Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Мотивите за нападението на Путин над Украйна са преди всичко вътрешнополитически"

Абас Галямов: Путин може и да не се кандидатира на следващите избори

Зеленски е пример за лидер, възродил нацията си, смята политологът

Абас Галямов, политолог
Снимка: Личен архив

Владимир Путин може и да не се кандидатира за президент на Русия на изборите през 2024 година. Тази прогноза направи в предаването "Събота 150" Абас Галямов, политолог и политически технолог, бивш служител на Отдела за публични речи на Кремъл. Според него Путин отново се е опитал да използва Украйна за вътрешнополитически цели, както в случая с Крим, но този път е направил грешка за резултатите от нахлуването.

Абас Галямов, който е кандидат на политическите науки с дисертация за имиджа на съвременния политик, смята, че украинският президент Володимир Зеленски е пример за лидер, възродил нацията си.

Политологът прави паралел между сегашната ситуация в Русия с процесите там по време на Първата световна война.

"Мотивите за нападението на Путин над Украйна са преди всичко вътрешнополитически. Всички тези истории за НАТО, за украинските фашисти на практика са подмяна на реалните причини. А те определено са във вътрешната политика. Ситуацията за Путин напоследък непрекъснато се влошаваше - само през втората половина на миналата година той изгуби 8 процента от одобрението за дейността си. Рискуваше да стигне до изборите през 2024 година с нулева легитимност.

Защо се случваше това - защото руснаците изгубиха интерес към външната политика. А всички основания да се гласува за Путин са точно в тази сфера. Той се представя като патриот, който се бори с външните врагове. А когато руснаците спряха да се интересуват от това и се вгледаха в ситуацията вътре в страната, си дадоха сметка, че там няма никакви основания да се смята, че Путин трябва да остане на власт вечно".

Абас Галямов изтъква, че икономическата ситуация в Русия непрекъснато се влошава и това продължава години наред.

"Имаме непрекъснат спад на жизненото равнище - този процес продължава вече 8-9 години, умираща икономика, деградираща социална сфера, нарастваща пропаст в доходите между богати и бедни, огромна корупция, отдавна омръзнали на всички постулати за традиционните ценности. Т.е. ако в политическия дневен ред няма враг, Путин започва да губи. И за да промени това положение, той започна да изостря ситуацията в Украйна".

Руският президент Владимир Путин.

Смятате ли, че Путин е бил подведен за възможните резултати от така наречената специална военна операция в Украйна?

"Разбира се, той не мислеше, че войната ще се окаже толкова тежка. Ако го беше предвидил, нямаше да я започне. Само че, когато растеше напрежението, в един момент му се стори, че може да проведе същата операция като с Крим, но малко по-мащабна. И предприе всичко това, разчитайки на повторение на онези действия".

На въпрос кога и как според него ще свърши войната Абас Галямов отговаря, че в момента никой не знае това, самият Путин - също. Защото ходът ѝ изобщо не съвпада с първоначалните му планове и очаквания. А сега ще му е много трудно да излезе от ситуацията.

"Путин се оказа в задънена улица. Той не може сега да отстъпи, да спре, защото това би било възприето като поражение за него. И тогава за половин година рейтингът му ще падне толкова, че ще стане невъзможно преизбирането му през 2024 година. Затова не може да спре войната. Необходима му е поне някаква победа, а не може да я постигне.

Твърде дълга война също не е в интерес на Путин. Тя става все по-малко популярна, скоро ще бъде истински непопулярна. Ще се случи същото, което е станало по време на Първата световна война - тя започва с паради, патриотичен подем и всеобща радост през 1914 година, а през 1917-а води до революция в Русия.

Така че въпросът за края на войната включва сложни, взаимноизключващи се фактори и не е възможно да се предвиди какво реално ще се случи".

Владимир Путин ще остане начело на Русия и догодина, прогнозира политологът. А после идват избори, след които е твърде вероятно това да се промени.

