Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Как се печели вот на доверие в шуменско училище

На всеки 4 години Павел Павлов от Основно училище "д-р Петър Берон" пита колегите си дали да продължи да управлява школото

Павел Павлов има доверието на 90% от гласувалите във вота на доверие
Снимка: радио Шумен


Докато политическия дебат в държавата ври и кипи и всеки ден ни зарежда с нов епизод - чертаят се червени линии, пускат се тайни записи и се търси прошка - един училищен директор от Шумен спечели с категорична подкрепа гласуван от колегите му вот на доверие. 

Павел Павлов провежда тази демократична процедура на всеки 4 години. От допитванетo завили дали да продължи да заема директорския пост. И така вече 12 години.

Гласуването остана доста слабо отразено в медиите, но пък прикова силно вниманието на "Изотопия". То не се проведе в Народното събрание, а в учителската стая на Основно училище "д-р Петър Берон" в Шумен. Главният герой на историята Павел Павлов гостува в Автономията за слушане. 

"За мен демокрацията е спазване на процедури. Вотът на доверие е такава. Винаги се говори много, когато в Народното събрание започнат промени в Закона за училищното и предучилищното образование, че трябва да се въведе мандатност на директорите, но така и нищо не се случва. Има директори, които 30-40 години са на тази длъжност, дори и пенсионирани продължават да работят и така заемат мястото на младите колеги. Не съм човек, който чака някой от някъде да му каже нещо. Всички ходим на избори да гласуваме, виждали сме как става - параван, кутия, която се запечатва, после там се пускат бюлетините, комисия, която преброява."

Вотът на доверие е таен, защото според Павел Павлов иначе няма да има смисъл: "Няма друг кандидат освен мен и много хора се притесняват да ти кажат истината в очите. Но когато вотът е таен, те лесно изразяват своето мнение. За мен това е важно."

Да управляваш хора е занимание самотно, казва още директорът и казва, че понякога човек губи представа къде точно се намира и какво точно прави, защото много хора около него го ласкаят. Четири години е добър цикъл човек да провери какво прави  и имал ли доверието на своите подчинени.

Резултатите от вота на доверие 

Общо гласували: 56
ЗА: 50
ПРОТИВ: 5
ВЪЗДЪРЖАЛ СЕ: 1

"Това, че има хора, които са против показва, че демокрацията работи", разчита резултатите Павел Павлов. Няма как да си харесван от всички, но ако 90% от хората те харесват, смятам че това е добър резултат. Директорът поставя и летва за отобрение - 75%. Ако резултатът е под тези проценти, той се оттегля от поста. 

Павел Павлов: "Не е важно кой ме е подкрепил и кой не. Важно е демокрацията да работи. Трябва да се борим за нея  всеки ден, тя не е нещо дадено. Трябва да прилагаме тези процедури, за да вървим напред и да живеем наистина в демокрация". 

Тъмна стаичка и бюлетини 

Като ще е вот, да е вот - има си бюлетини, направени на компютър. На тях е написан въпрос: "Да продължи ли директорът Павел Павлов да управлява 2-ро Основно училище д-р Петър Берон?" Под въпроса гласуващият има два варианта за отговор - ДА или НЕ. Бюлетината се попълва на чин, намиращ се в ъгъла на учителската стая. Пускат се в кутия зад разположен в коридора параван, декориран с рисунки на ученици. 

Павел Павлов: "Право на глас имаха всички колеги, които работят в училище. Те най-добре познават работата ми. Няма как да се скриеш от тях, всеки ден сме заедно. Можеха да гласуват и членовете на обществения съвет към училището".

Според Павел Павлов този метод за оценка трябва да се въведе в образователната система и да се прилага във всяко училище. 

Цялото интервю с директора на Основно училище "д-р Петър Берон", гр.Шумен може да чуете в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
След експедиция

Методи Савов за съдбата на алпинистите в България

Методи Савов е от златното поколение български алпинисти, записали някои от най-големите постижения в тази област. През 1975 г., в свръзка с Иван Вълчев и Спас Малинов, осъществява първото българско изкачване на Айгер (по класическия маршрут). Три години по-късно тримата, заедно с Мария Христова, изкатерват там и японската диретисима. Савов изкачва 4..

публикувано на 26.09.22 в 13:04
Монах Калистрат Зографски

Монах Калистрат Зографски написа книгата "Третият Рим и църквата"

"Започнах да пиша статия, която трябваше да е 7-8 страници, но когато прехвърлих 800 ги разделих на части", каза за БНР монах Калистрат Зографски, който служи в Зографския манастир в Света гора. Той е написал книгата "Третият Рим и църквата".  Стратос Калафатис: Вярата има много цветове и нюанси Книгата е посветена на отношенията на руската..

публикувано на 24.09.22 в 18:17

101 г. от кончината на Иван Вазов

Днес се навършват 101 години от смъртта на Патриарха на българската литература Иван Вазов. По традиция Националният литературен музей организира поклонение в негова памет на гроба на поета - в градинката зад църквата "Света София" в столицата. Директор на къщата-музей "Иван Вазов" Атанас Капралов разказа за "Хоризонт":  "Вазов много..

обновено на 22.09.22 в 16:42

Проф. Христо Пимпирев: България ще влезе в европейската флота на научноизследователските кораби

"Целият си живот съм посветил на една кауза – Антарктида. Полярните региони са моята страст . Това са все още девствени места, има много нови неща, които могат да се изследват. Антарктида е земният път към Космоса . Тя е като парче на Земята от друга планета, от Марс. Измерените най-ниски температури на Антарктида са минус 85 градуса, каквито са..

публикувано на 20.09.22 в 17:59
Том Егеланд

Том Егеланд: Винаги съм бил заинтригуван от образа на Юда

Авторът на религиозни трилъри - Том Егеланд, за когото се твърди, че „вдъхновява“ Дан Браун за „Шифърът на Леонардо“, има и малка роля в „Междузвездни войни“. Книгите на Том Егеланд са преведени на 24 езика. Световните мистерии, за които представя свое решение в тях вълнуват читатели в цял свят. „Сребърниците“ е най-новата книга на..

обновено на 19.09.22 в 18:48

"България - дела и документи": Дейността на Васил Априлов за развитието на образованието

"Ако говорим за предпоставки за успешната реализация на различни проекти на Васил Априлов, то на първо място трябва да отбележим първоначалната духовна пробуда на българското население в резултат на популяризирането на идеите на Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, първите успехи по линия на просветното дело на ниво килийни и елинобългарско..

публикувано на 18.09.22 в 15:34
Марин Бодаков

Покойният Марин Бодаков е бил много свързан с библиотеките, с тяхното бъдеще

Преди дни излезе книгата „Галерията на сърцето” със събраните стихотворения на Марин Бодаков. В една от изминалите неделите на месец август Столичната библиотека организира четене на неговите стихотворения в Борисовата градина от приятели и близки на поета. Инициативата е част от „Зелени библиотеки”, в която години наред  Марин Бодаков участваше. В..

публикувано на 15.09.22 в 22:00