Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ели Гроувс: Европа ще изпадне в рецесия и това ще затрудни повишаването на лихвените проценти

"Спорно е дали лихвените повишения трябваше да започнат по-рано"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Решението на Европейската централна банка да повиши основните лихви с 50 базисни пункта, а не с предварително заявените като намерение 25 пункта, постави под въпрос доколко пазарите биха й се доверили при следващи анонси, предупреди в интервю за "Събота 150" Ели Гроувс - управляващ директор на Института за икономическа и парична политика на Официалния форум за парични и финансови институции.

Думите й идват на фона на последните данни за инфлацията в еврозоната, която достигна рекордните 8,9 на сто на годишна база през юли. Високите лихви са един от традиционните инструменти за борбата с прекомерното поскъпване на цените, но сериозно затрудняват обслужването на държавните дългове, което поставя Италия, третата икономика в еврозоната, в пряка опасност. Именно заради това от ЕЦБ създадоха нов инструмент, с който в случай на нужда да помогнат на всяка от 19-те държави в блока с прекомерно висока доходност по държавните облигации.

"Мисля, че анонсираните преди насоки за лихвената политика бяха, че Европейската централна банка има намерение да направи повишение с 25 базисни пункта. Но управителният съвет винаги си оставя пространство за маневриране на по-късен етап при вземането на окончателното решение заради динамичността на данните за инфлацията. Също така мисля, че в управителния съвет има достатъчно ястреби, които искаха повишението да бъде с 50 базисни пункта, подкрепено от новия Инструмент за защита на трансмисионния механизъм.

От друга страна смятам, че се поставя под въпрос доверието в предвидимостта на Европейската централна банка. Чух коментари, че това е краят на насоките, които Франкфурт обявява, че ще следва. Оставят си твърде много пространство за маневриране. В каква степен пазарите биха им се доверили, когато кажат, че ще направят нещо, но след това правят друго! Това ще има своето отражение върху опитите на банката да "закотви" инфлационните очаквания и да представи правилния път, по който иска да върви. От друга страна управителката Кристин Лагард съвсем ясно каза, че крайната цел за лихвеното повишение не се е променила. Така че има и позитиви - в това, че са гъвкави и могат да отговорят с твърдост и яснота на ситуацията, но и негативи - че обявяват едни намерения, а след това постъпват различно."

Колко ефективен би бил новият инструмент?

"Много е важно този инструмент да съществува. Много е приятно да се види как централните банкери гледат отвъд стандартните инструменти като парично стимулиране, парично затягане и повишение на лихвите, но и към нов трансмисионен инструмент, с който да предотвратят фрагментацията. Ето защо казвам, че той беше необходим. Надявам се да помогне да се тръгне към нормализация на паричната политика, но това да не доведе до твърде голямо разширяване на спредовете - т.е. разликата в доходността по дълговите книжа на различните държави.

В същото време стои въпросът за неговото прилагане. Това е нещо, което предстои да видим. Това е инструмент, който от нормативна гледна точка е много "стегнат" - както каза управителят на Бундесбанк на 27 юли, критериите за задействането му са твърде високи, защото е необходимо решение на управителния съвет на Европейската централна банка дали определени условия са налице или не."

Твърде високи ли са критериите за Италия, за която всъщност бе създаден трансмисионният механизъм?

"Твърде високи са за Италия, но не са непостижими и тя ще има възможност да се възползва от инструмента. Същото важи и за управителния съвет - не е невъзможно да се постигне съгласие, за да позволят прилагането му за Италия."

Всъщност именно разширяването на спреда между германските и италианските дългови книжа предизвика преди време и извънредното заседание на управителния съвет на ЕЦБ. Заради това се чуха критики, че този инструмент е малко закъснял?

"Това може и да е вярно, но трябва да имаме предвид уникалната ситуация, в която се намира ЕЦБ. Трябва да постигне съгласие между толкова много различни управители. Ние имаме само паричен съюз - т.е. еврозоната, но не и фискален съюз. Освен това Ковид, руското нахлуване в Украйна и цялата несигурност, която тя носи със себе си, газовите доставки и инфлацията поставят Франкфурт в изключително трудна ситуация, на която те отговориха.