"Не изключвам системата да убеди Путин да издигне друг кандидат. Защото опит на Путин да бъде преизбран крие риск от революция и сваляне на режима. И това не е нито в негов интерес, нито на елита. Идване на власт на опозицията не е в тяхна полза".

Ситуацията на изборите би била съвсем различна, ако вместо Путин бъде излъчен друг политик, убеден е Абас Галямов.

"Ако обаче бъде издигнат приемлив кандидат, който не е оцапан с кръв по време на тази война,  например някой, който се занимава с икономика, то такъв приемник ще победи на изборите доста лесно и убедително, даже няма да има нужда от фалшификации.

За да бъде преизбран Путин биха се наложили фалшификации, а именно те водят до оранжеви революции.

И не е сигурно, че евентуална революция ще бъде потушена, защото силовите структури в момента също не са много лоялни. След началото на войната за първи път наблюдаваме пукнатини в отношенията им с Путин. Избирането на приемник би било много по-просто за системата, с по-малко усилия, с нулеви рискове. Затова не е изключено Путин да бъде убеден от системата и да си даде сметка, че по-добре да има сигурност с помощта на наследник, например да оглави Съвета на федерацията и да прекара на този пост до смъртта си".

Каква би била политиката на евентуалния следващ президент? Смятате ли, че би продължил досегашните действия в полза на системата или  пък, точно за да я спаси, е по-логично да се опита да промени курса на Кремъл?

"Голяма е вероятността приемникът, ако той е от икономическите среди като Михаил Мишустин, Дмитрий Козак или пък например Сергей Собянин, да разбере, че сегашният курс е дискредитиран и да се опита да го промени. Тоест ще се стигне до "разхлабване на гайките" вътре в страната - демилитаризация, изобщо нормализация, нещо като реформите в постфранкистка Испания".

Володомир Зеленски, ЕПА/БГНЕС

Как оценявате действията на другия Владимир в противоборството - Зеленски, който придоби огромна международна популярност след началото на войната? Дълго време, дори и като президент, го упрекваха, че е повече актьор, отколкото политик.

"Зеленски стана политик в първия ден на руското нахлуване. Със станалата знаменита фраза "не ми е нужна евакуация, трябва ми въоръжение". Той стана политик в много по-голяма степен от повечето хора, които се наричат политици в целия свят. Той е политик номер едно може би, защото в името на политически жест беше готов да рискува живота си. Защото в онзи момент той нямаше никакви гаранции, че украинската армия ще успее да спре врага и да предотврати превземането на Киев. Така че той пое голям риск. Дали един човек е политик, или - не, това се определя от неговата готовност да жертва собственото си благополучие в името на идеали, които отстоява. Така че несъмнено Зеленски е политик и то много успешен".

Как виждате политическото бъдеще на Зеленски, не е ли възможно да се изхаби образът му на спасител на нацията?

"Зеленски не просто сплоти нацията, той я възроди. Да си спомним Украйна от 2014 година, когато Русия завладя Крим. Тя се оказа неспособна да се съпротивлява, предаде се без нито един изстрел, даде си териториите. Преди Зеленски Украйна беше полуопустушена страна. И при Зеленски ни се струваше, че тя си остава такава. И именно нахлуването на Русия, именно войната показа, че Украйна се е превърнала в пълноценна държава, способна на решителни действия. Днес за украинците Зеленски се асоциира с държавността. Той им доказа, че те са пълноценна нация, пълноценна държава. Такива неща не се забравят, затова на Зеленски му предстои блестящо политическо бъдеще".

Абас Галямов не е съгласен с оценките, че съвременните политически лидери отстъпват на старите, че има промяна към отрицателния спектър и понижаване на нивото. Калибърът на личностите не се е променил, просто средата е коренно различна, води до бързо износване, смята политологът.

