Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Мечтата да бъдеш щастлив човек

Инициативата "Подкрепи една мечта", 30 май 2022 г.
Снимка: БГНЕС

Президентската инициатива „Подкрепи една мечта“ помага на младежи, отгледани в социални институции да си намерят работа след като завършат училище или да продължат обучението си в университет или професионален колеж.

Всяка година Администрацията на президента организира и дарителска кампания, а през есента се отпуска еднократна стипендия за младежите от инициативата, които са приети в университет или колеж.

От 2018 година право да получат стипендия имат и ученици в 12 клас, завършили предходната година с отличен успех.

"Просто искам да бъда щастлив човек" – за това мечтае Джанет Чавдарова, едно от децата, които участват в инициативата "Подкрепи една мечта".

От 4 години Джанет живее в преходно жилище в комплекс за социални услуги в Пловдив. Предстои ѝ да го напусне.

"Занимавам се с танци, рисувам, пея", споделя момичето, завършило гимназия за сценични и екранни изкуства.

"Работя върху една картина на коприна, японска е, отнема доста време. Ще се излага в галерия в София."

"В момента сме малко в едно сиво ежедневие, всеки един от нас, а на  всеки човек му трябва малко цвят, за да бъде по-щастлив", казва Джанет Чавдарова.

За нея новата страница в живота започва с усмивка.

Чуйте повече по темата в звуковия файл.
По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Елмира Джума

Елмира Джума решила да учи журналистика, когато е била в 10 клас

"Винаги каня хора, които са ми интересни на мен и които вярвам, че ще бъдат интересни за аудиторията", каза за БНР Елмира Джума водещ на "Късното шоу" по Радио София.  Тя е завършила журналистика. След това е завършила магистратура "Психология" и "Програмиране". "Аз се интересувам от студентските теми". МОН отчете: Повече пари за..

публикувано на 08.08.22 в 21:15

Медици и майки очертаха ползите от кърменето

В Плевен се проведе ежегодната глобална инициатива за насърчаване, подкрепа и защита на кърменето с различни прояви. Медици от Клиниката по акушерство и гинекология към Университетската болница „Д-р Георги Странски“ организираха широка кампания и консултации по време на „Отворените врати“. Все повече родители осъзнават ползите от кърменето..

публикувано на 08.08.22 в 16:56
Ученици от Националното училище по изкуствата

Ученици от Националното училище по изкуствата в Плевен участваха във фестивал в Полша

Ансамбълът от Националното училище по изкуствата "Панайот Пипков" в Плевен представи България в международен фолклорен фестивал в Полша. В него участват деца от 7 до 14 години. "Чувствах се много горд, че съм отишъл там и че съм показал инструмента на тези хора, защото те до тогава според мен не са виждали българска гайда, този уникален звук...

публикувано на 07.08.22 в 19:11
Димитър, Мариана, София и Анна

Димитър и Марияна Митеви възпитават трите си дъщери на духовни ценности

"Богородица е символ на най-важното, към което човек може да се стреми - това е светостта. В храма аз съм църковен певец от четири години и имах удоволствието и честта да запишем този диск по повод 100-годишнината от първата копка на храма, който е плод на усилията на много хора и е завещание от една от най-големите благодетелки на София - Йорданка..

публикувано на 07.08.22 в 17:32
Димитър Христов, Анна Багряна, Кремена Кунева, Елисавета Шапкарева

Клубът за култура „Оранта“ ще помага на украинските жени, които живеят в България

Новооткритият клуб за култура „Оранта“ към Интеграционния център „За Доброто“ ще помага на украинските жени, които търсят убежище в София чрез организиране на арт-работилници, посещения на музеи и изложби. Предвижда се осигуряване на подкрепа от психолози, юристи, медицински специалисти, срещи с хора на изкуството, работодатели, представители на..

публикувано на 07.08.22 в 15:27
Асен Митрев

В село Каменица, община Струмяни са останали едва 80 възрастни жители

Църквата в село Каменица, община Струмяни е изградена през 2009 година с помощта на местното население. "Селото е с малко население - 80 жители", каза за БНР кметът Асен Митрев. По думите му от 3-4 месеца са изградени жилища за хора с психични отклонения. "Изградени са 4 жилища с персонал от 60 лица, болните са около 100 души. Добре се грижат..

публикувано на 07.08.22 в 13:20

"Кавал Парк", или как американец от руски произход се влюби в българския фолклор

Колко силно може да те плени българския фолклор и неговите ритми? Толкова, че да останеш в една непозната дотогава за теб среда, управлявана от непонятна за теб система. Но сърцето ти да говори и да те тегли към тази земя и нейната музика. Историята на един американец от руски произход - Александър Еплер, оживява във филма "Кавал Парк"...

публикувано на 06.08.22 в 14:55