Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започват летните музикални фестивали в Австрия

Кулминация в културния афиш на Австрия за месеците юли и август традиционно са летните музикални фестивали. Многобройни, предлагащи жанрово разнообразие, те се организират както в градове с древна и богата култура и история, така и на открити сцени, разположени сред впечатляващи природни забележителности.

Водещ форум е прочутият в цял свят летен музикален фестивал в Залцбург. Тази година той ще се проведе от 18 юли до 31 август, а програмният афиш включва общо 174 престижни прояви, в рамките на 45 дни, на 17 различни сценични локации. Известният, световно признат български писател Илия Троянов е поканен от ръководството на фестивала в Залцбург като специален гост на откриването на събитието. Той ще  произнесе традиционната официална реч по време на церемонията в залата на Felsenreitschule, която ще се състои на 26 юли в присъствието на австрийския президент Александър Ван дер Белен и официални гости  от сферата на политиката, бизнеса и изкуството. Интендантът на фестивала Маркус Хинтерхойзер обяви заглавието на речта на Илия Троянов: „Der Ton des Krieges und die Tonarten des Friedens“, в превод „Тонът на войната и тоновете на мира“.  Поканата към Илия Троянов е изключително престижна и категорично признание за неговия авторитет като личност и  автор, чието литературно творчество е преведено на 30 езика в целия свят. В списъка на големи личности, които през годините са произнасяли официална реч при откриване на фестивала в Залцбург, се срещат имената на Питър Селърс, Даниел Баренбойм,  Ищван Сабо, Николаус Арнонкур, Вацлав Хавел и др.  

Сред съзвездието от изпълнители, които участват в музикалната програма на фестивала в Залцбург  през 2022 г., е известното сопрано Асмик Григорян. Тя ще се превъплъти в трите главни женски роли от триптиха на Пучини – “Джани Скики“, “Мантията “ и “Сестра Анджелика“, под диригентството на Франц Велсер Мьост, като спектакълът на 13 август ще бъде директно излъчван от австрийската обществена телевизия ORF2.Италианската прима Чечилия Бартоли е звезда в постановката на „Севилският бръснар“ от Росини под режисурата на Роландо Вийасон. Сред водещите изпълнители в операта „Аида“ от  Джузепе Верди са Анита Рачвелишвили, Пьотр Бечала и Ервин Шрот, а имената на Людовик Тезие и Лизет Оропеза се открояват в концертното изпълнение  на „Лучия ди Ламермур“ от Доницети.

За 76-и път през 2022 г. в Австрия ще се проведе фестивалът в Брегенц. На плаващата сцена под открито небе в красивото езеро Бодензее  от 20 юли до 21 август ще бъдат представени 25 спектакъла на операта „Мадам Бътерфлай“ от Пучини, която е нова продукция за фестивала. На пулта ще застане известният диригент  Енрике Мацола, а режисъор е Андреас Хомоки. Австрийската национална телевизия ORF2 ще предава директно  на 22 юли  един от спектаклите на този фестивал.

Сред елитните музикални форуми в Австрия е фестивалът в Графенег, област Нидеростерайх, основан и ръководен от големия пианист Руфолф Бухбиндер.  През 2022 г. това събитие ще се проведе за 16-и път от 13 август до 4 септември.  Откриването на фестивала ще представи концертно изпълнение на операта  “Фиделио“ от Бетовен с участието на  един от най- известните  тенори – Йонас Кауфман. Акценти в програмния афиш на фестивала в Графенег са и концерти с участието на звездни  инструменталисти, сред които пианистката Елен Гримо, цигуларката Патриция Копачинская, виолончелиста Готие Капюсон. На фестивала ще гостува и Лондонският  симфоничен оркестър с диригент Сър Саймън Ратъл, а на 2 септември Джойс ди  Донато  ще представи  изпълнения от своя нов албум „Райска градина“, съвместно с ансамбъл  “Il pomo d’oro“  с концертмайстор Зефира Вълова.

