Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да има повече хазартни игри и тото пунктове прие на първо четене Народното събрание

Снимка: БГНЕС

Да има повече хазартни игри и да бъдат отворени нови тото пунктове прие на първо четене Народното събрание. Поправките в Закона за хазарта, предложени от бившия коалиционен партньор в правителството "Има такъв народ", бяха приети със 140 гласа "за", 5 "против" и 47 "въздържал се".

Предложенията за промени в хазартния закон бяха две  - първото на отцепниците от партията на Слави Трифонов заедно с "Продължаваме промяната" и БСП.

То предвиждаше лотарийните билети на Българския спортен тотализатор да се предлагат в цялата търговска мрежа, а не само в тото пунктовете.

Предложението беше отхвърлено с аргумента, че така търкането на лотарийни билетчета ще стане безконтролно и ще популяризира хазартната зависимост.

Проектът на "Има такъв народ", който беше приет, предвижда тотализаторът да разшири обхвата на хазартните игри и да може да организира такива със залагания върху случайни събития и свързани с познаване на факти.

Тази поправка ще увеличи приходите на държавното предприятие, смятат от партията на Слави Трифонов.

Предлага се да се организират чрез пунктове, разположени в собствени или наети помещения от Държавния спортен тотализатор и чрез устройства за самообслужване, които са обособени и обозначени като пунктове за съответните хазартни игри.

За да не бъде разпространяването им неконтролируемо от "Има такъв народ" предлагат максималният брой пунктове на територията на страната да бъде 3000.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Карта на опасните явления, 21 юни 2024 г.

Опасни горещини в 16 области у нас

"Жълт" код за опасно високи температури е обявен в 16 области на страната. Предупреждението е в сила за Благоевград, Кюстендил, Кърджали, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Стара Загора, Хасково, Ямбол. В тези области ще е горещо, като максималните температури ще са между 35 и 38..

публикувано на 21.06.24 в 08:13

Кои хора са най-уязвими от горещото време и как да им помогнем при топлинен удар

Хората с психични заболявания, диабет и наднормено тегло, както и децата до 4 години са сред най-уязвимите спрямо горещото време. Това припомнят от столичната Спешна помощ и съветват да се потърси помощ на телефон 112 при симптоми на топлинен удар.  Топлинният удар може да се разпознае по главоболие и гадене, но също по неадекватно поведение..

публикувано на 21.06.24 в 08:08
Антониу Гутериш, генерален секретар на ООН

Гутериш: Опасностите от превръщането в оръжие на цифровите технологии нарастват

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди, че "опасностите от превръщането в оръжие на цифровите технологии нарастват с всяка изминала година", а злонамерената дейност в киберпространството се увеличава от страна на правителства, неправителствени организации и престъпници, предаде Асошиейтед прес. В същото време Антониу Гутериш..

публикувано на 21.06.24 в 08:03

САЩ: Обезпокоителна е възможността Русия да достави оръжия на Северна Корея

Изразената от руския президент Владимир Путин възможност Русия да достави на Северна Корея оръжия след подписването на отбранителен пакт с Пхенян, са "невероятно обезпокоителни", заяви говорителят на Държавния департамент на Съединените щати Матю Милър, цитиран от агенция "Ройтерс" . Путин: Кремъл обмисля промяна на руската ядрена доктрина..

публикувано на 21.06.24 в 07:55

Танкове нахлуват по-дълбоко в Рафах

Продължават израелските въздушни удара в централната и северната част на Ивицата Газа. В същото време местни жители съобщават, че танкове нахлуват по-дълбоко в Рафах на юг. Израелската армия заяви, че продължава операциите си в анклава, насочени към екстремисти и военна инфраструктура, като ги описа като "прецизни, базирани на разузнаване"..

публикувано на 21.06.24 в 07:48
Мария Павлова

Правосъдният министър открива новия арест в Самораново

Правосъдният министър Мария Павлова ще открие новия арест за 46 лица с мярка за задържане в село Самораново. Откриването  ще се състои от 10.00 часа до действащото затворническо общежитие. Изграждането на ареста започна през ноември 2022 година. Проектът  е за нов комплекс за 46 задържани лица и ново преходно отделение (half way house) за..

публикувано на 21.06.24 в 07:45

20 болници нямат ТЕЛК комисии, въпреки че са задължени

Заради липса на медицински персонал и на желаещи да работят в ТЕЛК, 20 от болниците у нас не са успели да разкрият такива комисии, въпреки че са задължени. Това съобщиха за БНР от Здравното министерство. От днес влиза в сила реформата в ТЕЛК, според която решенията ще се издават и само по документи, а пациентите за освидетелстване ще се..

публикувано на 21.06.24 в 07:43