Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Русия ще играе ключова роля в съперничеството между Китай и САЩ"

Велина Чакърова: Замразяването на конфликта би било лоша новина за Украйна

"Войната в Украйна няма да бъде последната станция в дългосрочен план"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Благодарение на трансформационните процеси в световната политика Русия ще играе ключова роля в съперничеството между двата азиатски гиганта - Китай и Индия, както и между двата системни противника – Китай и САЩ.

Това мнение изрази в интервю за БНР Велина Чакърова, директор на Австрийския институт за международна политика.

Няма европейска държава, която да склони руския президент да преговаря за войната в Украйна, подчерта Велина Чакърова в предаването "Събота 150".

"Плановете на Русия спрямо Украйна не са се променили. Лавров даде да се разбере, че действията на Русия в Източна и Южна Украйна биха продължили и в други части на страната."

Чакърова вижда два сценария. Първият, в тази активна фаза на войната Москва  да се опита да обяви едностранно прекратяване на огъня и да принуди Украйна да се съгласи с руските условия. Според нея подобна пауза във войната може да затвърди териториалните придобивки на Русия.

Вторият сценарий включва засилване на атаките по всички фронтове и във всички оперативни сектори на войната.

"В този сценарий Русия ще очаква с настъпването на зимния сезон да има вътрешнополитически промени в европейските държави, тъй като цените на газ, енергийни, на селскостопански и хранителни стоки ще започнат да действат и върху европейското население."

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ако конфликтът се замрази, това означава лоши новини за Украйна, изтъкна Велина Чакърова.

"При замразяването на конфликта Русия наново, с нови сили ще може да атакува и други части на страната. За европейските правителства ще бъде много трудно при едно проточване на войната да обяснят на собственото население, че и то трябва да поеме една част от цената. Ще има сериозни реакции в страни като Германия, Австрия, Унгария, които традиционно поддържат по-положителна политика спрямо Русия. Това би довело до промяна на правителства – видяхме вече в Естония, в Италия. Стратегическият план на Русия е замразяването на конфликта. Русия има опит в замразяването на конфликти от последните 30 години. Това означава, че отново ние ще играем играта, която Москва иска да се състои."

Руската валута се стабилизира, но определени сектори започват да чувстват влиянието от санкционната политика. Русия не е международно изолирана, допълни в анализа си Чакърова.

Тя е на мнение, че в момента глобалната политика изживява трансформация.

Русия не е вече системен играч, но може да бъде ключов играч в системната надпревара между САЩ и Китай, поясни тя.

"Тази война, която се води в Украйна, не е война само за позиционирането на Русия в региона, в Източна Европа, но е също така война, която има за цел да помогне на Русия да се позиционира в системната надпревара между Китай и САЩ."

В момента в отношенията между Китай и Русия има системно координиране в стратегически сектори, уточни анализаторът.

Индия не се съгласи да спазва санкционната политика на Запада и иска засилена роля на Русия в целия регион на Индийския океан, която ще балансира нарастващото влияние на Китай, отбеляза Велина Чакърова.

Арктическият транспортен коридор става много интересен, обърна внимание тя.

"От Арктическия регион на юг, по линията на източния фланг на НАТО, тази цяла буферна зона между Европейския съюз и Русия ще бъде цел на военни и невоенни действия от страна на Москва. Войната в Украйна няма да бъде последната станция в дългосрочен план."

Каспийско море, Черно море и Средиземно море са ключови за руските интереси. Русия затвърди позициите си в Близкия изток, каза още тя.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. Ангел Кунчев

Доц. Кунчев пред БНР: Все още не е обявена епидемия от коклюш. Очаква се заповед до края на седмицата

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев потвърди пред БНР, че все още не е обявена епидемия от коклюш.  Очаква се да бъде издадена заповед на здравния министър до края на тази седмица. Но днес през цялото време доц. Кунчев говореше за епидемия, посочи здравният репортер на Националното радио Елена Бейкова. Е-обучение..

публикувано на 23.04.24 в 17:32
проф. д-р Андрей Чорбанов

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

Една от причината за пробива в имунизационното покритие са новите тенденции при разработването и създаването на ваксини – натискът те да бъдат абсолютно безвредни и абсолютно ефикасни. Колкото по-безвредна е една ваксина, толкова по-малко имуногенна и по-малко активна е тя . Това обясни пред БНР имунологът проф. д-р Андрей Чорбанов, депутат..

публикувано на 23.04.24 в 10:43
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Сградата на СУ е в изключително тежко състояние, има нужда от основен ремонт

Ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Георги Вълчев алармира пред БНР, че сградата на най-старото висше училище в България, както и тази на университетската библиотека, са в изключително тежко състояние . Редица ректори молят държавата да отпусне необходимите средства за основен ремонт и на Ректората, и библиотеката...

публикувано на 23.04.24 в 10:16

Екатерина Баксанова: В момента сме като Алиса в Страната на изтеклите мандати

"Все по-осезаема, направо веществена, става антиутопията, в която живеем. Очевидни са обвързаностите на правосъдието с политици, с криминални кръгове . Прокуратурата се превърна в един от тези органи, които вместо да изпълняват правомощията си, събират компромати, "консервират" ги като зимнина в буркани за по-удобни времена – обикновено това..

публикувано на 23.04.24 в 09:11

"За Земята" настоява за подмяна на еднократните пластмасови изделия с многократни

Днес отбелязваме Деня на Земята. Основната тема тази година е за пречистване на планетата ни от пластмаси .  И днес "За Земята" настоява за подмяна на еднократните пластмасови изделия с многократни , заяви пред БНР Евгения Ташева от екологичното движение. И даде пример с използването на лични бутилка за вода, чаша, кутия за храна или чанта за..

публикувано на 22.04.24 в 09:50

Камарата на представителите на САЩ одобри военната помощ за Украйна

След месеци забавяния американската Камара на представителите одобри дългоочакваната финансова помощ за Украйна на стойност 61 милиарда долара. Средствата са от критична важност за защитата на страната във войната с Русия, като голяма част от парите ще бъдат използвани за въоръжаване на украинската армия. Финансовият пакет за Украйна беше приет с..

обновено на 21.04.24 в 01:54
Искра Баева

Проф. Искра Баева: Мирът няма да доведе до разпадането на Украйна

Мир с някакъв компромис няма да доведе до разпадането на Украйна. Тя се сплоти и  не е застрашена, ако постигне мир . Русия няма потенциал да застраши цяла Украйна. Това каза пред БНР историкът проф. Искра Баева. Нито тезата на Русия, нито тезата на Украйна биха могли да се реализират в пълен обем . Русия не може категорично да спечели войната в..

публикувано на 20.04.24 в 11:11