Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сексуален тормоз на работното място – осъзнаваме ли проблема у нас?

Снимка: Pixabay

Значимостта на проблема със сексуалния тормоз на работното място не се осъзнава от обществото, това са част от основните изводи на Национално изследване сред работодатели и наети, предоставено от зам.-директора на Института за Социални и синдикални изследвания към КНСБ – Виолета Иванова.
Синдикатът провежда кампания за подкрепа на ратификация на Конвенция №190 на Международната организация на труда за премахване на насилието и тормоза в областта. 

Според данните на изследването от всички, изброени форми на насилие на работното място – 52% от анкетираните поставят на първо място психическото насилие, 24 на сто физическото, а 12% сексуалния тормоз.

Зам.-директорът на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ – Виолета Иванова коментира, че в голяма степен значението на явлението “сексуален тормоз“ се подценява и се вкарва в контекста на ежедневните трудности, с които се сблъскват работещите:

“Елемент на националната култура е и да се вменява на жертвата, че тя е провокирала това поведения. В българското общество не са разпознати всички форми на сексуален тормоз на работното място. Такива форми са обсъждане на сексуалния живот на колегите, около 30%, една трета от изследваните лица съобщават, че де факто това явление е много често.

Третата форма са сексуални коментари за нечий външен вид. Много често жертвите се връщат към този случай, работят в напрежение със страх и стрес, често явление е и излизане в отпуск поради временна нетрудоспособност. Работи се с по-слаба концентрация, допускат се грешки, а оттам намалява и самата производителност.“

20% от анкетираните

“Данните сочат, че около 20% от анкетираните след преживяване на такъв сексуален тормоз на работното място имат желание да напуснат работа. При личностните фактори това е липсата на емпатия или по-скоро на реакция от страна на жертвата в средата, в която работи. Оттук настъпва моментът, че самите жертви не желаят да докладват.

А от друга страна са организационните фактори, че те не намират достатъчна защита от процедурите, които предстои да бъдат предприети, ако те направят това докладване. Комисията за защита от дискриминация преди време предостави данни, в които се казва, че в рамките на 15 години са подадени едва 35 жалби в Комисията за защита от дискриминация. Това означава, че са подавани около две жалби на година“, посочва още Иванова и допълва:

“Докладването е много малко и това най-вече зависи от това, че жертвите не са убедени, че ще бъде доказана вината на източника на насилие.“

Чуйте репортажа в звуковия файл.

По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лидерът на демократите в Сената е посъветвал Байдън да прекрати кампанията си за преизбиране

Лидерът на Демократическата партия в Сената на САЩ Чък Шумър е казал на среща в събота на президента Джо Байдън, че ще бъде по-добре за страната и за Демократическата партия той да прекрати кампанията си за преизбиране, съобщи вчера Ей Би Си нюз. Според телевизионната медия срещата на четири очи се е състояла в дома на Байдън в Рехобот, щата  Делауеър,..

публикувано на 18.07.24 в 10:18
Урсула фон дер Лайен в Европарламента в Страсбург, 18 юли 2024 г.
на живо

Урсула фон дер Лайен представя кандидатурата си за втори мандат начело на ЕК

Урсула фон дер Лайен представя днес своята кандидатура в Европарламента в Страсбург за втори мандат начело на Европейската комисия. След дебат в пленарната зала кандидатурата ѝ ще бъде гласувана в 14 ч. българско време. "Никога няма бездейно да гледам това, което става отвътре или отвън – никога няма да приема, че екстремисти и демагози се..

публикувано на 18.07.24 в 10:05

Декларации в НС по повод 187-мата годишнина от рождението на Васил Левски

С декларации по повод 187-мата годишнина от рождението на Васил Левски започна днешното пленарно заседание на Народното събрание. Представители на различни формации изтъкнаха неговите заслуги и направиха паралел с проблемите днес: Отбелязваме 187 г. от рождението на Васил Левски Георги Кръстев от ГЕРБ-СДС посочи: "В неговия..

публикувано на 18.07.24 в 09:57
Делян Пеевски

Пеевски: ДПС настоява за председателски съвет заради огненото бедствие

ДПС настоява за председателски съвет заради огненото бедствие, каза председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски, както и отправи критики към поведението на президента, по думите му заминал отново извън държавата. Продължава борбата с пожарите в различни райони на страната Заради повишения риск от пожари: Забранява се косенето на трева и..

публикувано на 18.07.24 в 09:53

Над 50% от обажданията с въпроси към НОИ - за болничните и майчинството

Над 100 000 са обажданията в контактния център на НОИ, достъпен на номер 0700 14 802, през първите 6 месеца на годината. На ден са обработвани над 800 обаждания. Това съобщиха от НОИ. Повече от половината въпроси са били за изплащането и обработването на болничните листове и обезщетенията за майчинство. 40% от хората са питали за..

публикувано на 18.07.24 в 09:25

Пожарът край селата Ваксево и Фролош се е разгорял отново през нощта

Пожарът на около 200 декара гора край селата Ваксево и Фролош, община Невестино, се е разгорял на места отново през нощта и днес ще бъде окончателно угасен, казаха от Югозападното държавно предприятие.  Над 50 души пожарникари и горски служители гасиха огъня вчера.  Теренът е много труден и гасенето става ръчно, предаде кореспондентът ни Кирил Фалин...

публикувано на 18.07.24 в 09:15

Кейт Смит: Искаме да рестартираме отношенията с Европа, не отново да се присъединим към ЕС

Над 45 европейски лидери се събират в замъка Бленъм във Великобритания на среща на върха на Европейската политическа общност. "Представителността е много широка. Европейската политическа общност е форум, събиране, не е институция . Няма предварителен дневен ред, позволява свободни дискусии по най-актуалните теми. Нашата амбиция е да има..

публикувано на 18.07.24 в 09:09