Сред утвърдените летни фестивали в Австрия е и основаният през 1996 г. оперен фестивал „Steinbruch Sankt  Margareten“ в областта Бургенланд. Впечатляващата сцена на открито е с размери 7000 м2  и е разположена сред живописни природни кулиси. На принципа stagione от 13 юли до 14 август 2022 г. ще бъдат представени  20 спектакъла на операта  „Набуко“ от Джузепе Верди. Постановката е дело на родения в  Мексико режисьор Франциско  Негрин, а сценографията – на Танасис Демирис, известен архитект и създател на Flux Office творчески пространства за произведения в областта на  театъра, операта, танца и киното. Премиерата на „Набуко“ на 13 юли ще бъде също директно излъчвана в ефира на Австрийската държавна телевизия ORF 3. По този начин австрийската обществена медия отново затвърждава своята роля като медиен  партньор на музикалните фестивали в страната, както и своята линия на културна политика и  съществен принос към каузата за популяризиране на класическата музика.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Космически концерт на Джейкъб Колиър и "Мистерията на българските гласове" на 11 юли

Остават броени часове до първия съвместен концерт на мултиинструменталиста и носител на 6 награди „Грами“ Джейкъб Колиър и световно известния български хор „Мистерията на българските гласове“ - на 11 юли в зала 1 на НДК.   " С него много лесно се общува, когато влезе, усмихва се, прегръща те и казва: „О, най-после да се видим на живо". Изведнъж..

публикувано на 10.07.24 в 12:28

"Неравноделната душа" с прожекция-специално събитие на 12 юли в "Одеон"

Прожекция-специално събитие на документалния филм "Неравноделната душа" се подготвя във Филмотечно кино "Одеон" - на 12 юли от 18:00 часа.  Пълнометраженият документален дебют на София Стойчева – сценарист и режисьор на филма, е емоционален разказ за хора от различни националности, които, без да имат родови връзки на Балканите, посвещават години..

публикувано на 09.07.24 в 17:25
Димитър Драганов

Как себепознанието може да се превърне в мощен инструмент за преодоляване на трудностите

В свят, изпълнен с предизвикателства и неочаквани обрати, често се оказваме изправени пред изпитания, които ни карат да се чувстваме сами и безнадеждни . Но точно в тези моменти, когато сме на "дъното на пъкъла", можем да открием вътрешната си сила и да излезем по-силни от всякога. Разказваме за това как да изградим спокойствие, когато останем сами..

публикувано на 09.07.24 в 16:47

Израелският китарист Мишел Сахрауи ще открие "Банско Джаз Фестивал"

Израелският китарист Мишел Сахрауи ще бъде гост на "Банско Джаз Фестивал". Той ще открие предстоящото издание с концерт на 3-ти август заедно със своето трио - Мишел Сахрауи (китара), Йонатан Коен (бас) и Шир Гинот (барабани).  Сахрауи е китарист и композитор от Назарет, Израел. Когато е на 19 години, взема уроци по китара. През 1995 г. се..

публикувано на 09.07.24 в 16:35
Диана Данова – Дамянова

Диана Данова – Дамянова в дебрите на "Софийски музикални седмици" от 70-те години до днес

Музикология или музикознание – от гръцки се превежда като музика и думи. Обект на изследване в музикознанието са произходът на музиката и нейното историческо развитие, теорията на музикалните елементи и проблемите на музикалното изкуство. Този музикален анализ цели да открои естетиката, хармонията и критиката за музикалните произведения . В..

публикувано на 09.07.24 в 10:43
 Айтен Огуджу

Айтен Огуджу - един от най-добрите сценографи на Турция

Айтен Огуджу е сценограф за драматичен и куклен театър , преподавател е по сценичен дизайн в университета в Измир . Родена е в Разград, но 1989 година се преселват в Турция, където завършва Художествена гимназия, а след това и Измирския университет - специалност "Сценография".  Работила е за постановки освен в Турция и в Лондон, Косово, Катар,..

публикувано на 08.07.24 в 11:22

В крепостта "Царевец" във В. Търново беше открит 9-ият летен оперен сезон "Сцена на вековете"

С балетния спектакъл „Кармен“ по музика от едноименната опера на Жорж Бизе снощи в крепостта „Царевец“ във Велико Търново беше открит Деветият летен оперен сезон „Сцена на вековете“. До 11 септември в основната и съпътстващата програма на културния форум ще бъдат представени 14 оперни и балетни спектакъла. Българското национално радио е медиен..

публикувано на 07.07.24 в 12:53