"Промени се самата среда на живот и дейност на политическите лидери. Става дума за комуникационната среда. Съвременният свят е място, в което новините са достъпни 24 часа в денонощието. Политическите лидери без изключение сега са принудени да взаимодействат много интензивно с външната среда. Буквално всеки час се появява информационен повод, който изисква реакция. И поради честотата си техните изявления започват да изглеждат повърхностно. Защото, ако преди се правеха примерно веднъж седмично, а сега по няколко пътни на ден, неминуемо изглеждат различно, като суета. Така че проблемът не е в лидерите, а в комуникационната среда".

Интервюто на Савина Спасова с Абас Галямов в предаването "Събота 150" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Йенс Столтенберг

Столтенберг: Въпросът не е дали, а кога Украйна ще стане член на НАТО

Въпросът не е дали Украйна ще стане членка на НАТО, а кога ще се случи това. Това заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг на срещата на върха на лидерите на държавите от НАТО във Вашингтон. Докато украинците продължават своите жизненоважни реформи, ще продължим да ги подкрепяме по необратимия път към членството, подчерта Столтенберг...

публикувано на 11.07.24 в 03:51

Вашингтон и Берлин са се договорили за разполагане на далекобойни американски ракети в Германия

САЩ и Германия се договориха за разполагане на далекобойни американски ракети на германска територия, предаде Ройтерс. От 2026 година в Германия ще бъдат изпратени зенитни ракети SM-6, крилати ракети "Tomahawk", както и хиперзвуково оръжие, което е все още във фаза на усъвършенстване. Решението демонстрира желанието на Вашингтон да засили..

публикувано на 10.07.24 в 21:18

25 депутати в групата "Европа на суверенните нации", Станислав Стоянов ще е зам.-председател

25 евродепутати ще наброява по последни данни парламентарната група "Европа на суверенните нации", съобщи за БНР неин говорител. В нея влизат и българските представители от "Възраждане", като Станислав Стоянов ще бъде един от двамата заместник-председатели. "Европа на суверенните нации" - нова група в Европарламентa Най-много евродепутати в..

публикувано на 10.07.24 в 21:02
Ахмед Доган и Делян Пеевски

Доган иска оставката на Делян Пеевски и на други 5 знакови имена на ДПС

В призив към всички депесари почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган поиска оставката на председателят на парламентарната група Делян Пеевски и на други 5 знакови имена на Движението. Ето и пълния текст на писмото на Ахмед Доган (без съкращения и корекции): "Скъпи Депесари! Преживяваме сериозна криза в организационния живот на партията...

публикувано на 10.07.24 в 20:43
Служебният премиер Димитър Главчев говори пред медиите в конгресния център Walter E. Washington във Вашингтон, САЩ, 10 юли 2024 г.

Главчев разговаря с Мицкоски във Вашингтон: На едно мнение бяхме, че трябва да се намали напрежението

Служебният министър-председателят Димитър Главчев е разговарял с премиера на Северна Македония Християн Мицкоски преди официалното заседание на лидерите на страните членки от НАТО.  Главчев към Байдън: България е лоялен и надежден съюзник Лидерите на НАТО: Пътят на Украйна към членство в НАТО е необратим Двамата премиери са говорили по..

публикувано на 10.07.24 в 20:40
Руската мобилна система за противовъздушна отбрана Оса от групировката войски

Руската армия с ракетни удари към украинския град Вознесенск

Руската армия извърши ракетно нападение по украинския град Вознесенск. Загинал е един местен жител, а други 8, сред които и кметът, са били ранени, съобщава Ройтерс. Вознесенск се намира в южната Николаевска област. По-рано днес при ракетно нападение срещу пристанище в съседната Одеска област бяха убити двама души. Още един цивилен загина при..

публикувано на 10.07.24 в 20:15

Медицинският хеликоптер е в Банско, уточниха най-рисковите места за инциденти в планината

Първият хеликоптер за спешна помощ у нас пристигна в Банско. Екипът от пилоти и медици проведоха среща с кмета на курорта Стойчо Баненски и планинските спасители, след което медицинският хеликоптер облетя землището на града и северен Пирин.  Заедно с планинските спасители бяха уточнени местата с повишен интензитет на инциденти в планината...

публикувано на 10.07.24 в 19:42