургическа намеса. Мнозинството от жените, които вземат решение за аборт са неомъжени - 55 на сто - учили са в колеж (64%) или изпитват финансови затруднения (49 на сто), обяснява професор Мачърсън.

"Притеснявам се за жените с ниски доходи, цветнокожите, жените в селските райони, на които ще им се наложи да пътуват стотици километри, за да получат достъп до клиника за аборт, както и за младите жени, които разбират, че са бременни в по-късен етап на бременността. За много уязвими групи нещата ще се влошат след това решение."
Върховен съд на САЩ
Върховният съд на Съединените щати прие решението с гласовете на 6 съдии, 3 от които бяха назначени по време на мандата на бившия президент Доналд Тръмп. То е плод на дългогодишната борба на републиканците за засилване на консервативните позиции в американската правна система. Администрацията на президента Байдън и правозащитни организации предупредиха, че отмяната на прецедента ще застраши и други решения на Върховния съд като правата на гей двойките и дори контрацепцията. 

"Шокиращо е, че едни и същи хора се борят за правото на живот от една страна, а от друга защитават правото на хората да имат достъп до огнестрелни оръжия. Също така е изключително лицемерно да се бориш пламенно да сложиш край на абортите в страна, която е на едни от първите места в света по смъртност при раждане. Грижа ни е за плода, но не и за жената, която ще износи бебето, и която  в този случай е принудена да остане бременна, въпреки че не желае. За да заемем подобна позиция, трябва да мобилизараме много повече ресурси, които да осигурят социална сигурност."

Сега битката за правото на аборт се пренася в Конгреса и кампанията за междинните избори през ноември. Демократите се опитват да прокарат защита на правото на аборт чрез законодателство, а инфлацията беше изместена като основна тема предизборните дебати, отбеляза лидерът им Нанси Пелоси. 

"Това е жестока обида към жените, плесница през лицето относно собствената им преценка и способността им да вземат решение за репродуктивната си свобода. Правото на жената да избира свободно дали да се възпроизвежда вече е в предизборната кампания за ноември."
Решението на американския върховен съд оттекна и отвъд океана, а на по-късен етап може да доведе до промяна в нормите на международното право, както вече се е случвало. 

В Италия, където Католическата църква е с изключително твърди и силни позиции, абортът е легализиран през 1978 година, но сега отново се пораждат опасения от връщане на рестрикциите. В Ирландия, където съвсем наскоро, през 2018, абортите бяха узаконени, хората излязоха на спонтанни протести срещу американското решение. Беше припомнена историята на Савита Халпанавар, която умира от сепсис в Ирландия през 2012 година, след като не й позволено да абортира. Съвсем пресен е и случаят от Малта, където на младата американка Андреа Пруденте е отказано прекъсване на бременността, заради пълната забрана, въпреки че тя е направила частичен спонтанен аборт и има опасност за живота й. Активистите за репродуктивни права в Латинска Америка също се опасяват от връщането на най-рестриктивните мерки, точно когато тенденциите към промяна са започнали да се засилват. 

По публикацията работи: Лилия Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Вихрен Иванов

Над 100 състезатели от 10 държави на ултрамаратона в Русе - "Дунав 24 часа бягане"

Днес в Русе ще бъде даден стартът на ултрамаратон , който ще продължи 24 часа. Това събитие е от изключителна важност за хората, които изпитват тялото и духа си чрез този спорт.  За втора поредна година на градския стадион в Русе ще се проведе ултрамаратон "Дунав 24 часа бягане" . Дисциплините са 3 по 2 часа, 6 часа, 12 часа и 24, като ще има..

обновено на 21.04.24 в 07:45

Институтът за пазарна икономика с тревожни данни: Педагозите в детските градини намаляват

Педагозите в детските градини намаляват. Това показва анализ на Института за пазарна икономика. Тенденцията е силно изразена в големите градове - с изключение на Русе и Благоевград. По данни на националната статистика, от 20 000 детски учители през 2022 година, повече от 200 са излезли от системата през 2023-та. Една от причините е..

публикувано на 20.04.24 в 07:56

Пристига първата доставка на гориво за АЕЦ "Козлодуй" от "Уестингхаус"

Очаква се днес в АЕЦ "Козлодуй" да пристигне първата доставка на ядрено гориво от "Уестингхаус", предназначено за Пети блок. В посрещането на доставката ще се включи министърът на енергетиката Владимир Малинов, съобщиха от енергийното министерство и поясниха, че е поканен и министър-председателят Димитър Главчев. В края на 2022 година..

публикувано на 20.04.24 в 07:43

САЩ изтеглят войниците си от Нигер

Съединените щати ще изтеглят войниците си от Нигер, съобщават информирани източници. Според тях е постигнато споразумение между военната хунта в страната и заместник-държавния секретар Кърт Кембъл, който се е съгласил на искането на назначения от нигерската армия премиер Али Маха-ман Ламин Зайн по време на разговори във Вашингтон. Според..

публикувано на 20.04.24 в 07:35

Военната база в Исфахан – основна цел на израелските удари в Иран?

Военна база в иранския град Исфахан е била основната цел на смятаните за дело на Израел удари вчера сутринта, съобщават американски медии. Базата се намира в близост до комплекса за обогатяване на уран в Натанз, но самото ядрено съоръжение не е било обект на нападението. Това съобщава Фокс Нюз като цитира на високопоставени американски военни..

публикувано на 20.04.24 в 07:29
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

НАТО предоставя на Украйна допълнителни системи за ПВО

Страните от НАТО ще предоставят на Украйна допълнителни системи за противовъздушна отбрана, обяви генералният секретар на алианса. Украинският президент Володимир Зеленски отново призова партньорите за помощ на фона на поредните руски удари. Русия съобщи за жертви на украински атаки с дронове. Украйна се нуждае от системи за..

публикувано на 20.04.24 в 07:24
Операция по спасяване на мигранти източно от Кипър.

Конференция ще търси решение на пролема с прииждащите в Кипър сирийски мигранти

Увеличаващите се потоци сирийски мигранти от Ливан към Кипър и необходимите действия на ЕС за спирането им ще бъдат обсъдени на провеждащата се в Испания конференция на председателите на парламентите на страните-членки на Евросъюза. Въпросът за непропорционалната тежест на миграцията върху Кипър ще бъде повдигнат от председателя на неговия парламент..

публикувано на 20.04.24 в 04:36