Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Новини с добавена стойност" от г-н Балев: Скарах се със 70 манекенки

Снимка: Шарж: Алла и Чавдар Георгиеви
Много е напрегнато положението, скъпи съучастници.

Късат се дипломатически отношения, под заплаха е вековно приятелство - макар че аз вярвам в здравината на тази дружба.

България гони 70 руски граждани заради дейности, несъвместими с дипломатическия морал. Дипломати, готвачи, градинари, гробокопачи, лаборанти и други служители се занимавали с шпионаж и шушу-мушу - според доклад на ДАНС, който Корнелия Нинова не е виждала. Това усложнява политическата обстановка - и вътрешните, и външните работи.

Но аз съм оптимист, агентурата ще се разбере някак. Те винаги намират общ език - сядат полковник с полковник и лейтенант с лейтенант на една маса. Разменят двусмислени реплики, общуват си напук на всякакви Студени войни и Железни завеси.

Шпионажът - това е преди всичко умение да общуваш. Затова журналисти и дипломати често пъти са и шпиони.

Политиците нека се джавкат, агентите трябва да си говорят. Затова и враждуващи политици понякога ги виждаме как си шушумушат по кьошетата на Народното събрание. Защото и политиката е вид прикритие за агентурна дейност.

И медицинските работници имат достъп до чувствителна информация, и свещениците, и гадателките като Баба Ванга - тя е свръхествествена агентура. Разбира се - и манекенките, и психоложките дефилират по тънък информационен лед.

Агентурната дейност движи света, а всички останали професии са прикритие или част от инструментариума на службите.

Аз не работя със службите, но то е, защото ми нямат доверие. Ако ми имаха доверие, досега да са ме вербували. Ала понеже съм мързелив, гледам да не вдъхвам доверие. Само като усетя, че някоя манекенка ми говори с подтекст, инстинктивно ми се понижава коефициентът на интелигентност и полезна дейност. Чист мързел.

Аз впрочем си развалих отношенията със 70 приятелки наведнъж. По принцип съм моногамен, но последните години малко небрежно си разширих контактите, заживях със 70 благовъзпитани манекенки. Нищо вулгарно, само платонически отношения, душеполезни беседи за мир и щастие по целия свят. И никакви чувства за хумор или подобни чувствености - това са опасни игри. Аз съм опонент на чувствата за хумор. Бяхме си взели под наем едно малко блокче с градинка, гледахме си картофи, домати, чушки и всичко беше наред, живеехме в сговор и благочестие, дружба и сътрудничество. Само че аз съм си малко разсеян и небрежен. И приятелките ми почнаха да ме подозират - мислеха, че съм си намерил други 70 приятелки и си пиша с тях, даже с чувство за хумор. А то нямаше такова нещо. Имах наистина кореспонденция с други манекенки, но само по служебни въпроси, правех си една анкета кого харесват повече - Платон или Аристотел. Не исках да говоря за това вкъщи, за да не натоварвам домашните с моите служебни проблеми. Но - какво нещо е женската психика!

Една вечер бях заспал уморен от психо-физическа активност и манекенките ми претарашили телефона - прочели ми кореспонденцията, но така я прочели, както Путин чете украинската история. Направили си абсолютно изопачени изводи, даже им се привидяло чувство за хумор! И на сутринта ме гледаха лошо. Ти, казват, прeз цялото време си ни лъгал. С какво тия мърли ни превъзхождат. Защо не ни каза, че вече обичаш други 70 манекенки, а не нас! И разни такива отровни приказки. Викам, о, така ли станахме! Нямаме си вече доверие, шпионираме се, а? Край! Всичко между нас приключи. Късам всякакви платонически отношения с вас. Вие ме предадохте. А те си знаят тяхното:

Не, ти ни предаде! Вероломен тип, развратник, циник, хедонист, лъже-платоник! Ти не си достоен да произнасяш името на Платон с мръсната си уста!

И други такива непоносими обиди, които почнах енергично да опровергавам, но положението само се влошаваше. Нито можах да скъсам с тях, нито да си изясним отношенията. Сега съм с комплициран статус, караме се непрекъснато, от време на време се сдобряваме, да не ви обяснявам как точно!

