Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството в оставка одобри промени в Търговския закон, внася ги в парламента

Премиерът в оставка Кирил Петков на заседанието на МС - 13 юли 2022 г.
Снимка: БГНЕС

Промени в Търговския закон прие правителството в оставка и ги внася за одобрение в парламента. Това един от 22-та спешни закона, с приемането на които се обвързва получаването на средствата по Плана за възстановяване и устойчивост.

Пред министрите премиерът в оставка Кирил Петков отчете важността на промените в Търговския закон от гледна точка на ангажиментите за реформи, поети от правителството, за да дойдат навреме и средствата по Плана за възстановяване и устойчивост:

"Това е мярка към Плана за възстановяване и развитие, така че искам да поздравя – вече не са 22, реално са с това ще станат 21, така че – напредваме. Премахват се пречките в производството по стабилизация, което цели да даде втори шанс на затруднените търговци да продължат дейността си, много важна мярка“.

Промените предвиждат усъвършенстване на производството по несъстоятелност и стабилизация и трябва да са факт до края на годината, допълни вносителят на законопроекта - правосъдният министър Надежда Йорданова:

"И за първи път в България се регламентират мерки за производство по несъстоятелност и съответно за стабилизация на предприемачи - физически лица, лицата със свободни професии, които нямат едноличен търговец или някаква друга търговска форма за своята дейност".

На финалната права е и приемането от кабинета на още един от важните законопроекти, свързани с Плана за възстановяване, каза Надежда Йорданова:

"Съвсем скоро ще видите и законопроекта за разследване и търсене на отговорност на главния прокурор, експертните дебати в Министерството на правосъдието приключиха, така че е въпрос наистина на малко технологично време", увери Йорданова.

Следващата седмица се очаква министрите за одобрят допълнителни 30 милиона лева за енергийните помощи през предстоящия зимен сезон. Така ще се осигурят по 100 лева допълнително за 300 хиляди домакинства, които ще попаднат в програмата за целево подпомагане.

Искането на социалното министерство за допълнително финансиране се мотивира с високите цени на парното, природния газ, дървата и въглищата. 80 на сто от домакинствата, които традиционно получават помощи за отопление ползват твърдо гориво, сочи статистиката.

Миналата година целевата помощ бе в общ размер от 523 лева за месеците от ноември до март. Сега се очаква нова заповед на социалния министър, с която да се определи и тазгодишният размер.

Отпуснати бяха и 175 милиона лева на МВР за повишаване на заплатите на полицаите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Недостиг на работна ръка във Велико Търново

Бизнесът във Велико Търново изпитва сериозен недостиг на кадри. Проблемът се задълбочава за преработвателната промишленост и една от причините е ниската безработица.  115 са свободните работни места в община Велико Търново и всяка четвърта позиция се осигурява от преработващата промишленост. Няма кадри с техническо образование, коментира Даниела..

публикувано на 19.10.24 в 15:51

120 години от основаването на читалището в с. Пчелище

Великотърновското село Пчелище чества в деня на Свети Иван Рилски 120 години от основаването на своето читалище „Просвета“. Още от създаването ѝ върху сградата на културната институция е поставен надписът "Съединението прави силата".  120 години читалището в Пчелище е средище на просветата и културата и нито за ден в него не е спирал да кипи..

публикувано на 19.10.24 в 15:31

Биреният сектор в Европа осигурява над 2 млн. работни места

Над 2 млн. работни места осигурява биреният сектор в Европа, става ясно от данните, огласени от "Пивовари в Европа", чието седалище е в Брюксел. Освен това, всяко работно място в сектора генерира още 17 в икономиката. Пивоварите отчитат, че производството на бира се повишава, но все още е под предпандемичното равнище през 2019-та година. Пак..

публикувано на 19.10.24 в 15:24

Иранският върховен лидер: "Хамас" ще надживее убития си лидер

Дрон е бил изстрелян по къща на израелския премиер Бенямин Нетаняху в северната част на страната. Иранският върховен лидер Аятолах Али Хаменей обяви, че групировката "Хамас" ще надживее убития си лидер Яхия Синуар.  Нетаняху не се е намирал в имота му в град Кесария, съобщи негов говорител. При инцидента няма ранени. По-рано израелските..

публикувано на 19.10.24 в 14:56
Снимката е илюстративна

Русия превзе още едно село в Украйна

Русия съобщи, че е превзела село Зоряне в Източна Украйна, което позволява на войските ѝ да се приближат до индустриалния център Курахово, предаде Франс прес. Курахово се намира западно от град Донецк, който вече е под руски контрол.  Русия концентрира настъплението си към Курахово, като войските на Москва са пред портите му, само на няколко километра..

публикувано на 19.10.24 в 14:27

Дейвид Лами изрази загриженост от подкрепата на Китай за Русия във войната срещу Украйна

Британският външен министър Дейвид Лами, който е на посещение в Пекин, изрази загриженост от подкрепата на Китай за Русия във войната ѝ срещу Украйна като призова китайския си колега Ван И да попречи на китайските фирми да правят доставки за руската армия.  Дейвид Лами направи коментарите при първото посещение на министър от кабинета в Китай, откакто..

публикувано на 19.10.24 в 14:01

Намериха труп на мъж на сметище в Добричко, арестуваха брат му

Полицията в Добрич задържа мъж за убийството на своя брат. Жители на село Безводица се натъкват на трупа на убития 50-годишен мъж на сметището край селото. Тялото е предадено в съдебна медицина за извършване на аутопсия. На този етап се предполага, че убийството е извършено преди около две седмици. Убиецът е ударил жертвата си с тъп..

публикувано на 19.10.24 в 13:45