Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започват летните музикални фестивали в Австрия

Кулминация в културния афиш на Австрия за месеците юли и август традиционно са летните музикални фестивали. Многобройни, предлагащи жанрово разнообразие, те се организират както в градове с древна и богата култура и история, така и на открити сцени, разположени сред впечатляващи природни забележителности.

Водещ форум е прочутият в цял свят летен музикален фестивал в Залцбург. Тази година той ще се проведе от 18 юли до 31 август, а програмният афиш включва общо 174 престижни прояви, в рамките на 45 дни, на 17 различни сценични локации. Известният, световно признат български писател Илия Троянов е поканен от ръководството на фестивала в Залцбург като специален гост на откриването на събитието. Той ще  произнесе традиционната официална реч по време на церемонията в залата на Felsenreitschule, която ще се състои на 26 юли в присъствието на австрийския президент Александър Ван дер Белен и официални гости  от сферата на политиката, бизнеса и изкуството. Интендантът на фестивала Маркус Хинтерхойзер обяви заглавието на речта на Илия Троянов: „Der Ton des Krieges und die Tonarten des Friedens“, в превод „Тонът на войната и тоновете на мира“.  Поканата към Илия Троянов е изключително престижна и категорично признание за неговия авторитет като личност и  автор, чието литературно творчество е преведено на 30 езика в целия свят. В списъка на големи личности, които през годините са произнасяли официална реч при откриване на фестивала в Залцбург, се срещат имената на Питър Селърс, Даниел Баренбойм,  Ищван Сабо, Николаус Арнонкур, Вацлав Хавел и др.  

Сред съзвездието от изпълнители, които участват в музикалната програма на фестивала в Залцбург  през 2022 г., е известното сопрано Асмик Григорян. Тя ще се превъплъти в трите главни женски роли от триптиха на Пучини – “Джани Скики“, “Мантията “ и “Сестра Анджелика“, под диригентството на Франц Велсер Мьост, като спектакълът на 13 август ще бъде директно излъчван от австрийската обществена телевизия ORF2.Италианската прима Чечилия Бартоли е звезда в постановката на „Севилският бръснар“ от Росини под режисурата на Роландо Вийасон. Сред водещите изпълнители в операта „Аида“ от  Джузепе Верди са Анита Рачвелишвили, Пьотр Бечала и Ервин Шрот, а имената на Людовик Тезие и Лизет Оропеза се открояват в концертното изпълнение  на „Лучия ди Ламермур“ от Доницети.

За 76-и път през 2022 г. в Австрия ще се проведе фестивалът в Брегенц. На плаващата сцена под открито небе в красивото езеро Бодензее  от 20 юли до 21 август ще бъдат представени 25 спектакъла на операта „Мадам Бътерфлай“ от Пучини, която е нова продукция за фестивала. На пулта ще застане известният диригент  Енрике Мацола, а режисъор е Андреас Хомоки. Австрийската национална телевизия ORF2 ще предава директно  на 22 юли  един от спектаклите на този фестивал.

Сред елитните музикални форуми в Австрия е фестивалът в Графенег, област Нидеростерайх, основан и ръководен от големия пианист Руфолф Бухбиндер.  През 2022 г. това събитие ще се проведе за 16-и път от 13 август до 4 септември.  Откриването на фестивала ще представи концертно изпълнение на операта  “Фиделио“ от Бетовен с участието на  един от най- известните  тенори – Йонас Кауфман. Акценти в програмния афиш на фестивала в Графенег са и концерти с участието на звездни  инструменталисти, сред които пианистката Елен Гримо, цигуларката Патриция Копачинская, виолончелиста Готие Капюсон. На фестивала ще гостува и Лондонският  симфоничен оркестър с диригент Сър Саймън Ратъл, а на 2 септември Джойс ди  Донато  ще представи  изпълнения от своя нов албум „Райска градина“, съвместно с ансамбъл  “Il pomo d’oro“  с концертмайстор Зефира Вълова.

