Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Новини с добавена стойност" от г-н Балев: Скарах се със 70 манекенки

Снимка: Шарж: Алла и Чавдар Георгиеви
Много е напрегнато положението, скъпи съучастници.

Късат се дипломатически отношения, под заплаха е вековно приятелство - макар че аз вярвам в здравината на тази дружба.

България гони 70 руски граждани заради дейности, несъвместими с дипломатическия морал. Дипломати, готвачи, градинари, гробокопачи, лаборанти и други служители се занимавали с шпионаж и шушу-мушу - според доклад на ДАНС, който Корнелия Нинова не е виждала. Това усложнява политическата обстановка - и вътрешните, и външните работи.

Но аз съм оптимист, агентурата ще се разбере някак. Те винаги намират общ език - сядат полковник с полковник и лейтенант с лейтенант на една маса. Разменят двусмислени реплики, общуват си напук на всякакви Студени войни и Железни завеси.

Шпионажът - това е преди всичко умение да общуваш. Затова журналисти и дипломати често пъти са и шпиони.

Политиците нека се джавкат, агентите трябва да си говорят. Затова и враждуващи политици понякога ги виждаме как си шушумушат по кьошетата на Народното събрание. Защото и политиката е вид прикритие за агентурна дейност.

И медицинските работници имат достъп до чувствителна информация, и свещениците, и гадателките като Баба Ванга - тя е свръхествествена агентура. Разбира се - и манекенките, и психоложките дефилират по тънък информационен лед.

Агентурната дейност движи света, а всички останали професии са прикритие или част от инструментариума на службите.

Аз не работя със службите, но то е, защото ми нямат доверие. Ако ми имаха доверие, досега да са ме вербували. Ала понеже съм мързелив, гледам да не вдъхвам доверие. Само като усетя, че някоя манекенка ми говори с подтекст, инстинктивно ми се понижава коефициентът на интелигентност и полезна дейност. Чист мързел.

Аз впрочем си развалих отношенията със 70 приятелки наведнъж. По принцип съм моногамен, но последните години малко небрежно си разширих контактите, заживях със 70 благовъзпитани манекенки. Нищо вулгарно, само платонически отношения, душеполезни беседи за мир и щастие по целия свят. И никакви чувства за хумор или подобни чувствености - това са опасни игри. Аз съм опонент на чувствата за хумор. Бяхме си взели под наем едно малко блокче с градинка, гледахме си картофи, домати, чушки и всичко беше наред, живеехме в сговор и благочестие, дружба и сътрудничество. Само че аз съм си малко разсеян и небрежен. И приятелките ми почнаха да ме подозират - мислеха, че съм си намерил други 70 приятелки и си пиша с тях, даже с чувство за хумор. А то нямаше такова нещо. Имах наистина кореспонденция с други манекенки, но само по служебни въпроси, правех си една анкета кого харесват повече - Платон или Аристотел. Не исках да говоря за това вкъщи, за да не натоварвам домашните с моите служебни проблеми. Но - какво нещо е женската психика!

Една вечер бях заспал уморен от психо-физическа активност и манекенките ми претарашили телефона - прочели ми кореспонденцията, но така я прочели, както Путин чете украинската история. Направили си абсолютно изопачени изводи, даже им се привидяло чувство за хумор! И на сутринта ме гледаха лошо. Ти, казват, прeз цялото време си ни лъгал. С какво тия мърли ни превъзхождат. Защо не ни каза, че вече обичаш други 70 манекенки, а не нас! И разни такива отровни приказки. Викам, о, така ли станахме! Нямаме си вече доверие, шпионираме се, а? Край! Всичко между нас приключи. Късам всякакви платонически отношения с вас. Вие ме предадохте. А те си знаят тяхното:

Не, ти ни предаде! Вероломен тип, развратник, циник, хедонист, лъже-платоник! Ти не си достоен да произнасяш името на Платон с мръсната си уста!

И други такива непоносими обиди, които почнах енергично да опровергавам, но положението само се влошаваше. Нито можах да скъсам с тях, нито да си изясним отношенията. Сега съм с комплициран статус, караме се непрекъснато, от време на време се сдобряваме, да не ви обяснявам как точно!

