Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Борисов допусна, че е възможно да има кабинет "Василев", но прогнозира бърз бъдещ провал

Борисов обвини правителството в некадърност и безотговорност заради загубата на средства по Плана за възстановяване

| обновено на 05.07.22 в 16:10
Бойко Борисов
Снимка: БГНЕС

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов допусна, че е напълно възможно да се стигне до нов кабинет с премиер Асен Василев, но прогнозира неговия бъдещ провал.

Пред кметове и общински съветници в Нова Загора, където партия ГЕРБ спечели частичния вот, Борисов отново обвини управляващите в безпринципност при съставяне на ново правителство:

"Ами, при толкова много пари и корупция може и да съставят, и това ще бъде агония. За нас е най-добре да съставят правителство, защото те ще се провалят и се провалят във всичко. Те знаят какво ще се случи при едни избори. И затова панически бягат".

Борисов отправи остри критики към властта заради замразени, по думите му, инфраструктурни проекти в цялата страна:

"Обещаха преди година и половина по четири магистрали, по три моста, по пет тунела три тунела ли, какви ли лъжи, измами,… къщичка за птичка няма построена. Една дупка на "Тракия" няма изкърпена. Една мантинела няма сменена. Година и половина застой, пълен!"

Лидерът на ГЕРБ отново отчете, че резултатът, с който партията е спечелила частичните местни избори в Нова Загора, е по-висок от резултатите на БСП и "Продължаваме промяната" взети заедно.

Борисов заяви, че ГЕРБ-СДС отново ще внесе в парламента промените в Изборния кодекс, за да може всеки избирател да има право да решава как да гласува - с машина или с хартиената бюлетина. 

По-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обвини правителството в некадърност и безотговорност заради загубата на средства по Плана за възстановяване.

Същевременно от Министерството на финансите, оглавявано от Асен Василев, потвърдиха за намалението на парите по плава, като излязоха с позиция, че сумата от 580 милиона евро е отнета от Плана заради правна рамка, подписана от кабинета на Борисов.

"По "трънския курс" над милиард и 200-300 милиона загуба в следствие на "Промяната", в същото време парите отиват при шест други икономики. Продължаваме да губим и готовите пари, които благодарение на европейската солидарност имахме. Губят се милиарди от некадърност, милиарди от безотговорност", заяви лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Българската аграрна камара пита: Съществува ли риск за изплащането на "украинската помощ"?

Съществува ли риск за изплащането на т.нар. "украинска помощ" за земеделските стопани в договорения ѝ размер и срокове? Този въпрос задава Българската аграрна камара /БАК/ в писмо до президента, министър-председателя, министъра на земеделието и храните и изпълнителния директор на ДФ "Земеделие".  Повод за тези притеснения е изявлението на..

публикувано на 18.04.24 в 13:05

ЦИК назначи съставите на първите шест РИК

ЦИК назначи с решения съставите на първите шест Районни избирателни комисии (РИК) - тези в Благоевград, Силистра, Кюстендил, Търговище, Ловеч и Добрич. При консултациите, проведени при областните управители, парламентарните формации са постигнали съгласие за съставите на тези РИК. До края на утрешния ден ЦИК трябва да назначи всички 31..

публикувано на 18.04.24 в 13:05
Виолин Неделчев

Виолин Неделчев за преподаването и рисуването

Художникът и учител Виолин Неделчев признава, че се чувства ползотворен, когато помага на децата да направят първите си стъпки в изкуството.  Преподава на няколко места сред които Софийска професионална гимназия "Княгиня Евдокия", а всяка събота води школа по изобразително изкуство към Народно читалище "Възраждане" 1928.  По време на обучението си,..

публикувано на 18.04.24 в 12:40

Откриват изложба за офшорните райски зони

Днес в галерия "Синтезис" ще бъде открита изложба и първото запознаване с мащабното изследване и фотокнига "Heavens" ("Небеса"). Един от авторите ѝ е Паоло Уудс, който гостува в БНР и предаването "Хоризонт до обед".  Паоло Уудс е световноизвестен фотограф и изследовател на данъчните убежища - тези екзотични, обикновено, места, където..

публикувано на 18.04.24 в 12:23
Петя Банкова

Бившата шефка на Агенция "Митници" с ново обвинение – за принуда

От трети опит Софийският апелативен съд решава да останат ли за постоянно в ареста бившият директор на Агенция "Митници" Петя Банкова и хасковският бизнесмен Стефан Димитров. Те са обвинени за участие в организирана престъпна група за контрабанда и пране на пари, част от която от вчера е и бившият главен секретар на МВР Живко Коцев.  Според..

публикувано на 18.04.24 в 12:09

"Възраждане" се присъедини към ПП-ДБ по казуса "Боташ"

ПП-ДБ и "Възраждане" настояха докладът със заключенията на временната комисия  по повод споразумението между "Булгаргаз" и турската държавна компания "Боташ" да влезе за обсъждане в пленарната зала.  ПП-ДБ иска извънредно заседание на НС за "Булгаргаз" - "Боташ" Обвинения в НС заради отпадането на доклада за договора между..

публикувано на 18.04.24 в 12:08

Пеевски с нов призив към президента да одобри смяната на министри в служебния кабинет

Председателят на парламентарната група на ДПС и съпредседател на партията Делян Пеевски отново призова президента да изпълни Конституцията и да одобри предложената смяна на министри. "Съгласно Конституцията той е длъжен да ги разпише, но от това, което наблюдавам, нека държавните мъже да бъдат на висотата на доверието на хората и да..

публикувано на 18.04.24 в 12:02