Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Юлия Пискулийска написа нова книга със стихове - „Различна есен“

Тя е утвърден журналист с дългогодишна практика

Юлия Пискулийска
Снимка: Станислава Пирчева

"Обичам думите, защото макар и неизречени те съществуват в нас. Те са нещото, което винаги може да бъде с нас да ни говори, когато сме сами да ни разплаква, когато сме тъжни и да ни  обича, когато не сме обичани. Думата е всичко“, каза за БНР Юлия Пискулийска, журналист, писател, общественик.

На 7 юли в Народния театър Юлия Пискулийска ще представи новата си книга „Различна есен“.

Професор Кирил Топалов е направил предговора за нейната последна книга „Сълзи за катерицата“.

"Бих казал – малко е да се каже, че Юлия Пискулийска е сред ветераните на съвременните на съвременната българска журналистика,тъй като това е едно клише, но е изпълнено в случая със съдържание – не е клише, защото тя е един от истинските и знакови ветерани на тази професия, която е толкова необходима за здравето на едно общество и същевременно толкова недолюбвана от самото него".

Той коментира, че в стиховете си Юлия Пускулийска избира изповедната форма на изказа:

"Първоличната форма на изложението е съвсем логично и обусловено от обстоятелството, че Пискулийска не преразказва нито събрани в журналистическата си практика истории за затворници, нито криминални случки от секретния бюлетин на МВР, който е достъпен и за простосмъртните не само за членовете на Съюза на българските писатели".

Юлия Пискулийска  Снимка: личен архив

Пискулийска заяви, че в професията си винаги се опитва да надникне зад онова, което не се вижда.

Аз съм от онези журналисти, които ходеха, решаваха конкретен проблем – някой няма апартамент, болна жена трябва да бъде приета за лечение, някой пребива детето“.

Юлия Пискулийска   Снимка: Станислава Пирчева

Родена на 30 юни 1942 г. в град Враца. Завършила специалност „Български език и литература“ в СУ „Св. Климент Охридски“. Втора специалност „Руски език и литература“. Работила във в. „Труд“ /редактор в отдел „Култура“/, сп. „Пламък“, издание на Съюза на българските писатели, /редактор в отдел „Публицистика“/ в.“Ние, жените“ /заместник-главен редактор, в. „Континент“ /завеждащ отдел „Цивилизации“/. На конгрес на СБЖ е избрана в ръководството на творческия съюз и напуска в. „Континент“.

Юлия Пискулийска има почетна грамота на СБП „За принос към българската литература“ и „Златното перо“ на СБЖ. Публицистиката ѝ е насочена към горещите точки на политическия и социалния живот на България.

Юлия Пискулийска е първата жена, избрана в ръководството на СБЖ, където два мандата е активен зам.-председател по професионално-творческите въпроси, възстановява в-к „Поглед“ и работи неуморно за свободата на българската журналистика. Член е на СБП и СБЖ.Смъртта я разделя със съпруга й Асен, има три деца - Стефка, Зорница и Йордан, четири внучки - Янина, Юлия, Джена и Петра, внук Асен и правнучка Леда.


Повече можете да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Радостина Билярска
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Капка Пеняшка - куклена актриса

Голямата любов на Капка Пеняшка са децата и театъра

Поколения деца от Враца я познават като баба Марта. Предпочита ролята на злата вещица пред образа на глезената принцеса. Признава, че голямата й любов са децата - тези в публиката и нейните три, двамата близнаци и по-голямата им сестра. Тя е Капка Пеняшка и е актриса в Драматично - куклен театър - Враца. От 39 години играе на сцена...

публикувано на 07.08.22 в 04:26

Д-р Емил Илиев, Доктор Джаз

"През ноември 2020 г., когато чух за кончината на д-р Емил Илиев, журналистическата ми съвест проговори - защо при неизброимите си интервюта с големи имена от българската култура не бях се докоснала и до света на Човека, създал най-обичания джаз фестивал у нас? Точно година по-късно осъзнах, че съдбата е искала друго от мен - да открия този..

публикувано на 05.08.22 в 18:12

Георги Мамалев на 70: Велико нещо е да разсмиваш хората

"Дълги години мечтаех да изиграя Големанов. По различни причини не се получаваше. Но миналата година влязох в тази роля и я играя с много любов, личи си, че съм щастлив. А в киното мечтая да изиграя забавен, но строг и изпълнителен полицейски инспектор". Това сподели пред БНР актьорът Георги Мамалев, който днес празнува 70 години...

публикувано на 05.08.22 в 17:34
Шри Шри Рави Шанкар

Шри Шри Рави Шанкар: От всяка криза и хаос излиза нещо добро

"Ако всеки мисли само за себе си, светът ще бъде в хаос. Ако всеки мисли за другия, светът ще бъде по-добро място. " Това каза в интервю за БНР духовният лидер и учител Шри Шри Рави Шанкар, който гостува в България по покана на Киноцентър "Бояна".  Според Рави Шанкар трябва " да поставим нацията, страната на първо място - хората на..

публикувано на 01.08.22 в 13:11

Пламен Дойнов: Вазов е равен на българския свят

"Вмества се по един особен и едновременно патетичен и от друга страна дълбок начин. За Иван Вазов е толкова говорено и казано, че той е равен на българския свят ", каза за БНР професор Пламен Дойнов - литературен критик и историк, ректор на Нов Български университет. Пламен Дойнов: Ние сме склонни да се влюбваме в диктатора По думите му..

публикувано на 31.07.22 в 16:04
Павел Павлов има доверието на 90% от гласувалите във вота на доверие

Как се печели вот на доверие в шуменско училище

Докато политическия дебат в държавата ври и кипи и всеки ден ни зарежда с нов епизод - чертаят се червени линии, пускат се тайни записи и се търси прошка - един училищен директор от Шумен спечели с категорична подкрепа гласуван от колегите му вот на доверие.  Павел Павлов провежда тази демократична процедура на всеки 4 години. От..

публикувано на 25.07.22 в 19:25
Ирина Тодорова и Хавиер Гома

Хавиер Гома: Културата като обичай и като светоглед

" Съществуват два вида развитие . Първият е насочен напред във времето, в бъдещето, докато втория вид развитие е развитието навътре, в дълбочина". Това посочи в интервю за предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" испанският есеист Хавиер Гома : "Не може да става въпрос само за това да живеем по-дълго, но и за това да живеем по-добре...

публикувано на 25.07.22 в 11:56