И да ви кажа, подозирам, че нещо такова се случва с дипломатическо-агентурните ни отношения с руското посолство. Ще се караме и ще си изясняваме отношенията, ще късаме, пък няма да скъсаме, ще се виждаме тайно… Неприятна история.  Ние имаме толкова дълбоки връзки на всякакво ниво, че просто няма как да прекъснем отношенията си, както заплашва моята приятелка от посолството. Тя и Корнелия Нинова щеше да къса с Урагана на Промяната, но все пак се върна на масата на преговорите. Колко нощи аз не спах - но тя се върна...

Междувременно Кичка Бодурова и Панайот Панайотов също се изпокараха, но

аз вярвам, че и те ще се сдобрят,

защото сме дошли на този свят

за дружба и сътрудничесто, брат!

Така ни завеща и Хан Кубрат.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
АЕЦ

Руската администрация на Запорожка област издаде указ за референдум за присъединяване към Русия

Руската администрация в окупираната Запорожска област издаде указ за провеждането на референдум за присъединяването на областта към Руската федерация. Евгений Балицки, ръководител на руската окупационна администрацията на Запорожка област, действаща в контролираната от Русия част на областта, подписа указ за подготовката за референдум за "обединение с..

публикувано на 08.08.22 в 15:12

Унгария глоби "Райънеър" със 780 000 долара

Унгария наложила на нискобюджетната авиокомпания „Ryanair” глоба в размер на 300 млн. форинта (780 000 USD) след разследване за защита на потребителите във връзка с това, че авиокомпанията е прехвърлила разходите за специален данък, налаган на индустрията, съобщи министърът на правосъдието. През май..

публикувано на 08.08.22 в 14:39
Служебният министър няа икономиката Никола Стоянов

Министърът на икономиката: Очакват ни тежки дни

Министерството на икономиката провежда допитване сред бизнеса за потреблението на газ през зимните месеци. Резултатите ще бъдат докладвани на кризисния щаб, за да помогнат в решенията на правителството по осигуряването и разпределянето на доставките. Това съобщи служебният министър на икономиката Никола Стоянов: "Тежки дни очакват хората в България,..

публикувано на 08.08.22 в 14:16

Утре трябва да бъдат обявени сроковете за приключване на строителството на газовата връзка с Гърция

Компанията, която изгражда българо-гръцката газовата връзка, трябва до утре да обяви сроковете, в които ще бъдат приключени всички процедури около строителството. След като това бъде направено, ще стане ясно кога обектът ще бъде завършен и кога ще му бъде издаден Акт 16, обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван..

публикувано на 08.08.22 в 14:14
Адвокат Росен Рашков

Росен Рашков: "Америка за България" е инвестирала пари в потресаващи мащаби

"Акцентът пада върху фондация "Америка за България", защото фондацията е наляла пари в огромен мащаб. Събрахме нишките и видяхме потресаваща картина на мащабите, в които са инвестирани средства ". Това каза пред БНР адвокат Росен Рашков. В рамките на три месеца неговата кантора е проучвала и анализирала дейността на неправителствената организация от..

публикувано на 08.08.22 в 14:10

Доц. Борис Попиванов: Проблемът не е в ревизията, а във визията

"Цялото политическо напрежение от седмица насам е началото на една разгорещена предизборна кампания ... Много се говори за реваншизъм, за ревизия. Но проблемът не е в ревизията, а във визията. В липсата на достатъчно ясни ориентири на досегашното правителство в каква посока иска да види развитието на България. Това дава основание за спекулации и..

публикувано на 08.08.22 в 13:45

Станислав Додов: Лявото в политиката го няма

"Не се опираме на българския опит, тъй като това, което сме ние - обединение на граждани, които искат да създадат среда, да оказват натиск, да създават база за общи действия, досега не е съществувало. Но това не е равно на партия, коалиция или агитация за някоя партия ". Това каза пред БНР Станислав Додов, публицист, един от създателите на..

публикувано на 08.08.22 в 13:30