Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ракетен удар извади от строя ключов мост в Южна Украйна

Руски войник патрулира на пристанището в Херсон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинските сили са поразили през нощта ключов мост в контролирания от руски сили южен град Херсон, съобщиха представители на двете страни днес, предаде АФП.

Руската армия използвала Антоновския мост над река Днепър за доставки към Херсон.

Украинските въоръжени сили публикуваха днес сутринта клип, който вероятно показва ракетна атака над съоръжението.

По-рано Киев обяви мащабна контраофанзива за връщане на стратегическата Херсонска област.

Кирил Стремусов, заместник-ръководител на проруската регионална администрация потвърди, че след удара трафикът през моста е прекратен.

Русия междувременно заяви, че войските ѝ са установили контрол над най-голямата въглищна електроцентрала в Украйна - в района на град Светлодарск в Донецка област. Според други съобщения боевете около централата продължават.

Британското разузнаване съобщи, че руската частна военна компания "Вагнер" вероятно е постигнала тактически напредък в района на Донбас - около Углегорската електроцентрала и близкото село Новолуганское, като някои украински сили вероятно са се изтеглили от района.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Групата от Босилеград отпътува през ГКПП  Рибарци  и Олтоманци за Черноморието.

50 деца от Босилеград ще летуват в Равда с финансовата подкрепа на НС

50 деца с трима ръководители тази сутрин заминаха от Босилеград на 10-дневна лятна ваканция в курорта Равда на Черноморието Почивката се провежда благодарение на финансовата подкрепа на Народното събрание на Република България и партньорството на Културно-информационния център "Босилеград" (КИЦ) с Националния център за ученически отдих туризъм и..

публикувано на 11.08.24 в 20:05
Фестивал на виното и фермерските деликатеси в Плевен

Фестивал на виното и фермерските деликатеси събира в Плевен производители от Северна България

В Плевен подготвят Фестивал на виното и фермерските деликатеси. Второто издание събира производители от Северна България и ценители в края на август.  До момента участие са потвърдили 20 малки и средни фермери и фирми. Градът става домакин на второто разширено издание на форума от 29 август до 1 септември 2024 г.  Тазгодишното разширено издание..

публикувано на 11.08.24 в 19:47
Австрийският канцлер Карл Нехамер.

Австрийският канцлер настоя службите да получат повече възможности да следят съобщенията в мобилни приложения

Австрийският канцлер Карл Нехамер настоя разузнавателните служби да получат повече възможности да следят съобщенията в мобилните приложения. Призивът идва, след като по-рано тази седмица беше предотвратен самоубийствен атентат, планиран да бъде извършен по време на концерт на американската попзвезда Тейлър Суифт във Виена.  Нехамер за отменените..

публикувано на 11.08.24 в 19:46
Минувачи фотографират най-новото произведение на Банкси върху стара полицейска караулка в лондонското Сити, 11 август 2024 г.

Поредна изненада от "неуловимия" Банкси в Лондон

Британският уличен художник Банкси потвърди, че е нарисувал плуващи риби върху караулна будка на полицията в Лондон. Това е седма творба на Банкси за последната седмица.  Така неделният ден поднесе поредна изненада от "неуловимия" творец. Поредна творба на Банкси се появи в Лондон Караулната будка със стъклена фасада е на хълма Лудгейт, близо..

публикувано на 11.08.24 в 19:31

Пожар гори в пловдивския квартал "Столипиново"

Постъпил е сигнал за пожар в пловдивския квартал "Столипиново", съобщиха от пресцентъра на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"- Пловдив.  Сигналът за пожара е подаден около 17:00 часа. В близост до реката в квартала са се запалили отпадъци, най-вероятно автомобилни гуми. Заради пламъците се е образувал черен..

публикувано на 11.08.24 в 19:13
Гъст дим се вижда от магистралата край Атина от горския пожар, който избухна в земеделска земя и горска зона във Варнава, регион Атика, Гърция, 11 август 2024 г.

Голям пожар край Атина, спасяват хора, обкръжени от огъня

Голям пожар се запали до Атина. Горят и къщи. Огнеборците спасяват хора, обкръжени от огъня. До четвъртък включително страната е с много висок риск от пожари, съобщават от Гражданска защита в южната ни съседка. 3000 евро глоба за палене на огън на открито в Гърция Големият пожар, избухнал във вилна зона до Атина, в района на Варнава , достигна до..

публикувано на 11.08.24 в 18:51
Беларуски танкове по време на учение, архив, юли 2023 г.

Минск заяви, че разполага танкове по границата на Беларус с Украйна

Беларус е започнал да разполага танкове по границата си с Украйна, заяви беларуското министерство на отбраната, на фона на съобщенията, че Беларус е свалил няколко украински дрона   във въздушното си пространство, предаде ДПА. Ведомството публикува видео в "Телеграм", на кадри от които се вижда товарене на танкове на товарни вагони. Подразделенията..

публикувано на 11.08.24 в 17:33