Сред утвърдените летни фестивали в Австрия е и основаният през 1996 г. оперен фестивал „Steinbruch Sankt  Margareten“ в областта Бургенланд. Впечатляващата сцена на открито е с размери 7000 м2  и е разположена сред живописни природни кулиси. На принципа stagione от 13 юли до 14 август 2022 г. ще бъдат представени  20 спектакъла на операта  „Набуко“ от Джузепе Верди. Постановката е дело на родения в  Мексико режисьор Франциско  Негрин, а сценографията – на Танасис Демирис, известен архитект и създател на Flux Office творчески пространства за произведения в областта на  театъра, операта, танца и киното. Премиерата на „Набуко“ на 13 юли ще бъде също директно излъчвана в ефира на Австрийската държавна телевизия ORF 3. По този начин австрийската обществена медия отново затвърждава своята роля като медиен  партньор на музикалните фестивали в страната, както и своята линия на културна политика и  съществен принос към каузата за популяризиране на класическата музика.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Изкуството - миг щастие, за който живеем!

Колко са важни за нас хората на изкуствата, дали ги ценим и подкрепяме ли ги достатъчно , защото те не само ни забавляват, но и обогатяват, възпитават и ни напомнят за красотата и значението на човешкото съществуване? Специални гости по темата в "Нощен Хоризонт" са естрадния изпълнител Мария Добрева, Звезделина Станчева – танцов изпълнител,..

публикувано на 29.03.24 в 10:39
Емануил Иванов

Пианистът Емануил Иванов с концерти и майсторски клас в София и Русе

Двайсет и пет годишният пианист Емануил Иванов, когото слушателите на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" избраха за "Млад музикант на годината 2019", вече има завидна международна кариера. През март той пристигна в България за серия ангажименти в Русе и София. С два концерта Емануил гостува на Международния фестивал „Мартенски..

публикувано на 29.03.24 в 09:51
Юлия Аткова

Юлия Аткова: Искаме да образоваме комплексни артисти

Нашето желание е да образоваме едни комплексни артисти, хора на изкуството, каза пред БНР Юлия Аткова – директор на Частната професионална гимназия по сценични изкуства и мениджмънт АКАТАМУС. Според нея едно от слабите места в българското образование е, че всички деца, независимо от техните интереси и таланти, учат по една и съща програма:..

публикувано на 28.03.24 в 12:10

Стефано Пода постави “Русалка“ в Телавивската опера

Нимфи, сирени, русалки... В повечето случаи присъдата над тези митични същества е като на прекрасни изкусителки на мъже, които искат да ги подмамят и унищожат във водата. Човешките жени ги чувстват конкурентки. Може би първият адвокат, който се опитва да защити тези красиви морски създания, е Ханс Кристиан Андерсен с прекрасната си приказка за..

публикувано на 27.03.24 в 14:54

Предстои II международен балетен конкурс "Сара-Нора Прима"

Започна записването за участие във II издание на международния балетен конкурс “Сара-Нора Прима“, който ще се проведе от 1-ви до 6-и юли на сцената на Бургаската опера . Състезанието ще бъде в три възрастови групи при следния репертоар:  Група А / 9-12 г. – две класически вариации и една съвременна хореография, Група В / 13-16 г. и Група С..

публикувано на 27.03.24 в 14:17
Емил Минчев

"Светлосянка" – връзка между световете в първия аудиосериал на Емил Минчев

Емил Минчев , когото познаваме като автор и преводач, издаде първия си  аудиосериал . Той се казва  "Светлосянка"  и е определян като зашеметяващо приключение, развиващо се между два свята – този на живите и този на мъртвите. "На преден план тук е ърбън фентъзи елемента, действието се развива в отвъдното, а  мистерията е..

публикувано на 27.03.24 в 10:56
Националните награди за сценични изкуства –

"Икар" в 23 категории тази вечер в Народния театър

Днес отбелязваме Световния ден на театъра.  Тази вечер в Народния театър "Иван Вазов" ще бъдат връчени за 50-и юбилеен път наградите ИКАР. Актрисата Мария Каварджикова ще получи ИКАР за изключителен принос към българския театър, а за чест и достойнство ще бъде отличен сценографа Вечеслав Парапанов. На днешния 27 март отбелязваме..

публикувано на 27.03.24 в 07:36