И да ви кажа, подозирам, че нещо такова се случва с дипломатическо-агентурните ни отношения с руското посолство. Ще се караме и ще си изясняваме отношенията, ще късаме, пък няма да скъсаме, ще се виждаме тайно… Неприятна история.  Ние имаме толкова дълбоки връзки на всякакво ниво, че просто няма как да прекъснем отношенията си, както заплашва моята приятелка от посолството. Тя и Корнелия Нинова щеше да къса с Урагана на Промяната, но все пак се върна на масата на преговорите. Колко нощи аз не спах - но тя се върна...

Междувременно Кичка Бодурова и Панайот Панайотов също се изпокараха, но

аз вярвам, че и те ще се сдобрят,

защото сме дошли на този свят

за дружба и сътрудничесто, брат!

Така ни завеща и Хан Кубрат.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спецоперация в центровете за мигранти в София

МВР предприе, минути след 20 ч., изненадващи проверки в 3 бежански центъра в столицата. Най-силно беше присъствието на униформени служители в столичния кв. "Овча купел". Те бяха тежко въоръжени и маскирани. В рамките на операцията се използват и специално обучени кучета.  Заместник-директорът на Столичната дирекция на вътрешните работи..

публикувано на 28.03.24 в 20:44
Володимир Зеленски

Зеленски е разговарял с Майк Джонсън за спешната необходимост от нова военна помощ от САЩ

Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че е разговарял с председателя на Камарата на представителите на американския Конгрес Майк Джонсън за спешната необходимост от нова военна помощ от Съединените щати. Зеленски съобщи в социалните мрежи, че е обяснил на Джонсън каква е ситуацията на фронта, както и за "драстичното нарастване на руския..

публикувано на 28.03.24 в 20:10
Камиони на Египетския Червен полумесец с хуманитарна помощ влизат от Египет в ивицата Газа през граничния пункт

МСООН: Израел да вземе всички мерки, за да осигури безпрепятствен достъп на хранителни помощи за Газа

Израел трябва да вземе всички необходими мерки, за да осигури незабавно безпрепятствен достъп на хранителни помощи за Ивицата Газа, постанови днес Международният съд на ООН. В решението се посочва, че населението на палестинския анклав вече не е само застрашено от масов глад - той вече настъпва сред тях. Решенията на учредения през 1945..

публикувано на 28.03.24 в 20:03
Джон Кърби

Кърби: Предупредихме писмено Москва за възможна екстремистка атака

Съединените щати отхвърлиха твърденията на руския Следствен комитет, че четиримата таджики, които са обвинени, че са извършили терористичния акт в Подмосковието миналия петък, били свързани с украински националисти. Киев: Руските служби са знаели месец по-рано за предстоящия терор край Москва  "Глупости и пропаганда", заяви говорителят на Съвета..

публикувано на 28.03.24 в 20:02

Заплатата на кмета Терзиев ще е над 9100 лева

Тройно скача заплата на кмета на София Васил Терзиев, гласува Столичният общински съвет. По-високи заплати ще взимат общинските съветници, председателят на съвета, районните кметове и заместниците на Терзиев. Докладът е внесен от председателя на градския парламент, а мотивът е, че заплатите не са актуализирани от 10 години. Над 2,6 млрд. лв. бюджет..

публикувано на 28.03.24 в 19:34

Сметната палата: Още два работни дни за подаване на отчетите на партиите

Сметната палата напомня, че остават още два работни дни, в които политическите партии трябва да подадат своите годишни финансови отчети за 2023 г. Законовият срок за това е 31 март, но тъй като през 2024 г. той е почивен ден, отчети ще се приемат и на 1 април (понеделник) включително. Документите (на..

публикувано на 28.03.24 в 19:18

Кирил Вътев: Няма да допуснем "Евролаб" на "Капитан Андреево"

Съдът върна фирмата "Евролаб" в лабораторията на ГКПП "Капитан Андреево" . Ние няма да я допуснем и обжалваме решението на съда. Това зави министърът на земеделието в оставка Кирил Вътев. Съмненията за порочни практики, свързани с "Капитан Андреево", върна в дневния ред бившият заместник-министър на земеделието Иван Христанов в интервю за..

публикувано на 28.03.24 в 19:01