Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възстановени са най-разрушените участъци от пътя за Триград

Снимка: Радостина Чернокова, БНР

Четири родопски села постепенно се завръщат към нормалния си ритъм на живот след наводнението от декември в село Триград, когато реката излезе от коритото си и откъсна пътя на планинските села. След седем месеца мъки, днес вече са довършителните дейности по асфалтирането на 4-те най-компрометирани участъка от пътя на Триградското ждрело. Хората обаче настояват за цялостен ремонт на пътя Тешел – Триград - Кестен, защото основният поминък е туризмът. В района са пещерите "Дяволското гърло", "Харамийска", "Ягодинска пещера" и природните забележителности "Орлово око" и "Вълчи камък". 

След месеци наред протести на хората най-разрушените участъци от наводнението вече са възстановени. 

Хората от планинските села живеят най-трудно, волю-неволю са научени да се приспособяват и оцеляват в най-тежки условия - без път, без поминък, без медицинска помощ. От Триград обаче са твърдо решени да изискват цялостен ремонт на пътя. Община Девин планира да изтегли заем от 176 000 лева, за да проектира основен ремонт на участъка между Тешел, Триград и Кестен. За финансиране на самия ремонт обаче ще разчита на държавна подкрепа.

По този участък се минава и за природната забележителност Вълчи камък.

Въпреки пътните неволи на Триград, селото се готви за ежегодния си празник "Орфически мистерии". 

Репортаж на Радостина Чернокова в предаването "12+4" можете да чуете от звуковия файл.

Машини асфалтират пътя за Триград




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

НСИ: Годишната инфлация за юли 2024 г. спрямо юли 2023 г. е 2,4 на сто

След като националната статистика три поредни месеца отчете дефлация в България, за юли месечните стойности са положителни - 0,8 на сто. Вече четиринадесети месец годишната инфлация в България е едноцифрена и продължава да намалява, сочи справка в Националния статистически институт (НСИ). Днес НСИ съобщи, че годишната инфлация за юли 2024 г. спрямо юли..

публикувано на 16.08.24 в 13:46
Александър Вълчев

ИТН внася нови промени в Закона за предучилищното и училищното образование

С декларация от парламентарната трибуна депутатът от ИТН Александър Вълчев обяви, че внасят промени в Закона за предучилищното и училищното образование, тъй като в приетите наскоро промени не включват непълнолетните между 16 и 18 години, които не продължават обучението си, а това - по думите му, е най-уязвимата възраст.  Демонстрации в София за и..

публикувано на 16.08.24 в 13:41
Виктор Хренин

Министърът на отбраната на Беларус предупреди за риск от въоръжена провокация от страна на Украйна

Министърът на отбраната на Беларус Виктор Хренин каза по време на съвещание по въпросите за военната сигурност, че има голяма вероятност от въоръжена провокация от страна на съседна Украйна, предаде Ройтерс като се позова на публикация в държавната информационна агенция на Беларус – БелТА. Това съобщи БТА. „В условията на присъствие на украински..

публикувано на 16.08.24 в 13:17

Данни за нелегалната миграция: 1004 граждани на трети страни са задържани у нас през юли

1004 граждани на трети страни са задържани този юли  на територията на страната. Това съобщиха от Специализираното междуведомствено звено между прокуратурата и МВР за подпомагане на дела, свързани с трафик на хора и незаконна миграция. Нараства броят и на досъдебните производства, като през юли те са 283, при 168 през юни.  Един от характерните..

публикувано на 16.08.24 в 12:57
Германски войници по време на учение.

Нови съмнения за саботаж в база на германската армия

Отново има съмнения за саботаж в база на германската армия. Този път е прерязана оградата на резервоар за питейна вода в Мехерних, Северен Рейн-Вестфалия.  Здравните власти предупреждават да не се използва водата.  Германска военна база е напълно изолирана заради съмнение в саботаж В момента 10 000 жители на град Мехерних са..

публикувано на 16.08.24 в 12:57

Израел нареди нови евакуации от райони в южната и централната част от Ивицата Газа

Израелските сили за отбрана наредиха нови евакуации от райони в южната и централната част от Ивицата Газа, които по-рано бяха обявени за хуманитарни зони. Според армията тези места се използвали от палестинското движение "Хамас" за минометни и ракетни обстрели към Израел, предаде Ройтерс. "Хамас" иска израелско изтегляне от Газа и връщане на..

публикувано на 16.08.24 в 12:45
Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов отговаря на въпроси в рамките на редовния парламентарен контрол - 16 август 2024 г.

Запрянов: Не бях информиран за клипа, заради който е освободен директорът на Информационния център

България не доставя помощ за Украйна по сухопътните си граници. Това обяви служебният министър на отбраната Атанас Запрянов по време на парламентарния контрол, в отговор на въпрос на депутата от "Възраждане" Златан Златанов, дали е осигурена безопасността на транзитните превози, минаващи през територията на област Русе и Дунав мост:  "По отношение..

публикувано на 16.08.24 в 12:25