Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 3 юли-11 юли 2022

4
Марсел Реми
Снимка: Личен архив

16-годишният Слав Киров спечели сребърен медал от Европейското първенство по спортно катерене за юноши и девойки в дисциплината "трудност". Състезанието се проведе в Аугсбург, Германия. На квалификаците той зае първото място в своята възраства група - 16-17 г., а на финала постигна равен резултат с победителя - Тоби Робъртс от Великобритания, който обаче получи повече точки заради първото си място на полуфиналите.



В Шамони, Франция пък се проведе последният кръг от Световната купа в дисциплините “трудност” и “скорост”. Там 17-годишната Алекс Тоткова достигна 15-о място в "трудността".

Божидар Антонов спечли сребърния медал на планинския ултрамаратон X-Alpine във Вербие, Швейцария. Българинът измина 140-километровото трасе, с 9300 м денивелация за 22 часа и 10 минути.

Йордан Тодоров и Валерия Димитрова спечелиха 3-ия кръг от Държавния календар по скайрънинг. Трасето на Triglav Skyrun беше дълго 35 км, с 2000 м денивелация и минаваше през три хижи в Стара планина - Соколна, Триглав и Русалка. Йордан го измина за 4 часа и 17 минути, а Валерия - за 5 часа и 44 минути.

По света
Голяма трагедия се разигра в Доломитите, Северна Италия. По последни данни 11 са жертвите след срутване на огромно парче от ледника Мармолада на 3 юли. Серакът е бил с размери 200 на 80 метра и дебелина 60 м, паднал е под връх Пунта Рока, по маршрут, използван от туристи и алпинисти. Едно от телата все още не е намерено, а 7 пострадали са в болница, единият от които е в тежко състояние. Телата на някои от жертвите бяха намерени дни по-късно, с дронове, след като затрупалите ги ледени блокове започнаха да се топят. Срутването се дължи на високите температури, които в момента на инцидента са били с 10 градуса над обичайното за района.

Трагедии имаше и по високите върхове

Пакистанецът Шариф Садпара загина при падане на корниз малко преди да изкачи Броуд Пик. Той е бил опитен височинен носач, има успешно изкачване на К2 миналата година. Ден по-рано сънародникът му - опитният гид Иман Карим Шимшали, загина на Гашербрум II при падане в цепнатина.

За щастие, други двама души, които изчезнаха под Нанга Парбат, бяха намерени и спасени. На 5 юли пакистанците Shehroze Kashif и Fazal Ali изкачиха върха, но на слизане, при влошени метеорологични условия, загубиха връзка с Базовия лагер. След една нощ на открито, на следващата сутрин те бяха забелязани да се спускат към Лагер 3. Времето обаче не позволяваше да бъдат доближени с хеликоптер и това наложи двамата да слязат сами до Лагер 1, откъдето бяха откарани с летателната машина. Единият от тях, Shehroze Kashif, е едва на 20 години и това е осмият му осемхилядник. Първия изкачва на 17-годишна възраст. Целта му е да стане най-младият носител на т.нар. Хималайска корона.

В края на юни френска експедиция е успяла да изкачи неизкачвания шестхилядник Pumari Chhish - Изток (6820 м) в долината Шимшал, Каракорум, Пакистан. Няколко опита е имало преди това на този техничен и опасен връх, но нито един не е бил успешен досега. Миналата година, например, Том Ливингстън достигна на 100 м от върха. Успехът сега е записан от Жером Съливан (Jerome Sullivan), Виктор Сосед (Victor Saucede) и Кристоф Ожи (Christophe Ogier). 1600-метровата диретисима се нарича “The Crystal Ship” (M7, 6b, A2) и се намира на Южната стена на върха. Тримата французи са я приминали за 4 дни, с 3 бивака.

