Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ако един транспорт не е бърз, той не е привлекателен"

Йордан Арабаджиев: Бизнесът губи милиони евро от изчакване на граничните пунктове

Липсата на буферни паркинги на двата моста на Дунав прави положението трагично, каза изп. директор на Съюза на международните превозвачи

Йордан Арабаджиев
Снимка: БГНЕС

"На двата моста на Дунав наблюдаваме нещо, което не би следвало да е актуално в 21 век - няма обособени паркинг зони, където тежкотоварните автомобили да престояват, докато изчакват преминаването си през границата. Трагично е положението на границата с Румъния - и на двата моста".

Това каза пред БНР Йордан Арабаджиев, изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи.

Той даде пример с същите проблеми, които са съществували на други гранични пунктове, но са решени с изграждането на буферни паркинги.

"От години апелираме за една национална транспортна политика, която да обхване и преминаването през граничните пунктове, чрез обособяване на такива паркинг зони, но явно никой не желае да ни чуе", заяви Арабаджиев.  

По думите на изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи "една смяна на граничните органи се извършва за 1 час сутрин и 1 час вечер, т.е. вместо 24 часа - работят 22 часа" и има усложнени процедури, които усложняват преминаването през граничните пунктове с Румъния:

"Това води до загуби за бизнеса и дискомфорт за хората, които живеят в близките населени места. Ние се чудим как държавата не прогледна досега, за да разбере, че бизнесът губи милиони евро от изчакване. Ако един транспорт не е бърз, той не е привлекателен". 

Интервюто на Диана Янкулова с Йордан Арабаджиев в предаването "12+4" можете да чуете от звуковия файл

По публикацията работи: Наталия Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Две жертви на тежка катастрофа на АМ "Струма"

63-годишна жена и 8-годишно момиченце са загинали тази нощ при тежка катастрофа на магистрала „Струма“ край Бобошево. По непотвърдена официално информация са се ударили микробус и автомобил.  Четирима са били пострадалите, които са транспортирани към областната болница в Благоевград. Там е потвърдена смъртта на жената и осемгодишното..

публикувано на 22.07.24 в 09:31

Москва съобщи за свалянето на 75 дрона

Министерството на отбраната в Москва съобщи, че през нощта системите за противовъздушна отбрана са унищожили над регионите на Русия 75 дрона, от които 47 над Ростовска област, 17 - над акваторията на Черно и Азовско море. Осем украински дрона са свалени близо до черноморското пристанище Туапсе, където има рафинерия, собственост на петролния..

публикувано на 22.07.24 в 09:01
Бородянка

Експерт: "Грийнпийс" работи за зеленото възстановяване на Украйна дори по време на война

Още от началото на войната "Грийнпийс" работи по зеленото възстановяване на Украйна . Това каза пред БНР Христо Панчев, енергиен експерт на екологичната организация, който се завръща от Киев и Кременчук. "Решението не е едно. Една технология не може да е решение – независимо дали е соларна енергия, вятърна енергия", изтъкна той относно..

публикувано на 22.07.24 в 08:52

Първа копка на нов корпус на НПМГ "Акад. Любомир Чакалов"

Първа копка на нов корпус на Националната природо-математическа гимназия „Академик Любомир Чакалов“ в София ще се състои днес от 10 ч. На церемонията ще участва министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков. Към учебното заведение ще бъдат изградени нова 4-етажна учебна сграда, физкултурен салон и многофункционална зала.

публикувано на 22.07.24 в 08:40
Община Плевен

Среща с депутатите от Плевенско за развитието на общината

В Плевен председателят на Общинския съвет Иван Малкодански организира среща-разговор с народните представители от региона за развитието на общината. Осем са депутатите от Плевен, които ще чуят от ръководството основните проблеми и подготвените проекти. "Целта е народните избраници от областта заедно с кмета и областния управител да..

публикувано на 22.07.24 в 08:33
доц. Албена Танева

Доц. Албена Танева: Партийната криза е предпоставка за политическата

Партийната криза е предпоставка за политическата криза, с която се сблъскваме. Това мнение изрази пред БНР доц. д-р Албена Танева, ръководител на Катедрата по публична администрация в Софийския университет "Св. Климент Охридски". " Твърде много хора в нашето общество започват да смятат, че решението на всички тези въпроси е кардинална..

публикувано на 22.07.24 в 08:27
Протест срещу туризма в Испания.

Хиляди на протест срещу прекомерния туризъм в Палма де Майорка

Хиляди хора протестираха в Палма де Майорка срещу прекомерния туризъм. Това е втората голяма демонстрация на Майорка след протеста в края на май, който събра 10 хиляди души в столицата на Балеарските острови. Участниците в демонстрацията в Палма са били 12 000 според полицията, 50 000 - по данни на организаторите. Те се обявиха срещу..

публикувано на 22.07.24 в 08:20