Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хълмът със стоте стола

Вероятно много от вас ще повдигнат вежди, когато някой им каже, че и София, подобно на Пловдив, си има хълм. Доскоро той беше забравена част от градския пейзаж, но благодарение на група млади хора се върна към живот. И то какъв!

Стълбите над Гьоте-институт, свързващи "Дондуков" и "Московска", са любимо място в сърцето на столицата. Така, както и намиращата се в съседство ул. "Малко Търновo". Двете са като машина на времето - макар и за секунди, потапят минаващите оттам в духа на парижкия квартал Montmartre и за миг рязко ги откъсват от шума на забързаното ежедневие. Ако в последните няколко дни сте изкачили (или сте се спуснали по) въпросните стълби, няма как да не сте попаднали на необичайно много хора, музика и, разбира се… столове. Видими, скрити, висящи, по-малко, повече или точно сто.



"100 Стола" е най-новият проект на Фондация "Колективът". Основната концепция е да се вдъхне нов живот на занемарени градски пространства. Първото такова се намира на ул. "Будапеща" 1. Това е малкият двор на Института по тракология към БАН.

"Инициативата цели да създава събития, които отключват пространства. Надяваме се това да е първото, след което да има още много, като по този начин целим да създадем мрежа от пространства, които малко по малко да променят цялостния културен пулс на града ни“, казва в предаването "Изотопия" една от организаторките на събитието Антония Димитрова. "Главната идея е да бъдем част от развитието на по-добро бъдеще в България, като смятаме, че всеки един от нас има отговорност към осъществяването му", допълва Антония.



От 14 до 17 юли "100 Стола" събира редица наши артисти. Чудомир Драгнев, стар изотопски познайник, участва активно в преобразяването на терена. Посетителите могат да открият много негови работи, както и такива на други творци от ателиетата на Culture Lab. Режисьорът Теодора-Косара Попова представя изложбата "У-лица" с портретна фотография, а киновечер събира нейни късометражни филми. Към програмата с визуални изкуства има и инсталация от проекта Abandoned Bulgaria, която показва изоставени сгради из цялата страна. Артисти от Художествената академия, Bureau XII и Работилница ПУНКТ показват идеите си за създаването и трансформацията на градската мебел чрез най-различни материали, иновативни форми и цветове. Графити, нарисувани по време на събитието от Glow, Точка и Алекси Иванов, оцветяват стените на сградата на БАН.




Антония е художник, живяла е дълги години в чужбина, но в "100 Стола" ролята ѝ е съвсем друга.

"Моята творба в случая е по-скоро ролята на организатор и креативен директор, събирането и изграждането на връзки между изкуството и потенциала на това пространство. Откакто съм в България, се фокусирам върху това как изкуството може да променя обществото. Изкуството наистина има силата да променя културата", заявява младата художничка.

Всяка вечер има и много музика, осигурена от Uke Duo, Clavexperience, Лютеница, Tino, Насо Русков, Cool Den, The Gentlemen и DESY & Peter.

Група Uke Duo
Следващите събития от инициативата вече се подготвят, а в началото на септември за трета година "Колективът" ще представи поредното издание на друг от успешните си проекти - "Реките на София".

"Той започна със семпла идея - детска лодка от хартия да бъде възпроизведена в лодка от дървени летвички и платно и да се пусне като художествена инсталация в реките, като така подчертае тяхната функция. Започна диалог с общини, институции и бизнеси. Търсим начин, по който да работим заедно за едно общо добро, което искаме да изградим", припомня Тони.





Повече за "100 Стола" и останалите идеи на "Колективът" можете да чуете в звуковия файл.


Снимки: Иван Нотев, Антония Димитрова, "Реките на София"

По публикацията работи: Иван Нотев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Независимите артисти на път: Историята на "Астория"

Песен за заслепеното човечество, което иска да се предреши, но не може. Така, както не успява да се предреши в измислената история за несъществуващата Астория. Зойфер не е особено познат в България. Единствената книга с негови пиеси, публикувана на български, Валерия намира случайно в библиотеката на НАТФИЗ. " Стоеше на едно..

публикувано на 19.04.24 в 14:59
Донка Ангъчева и президентът на Шопеновото общество проф. д-р Теодор Каницер

Шопенова вечер от поредицата "Изкуството продължава да живее"

На 13 април публиката в Стъклената зала на Музикферайн имаше удоволствието да присъства на забележителна, емоционална  галавечер с изкуството на гениалния композитор Фредерик Шопен. Концертът беше организиран от изявената българска пианистка Донка Ангъчева като поредна блестяща инициатива в рамките на създадения от нея в Австрия проект „Изкуството..

публикувано на 19.04.24 в 12:54

Летящите охлюви и вълшебни механизми на Атанас Хранов

"Героят Наско Х. се появи отново след толкова години на забвение. Най-накрая пак излезе и се надявам да продължи да живее неговия приказен живот . Появи се в три романа, но след това Александър Секулов започна да се занимава с драматургия, написа други романи и малко ми липсваше. Той самият предложи да напише една от историите за Наско Х. Така..

публикувано на 18.04.24 в 09:57
Евгени Иванов, орнамент

Първа изложба на автентични български килими в Париж след повече от век

Първа изложба на автентични български килими в Париж след повече от век се открива утре вечер - 18 април. Изработени преди стотици години екземпляри ще бъдат показани в галерията на Българския културен институт във френската столица. Става дума за 40 оригинални български килими от 19 -ти и 20 -ти век, които до този момент не са показвани и..

публикувано на 17.04.24 в 19:25

Националното радио раздава годишните музикални награди БНР Топ 20

Годишните музикални награди БНР Топ 20 ще бъдат връчени на 3 май, петък, в столичния клуб "Строежа".  Отличия ще бъдат връчени на: -   песента с най-висок резултат от гласовете на слушателите на сайта top20.bnr.bg ; -   песента с най-висок резултат от гласуването на музикалната редколегия на БНР Топ 20;  -   песента, заемала..

публикувано на 17.04.24 в 16:28

В Пловдив откриват изложбата "Хляб наш насъщен"

Поредица от библейски и евангелски сюжети и персонажи, претворени върху старинни дървени предмети от бита, свързани с хляба – това е изложбата "Хляб наш насъщен", която от днес могат да разгледат пловдивчани и гостите на града в галерията на Дружеството на пловдивските художници. Експозицията е дело на Вихра Григорова и съдържа около 30..

публикувано на 17.04.24 в 11:48

“Великият Гетсби“ – новият балетен хит на сцената на Софийската опера

В едното от двете най-големи събития в областта на музикално-сценичните изкуства, заедно с “ Фантомът на операта “, които белязват ярко столичния афиш през изминалата и тази седмица, се превърна премиерата на Националния ни балет на “Великият Гетсби“ – спектакъл на знаменития хърватски хореограф Лео Муич по музика на Гершуин, Бърнстейн, Барбър и..

публикувано на 16.04.24 в 18:29