Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Това не е сърцето и душата на Македония"

Любчо Нешков: Свидетели сме на европейското разголване на македонизма

"Каква българизация? Нали България беше изолирана, нали беше под натиск, неразбрана? Е, сега какво излиза?"

"В момента сме свидетели на европейското разголване на македонизма – на този чужд геополитически проект, който трови душите на хората в Македония и създава нестабилност в региона."

Това каза пред БНР журналистът и основател на информационна агенция БГНЕС Любчо Нешков.

Европа в момента разбира колко толерантни и търпеливи са били България, българските политици и българските граждани, смята журналистът.

"Присъстваме на институционална организирана демонстрация срещу България. Свидетели сме на защитата на този чужд геополитически руско-сръбски проект от страна на държавните институции, които контролират страната от 1945 г. Това е целта на тези хора – да защитят стария режим, старата идеология", изтъкна Любчо Нешков.

"Ако приемем тезата, че става въпрос за българизация, това е френски проект, европейско предложение. Каква българизация? Нали България беше изолирана, нали беше под натиск, неразбрана? Е, сега какво излиза? Излиза, че ЕС им казва – момчета, вземете се в ръце, изберете бъдещето пред едно много, много черно минало."

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Относно изявленията на президента на РСМ Стево Пендаровски, че на  протестите присъствателементи от съседни държави, за да предизвикват инциденти и насилие, Нешков посочи, че след като там се скандира "Фашисти, окупатори, българска асимилация, албанска полиция", провокаторите не са от България и Албания.

Организатори и говорители на протестите са две проруски и просръбски политически формации, отбелязва Нешков.

За протестите в Скопие докарват хора с автобуси и им раздават плакати, поясни той.

"Тези хора докараха подпалвача на българския културен дом в Битоля. (...) Това не е сърцето и душата на Македония. Душата и сърцето на Македония продължава да се бори за истината", коментира Любчо Нешков в предаването "Събота 150". Според него сближаването между България и Северна Македония е неизбежно, защото ако Скопие иска европейско бъдеще, "това е пътят, по който трябва да тръгне и да върви", категоричен е Любчо Нешков.

"Вярвам Македония в 12 без 5, може би без една минута, без една секунда, да направи този завой към свободата и към изграждането на истински независима държава. Защото тази държава продължава да е заложник на чужди геополитически интереси."

По думите му в РСМ не разбират защо в България е имало единство относно френското предложение и "живеят в свят, който е обърнат към миналото с цел да се запази сегашното им състояние".

"Надявам се следващата седмица да не сме свидетели на погрома от 27 април 2017 г., когато тълпата нахлу в парламента и преби стотина души, включително бъдещия премиер на страната", каза още журналистът.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Министър Гвоздейков ще представи новозакупените немски вагони за БДЖ

Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков ще присъства преди обед на представянето на новозакупените немски вагони за БДЖ, които вече са с напълно обновена визия. Първата композиция от 5 вагона тръгва по линията от София до Бургас тази събота.  Предвидено е министър Георги Гвоздейков да пътува с влака, който заминава в 6:15 ч. от..

публикувано на 21.06.24 в 08:30

Владимир Илиев: Има дискусия доколко архаизмите в литературата ни са достъпни за учениците

Има дискусия доколко архаизмите в българската литература са достъпни за учениците .  Това каза пред БНР Владимир Илиев, учител по Български език и литература в 131 СУ "К. А. Тимирязев", и коментира: "С всяка година този език става все по-труден за обясняване и за разбиране. Но той е важен. Езикът на "Една българка", на "До Чикаго и назад", на "Бай..

публикувано на 20.06.24 в 18:35

Празник на безусловната любов ще се проведе в Априлци

Навръх Петдесетница - 22 и 23 юни Марин Неделчев отново събира съмишленици, за да играят паневритмия , да слушат беседи, лекции и концерти с неземна музика. За трета поредна година поляните на кв. "Острец" гр. Априлци ще се оживят от Слънчевия танц – Паневритмия .  Поканени са всички нови и стари съмишленици да станат част от Празника на..

публикувано на 18.06.24 в 16:54

Дипломат събра пъстрата мозайка на Кипър в книга

Необичайно и увлекателно пътешествие из Кипър  извън традиционните туристически маршрути - в ролята на любознателен пътешественик, любопитен откривател и сладкодумен разказвач на истории влиза посланикът на България в Кипър в периода 2014-2018 г. Христо Георгиев. Премиерата на неговата книга "Скритото очарование на Кипър" бе част от майските..

публикувано на 18.06.24 в 11:40

Недостиг на водни спасители въпреки по-високото заплащане

Заплащането на водните спасители е сравнително високо и въпреки това недостигът на кадри за сезона продължава . Това обясни пред БНР концесионерът на плажа в Крайморие Николай Димитров. Държавата натоварва с допълнителни изисквания през новата наредба, приета преди два месеца, смята той.  След разговори между концесионери и..

публикувано на 17.06.24 в 06:42

Доц. Илиан Господинов: Чака ни горещо лято. Валежите през юни са далеч под нормата

Към Балканите има почти постоянен поток на по-топъл въздух. Това е естествен процес. Нормално е времето да бъде относително по-топло от климатичните норми . Това обясни в интервю за БНР доц. Илиан Господинов от Националния институт за метеорология и хидрология (НИМХ). През юни миналата година температурите бяха по-скоро около нормата и..

публикувано на 13.06.24 в 09:28
Ивелин Михайлов и Николай Марков

Откъде дойде пробивът на "Величие"?

"Има го феномена на непрестижния вот . Второто е, че паралелната реалност онлайн съществува. Съществуват изключително странни хора, със свои видеоканали, своя аудитория, свои зрители. И когато схванем върху колко голяма аудитория имат влияние хора като Цанов (Станислав Цанов - бел. ред.) и Киро Брейка, които няма да видите в национален..

публикувано на 10.06.24 в 12:07