Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

160 г. от рождението на проф. Иван Шишманов

Снимка: pixabay.com

Навършиха се 160 години от рождението на една от големите личности на нашия културен живот в края на XIX и началото на XX век - професор Иван Шишманов. Той е блестящ университетски преподавател, етнограф, фолклорист, историк на литературата, автор на много научни трудове и влиятелен общественик - бил е министър на просвещението на България в периода 1903-1907 г. Именно той съдейства за създаването на редица културни институти у нас, като Столичната драматична трупа „Сълза и смях“, в която има оперно отделение през 1891 г.; Първото частно музикално училище през 1904 г.; Българския музикален съюз, както и Народния тетър, Рисувалното училище, Етнографския музей, училище за глухонеми деца, много читалища и библиотеки. Това е огромен принос за нашата тогава  зараждаща се национална култура. 

Иван Шишманов е роден на 5 юли 1862 г. в Свищов. 13-годишен остава сирак. Благодарение на унгарския пътешественик Феликс Каниц, посетил града по онова време и впечатлен от будното дете, Шишманов получава стипендия да учи в Педагогическото училище във Виена. След завършването му работи една година като учител  в родния си град, след това е назначен в Министерството на просветата. През 1884 г. заминава за Йена, където следва философия, а после в Женева учи при проф. Михайло Драгоманов и продължава следването си в Лайпциг. Защитава докторска дисертация в областта на експерименталната психология.

В този период сключва брак с дъщерята на своя преподавател - Лидия Драгоманова - жена с висока култура, учила пеене в Женева, известна със статиите си по музикални въпроси. Вероятно тя насочва вниманието на Шишманов към музиката, защото има сведения, че той свири втора цигулка в Първия български струнен квартет прeз 1896 г. и с него участва в благотворителни концерти. Активно подпомага първите опити за създаване на оперен театър през 1891 г. – участва в подбора на репертоара. В качеството си на началник отдел в Министерството на просветата подпомага трупата, като изпраща няколко певци на специализация в чужбина. В същото време чете лекции в първия Висш педагогически курс като професор по литературна и културна история. Фактически, той е един от основателите на Висшето училище, превърнало се впоследствие в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

След броженията в университета през 1907 г. Шишманов напуска поста си на министър и заминава за Швейцария, където преподава две години, а след това се връща към преподавателската си дейност у нас. За известно време е посланник в Украйна. Той е първият председател на българския ПЕН клуб. При свое пътуване до Осло за конгрес на ПЕН-клуба, проф. Иван Шишманов внезапно умира на 22 юни 1928 г. 

Автор е на повече от 400 студии. Особено ценни са тези за Българското възраждане и фолклор, трудовете „Задачите на нашата етнография“, “Принос към българската народна етимология“, “Сборник за народни умотворения, наука и книжнина“. 


Целият епизод на рубриката "Помните ли..." можете да чуете в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Фестивалният оркестър на

Николай Димитров - пианистът във Фестивалния оркестър на Шлезвиг-Холщайн

Младият пианист Николай Димитров от Русе, който в момента е студент в Консерваторията „Принц Клаус“ в Грьонинген, Нидерландия, избра да работи по време на лятната си ваканция, при това на малко неочаквана позиция - като пианист във Фестивалния оркестър на престижния музикален форум "Шлезвиг-Холщайн" в Германия. Неочаквана, защото в оркестровите..

публикувано на 24.09.22 в 17:14
Виктор Теодосиев

Виктор Теодосиев - младата надежда на българската валдхорнова школа

Името на 16-годишния Виктор Теодосиев - ученик в софийското Национално музикално училище „Любомир Пипков“ - все по-често се появява по концертните афиши в цяла България.  Той е от семейство на известни музиканти, наследствен валдхорнист, и не е изненада за никого, че още от малък вече приема музиката като своя съдба.  Виктор печели конкурс след конкурс..

публикувано на 24.09.22 в 11:15
Рисунка на Станислав Лем

Нов превод на „Звездни дневници“ от Станислав Лем дава различен поглед върху пълното издание на книгата

В днешните несигурни времена често търсим обяснение на света в книги, написани преди десетилетия. Виждаме, че вече са реалност предвидените в творчеството на Станислав Лем Интернет, Гугъл и смартфоните. Писателят е роден през 1921 година и доживява да види много от предречените открития. „Звездни дневници“ на Лем е книга, която вече има свой..

публикувано на 23.09.22 в 14:36

Апетитът идва с "Добра година"

Стоян и Десислава Георгиеви са създателите на Goodlife.bg – платформа, която е посветена на любовта към живота, изразяваща се в гурме културата, пътешествията, вдъхновяващите личности и техните истории.   Миналата година те издадоха книгата си „Готви умно“, пресъздавайки  личното си отношение към храната и отговорността им към нейното..

публикувано на 23.09.22 в 12:36
Марияна Арсенова в роли

Как започва новият сезон в Музикалния театър

Музикалният театър поставя началото на новия сезон на първи октомври. Само 15 дни по-късно излиза и първата премиера. Хитовите постановки като „Фантомът на операта“, „Царицата на чардаша“ и „Цигулар на покрива“ остават в афиша, но редом с тях почитателите на оперетата могат да очакват и много нови заглавия. За новия сезон Светослава..

публикувано на 21.09.22 в 16:44

Царският дворец "Врана" ще отвори врати за фестивала "Стремеж"

На 22, 23 и 24 септември за първи път в историята на царския дворец "Врана" в залите му ще бъдат допускани гости за публични събития. Поводът за това е новият бутиков музикален фестивал "Стремеж", организиран от фондация "Йордан Камджалов". Концепцията на фестивала е да представя млади, изявени артисти, които вече са част от културното бъдеще на..

публикувано на 21.09.22 в 15:04

Василена Серафимова с няколко изяви във фестивала KULTURAMA

Перкусионистката с успешна международна кариера Василена Серафимова , носителка на приза "Млад музикант на годината" 2008, от много години живее и работи в Париж. Търсена е като солистка и участва в няколко популярни многожанрови проекта: свири в дуо с джаз пианиста Тома Енко, с диджей Клое, с Парижкия перкусионен ансамбъл. От няколко години и..

публикувано на 21.09.22 в 14:28