Връх К2

Спорове избухнаха между мераклиите да изкачат К2 този сезон - твърде много хора има там (около 380), а местата за палатки са ограничени. Това е довело до пререкания, става ясно от свидетелствата на участници в експедиите там. Голяма част от тях успяха да направят аклиматизационни ротации до Лагер 1 и Лагер 2, тъй като желаещите да направят двойно изкачване - на К2 и на Броуд Пик, решиха да се аклиматизират по склоновете на съседния Броуд Пик. Как обаче ще се развият събитията на двата осемхилядника, предстои да видим, тъй като към Базовия лагер се насочват и изкачилите преди седмица друг от петте осемхилядника в Пакистан - Нанга Парбат. Сред тях са и шестима италианци, които изкачиха Нанга Парбат без допълнителен кислород. Единият от тях - Франсоа Казанели дни по-рано успя с екипа си да отвори нов маршрут към върха. Шестимата италианц са се изкачили по стария маршрут “Кинсхофер” на Диамирската стена.

Марсел Реми

На 99-годишна възраст почина вдъхновителят на няколко поколения алпинисти в света - Марсел Реми. Той стана особено популярен с това, че беше активен катерач до смъртта си. През февруари тази година социалните медии бяха изпълнени със снимки от рождения му ден, на които се виждаше как швейцарецът катери в зала - 16-метров маршрут, категория 4с, на долна осигуровка. Марсел е баща на известните алпинисти Ив и Клод Реми. Преди 5 години, на 94-годишна възраст премина 450-метровата линия “Miroir de l' Argentine” 5a в Швейцария. Две години по-късно направи опит по друг мултипич маршрут, изкатери първото въже с категория 5с, но последвалият надвес го затрудни и възрастният мъж реши, че ще трябва да потренира, преди да се върне за нов опит. Марсел Реми е починал в съня си, в своя дом.
---
Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Наличието или липсата на пробиотици може да влияе върху настроението и поведението на хората

Още бойните действия около Израел не са престанали, но изследвания регистрират най-различни ефекти на непривичната атмосфера върху обикновените хора, които не са на фронта, но често чуват сирени и трябва да се крият в скривалищата. Оглеждат се, когато излизат от къщи, защото е възможно терористи да ги наръгат с нож или да ги застреля..

публикувано на 14.10.24 в 14:10

13.10.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 13.10.24 година.

публикувано на 13.10.24 в 08:27

Отиде си една епоха в литературата и публицистиката - Петко Тотев

Книгите, които събра и завеща Петко Тотев по препоръка на д-р на литературата Елена Алекова са една цяла България. От след Освобождението от турско иго до наши дни Петко Тотев писа анализи, критики, статии, пътеписи, есета, публицистика с един обстоен поглед за миналото и бъдещето на българската литература и журналистика, в които търсеше..

публикувано на 13.10.24 в 06:03

Хиндо Касимов - мечтателят за трагичния образ

Хиндо Касимов е един от най-незаслужено позабравените ни заслужили артисти от времето на соца. Артистичният талант наследява от майка си, като завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ, при проф. Стефан Сърчаджиев. Работил е в театрите във Велико Търново и Варна. В трупата на Сатиричен театър „Алеко Константинов“ е от 1960 година, до кончината си през..

публикувано на 11.10.24 в 03:00
Инж. Мариновски

ОбС в Плевен осигурява дърва за огрев на преференциални цени

Община Плевен и тази година с решение на Общинския съвет осигурява дърва за огрев на преференциални цени. Какво е новото коментира инж. Иван Мариновски, директор на общинското предприятие "Управление на общински земи и гори". Подробности чуйте в звуковия файл.

публикувано на 07.10.24 в 14:57
Алекс Тоткова

Екстремните спортове 29 септември - 6 октомври 2024

Алекс Тоткова стана европейски шампион при девойките в спортното катерене, в дисциплината "трудност" . Това се случи на първенството във френския град Троа. Над 500 състезатели от 35 страни участваха в шампионата. На същото състезание Слав Киров, както вече съобщихме, завоюва сребърния медал при юношите в дисциплината "боулдър".  Адам..

публикувано на 06.10.24 в 13:51

06.10.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 06.10.24 година.

публикувано на 06.10.24 в 08:25