Спорно е дали трябваше да започнат лихвените повишения по-рано. Покачването с 50 базисни пункта дойде седмици, след като за пореден път видяхме рекорден ръст на инфлацията. В същото време намалиха празнотата в лихвената политика, която се образуваше между Федералния резерв и Европейската централна банка. Това е правилно. Ситуацията с разпространението на Ковид и с възстановяването в Съединените щати и в Европа е много различна. Според мен те искаха да изчакат малко, за да видят как ще се развие инфлацията."

Съединените щати вече изпаднаха в техническа рецесия. Последните данни на Евростат сочат 0,7 % икономически растеж през второто тримесечие за еврозоната. Мнозина експерти обаче са убедени, че рецесията ни предстои. Това няма ли да забави Франкфурт по пътя към увеличение на лихвите?

"Моята прогноза е, че Европа ще изпадне в рецесия и това ще затрудни повишаването на лихвените проценти. В Съединените щати ситуацията е различна, но те ще могат да продължат с покачването на лихвите дори в условията на техническа рецесия. В еврозоната няма да е така заради начина, по който се постигат решения в управителния съвет на ЕЦБ."

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Увеличиха финансовата помощ за инвитро процедури и за новородени деца в Монтана

400 лева за първо и 600 лева за второ новородено дете ще получават вече семействата в Монтана.  Това решиха общинските съветници на редовното си заседание днес. Увеличението е със 100 лева. Променените са вписани в Наредбата за реда и условията за отпускане на финансова помощ за новородено дете в община Монтана. Промените касаят вече и..

публикувано на 25.04.24 в 22:58
Снимката е илюстративна

Гръцките хотелиери са недоволни от високите данъци

На годишна среща на гръцките хотелиери председателят на техния съюз Янис Хадзи изрази недоволство, че този сектор се натоварва с високи данъци. Вместо да се намалят задълженията към туристическия сектор, както беше обещало правителството, се въведе нова такса за всяка нощувка, казаха хотелиерите. "Наказват ни с данъци, защото сме..

публикувано на 25.04.24 в 22:55
Изглед към Атина, 5 януари 2024 г.

Сапьори са обезвредили 314 бомби под старото летище в Атина

На мястото на старото летище на Атина се изгражда внушителен комплекс. Заедно с казино, ресторанти и хотели се стоят също вили и апартаменти в 45-етажна кула. Летището се нарича "Елиникон" и е с площ три пъти по-голяма от Монако. Цените на жилищата са сравними с тези в Ню Йорк и Женева, коментират брокерите. Голяма част от вилите с..

публикувано на 25.04.24 в 22:47
Президентът Володимир Зеленски подписа указ

Зеленски е благодарил на САЩ за одобрената военна помощ

В телефонни разговори с председателя на Камарата на представителите - републиканеца Майк Джонсън, и с лидера на мнозинството в Сената - демократа Чък Шумър, украинският президент Володимир Зеленски е благодарил на Съединените щати за одобрената военна помощ в размер на 61 милиарда долара. Това съобщи агенция Ройтерс. Зеленски написа в..

публикувано на 25.04.24 в 22:37

Столтенберг обвини Китай, че споделя с Русия технологии, използвани за производство на ракети

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обвини Китай, че поддържа военизираната икономика на Русия, споделяйки с нея високи технологии, използвани за производство на ракети, танкове и бойни самолети. "Китай казва, че иска да има добри отношения със Запада, но в същото време продължава да поддържа огъня на най-мащабния въоръжен конфликт в..

публикувано на 25.04.24 в 22:35

Комисията по култура в НС прие единодушно проект за промени в Закона за хазарта

Парламентарната комисия по културата и медиите прие единодушно на първо четене проект за промени в Закона за хазарта, внесен от Йордан Цонев от ДПС и Теменужка Петкова от ГЕРБ. Бюджетната комисия прие на първо четене забраната за реклама на хазарт Въпреки това според депутатите законопроектът има нужда от поправки, информира репортерът..

публикувано на 25.04.24 в 21:54

България и още 17 държави призовават "Хамас" да освободи заложници, отвлечени от Израел

18 държави, сред които и България, призовават в публикувано днес общо изявление палестинската групировка "Хамас" да освободи болните, възрастните и ранените заложници, които отвлече от Израел преди повече от 200 дни - на 7 октомври 2024 година. 18-те държави имат свои граждани в плен на "Хамас", отбеляза Ройтерс. Високопоставен член на групировката..

публикувано на 25.04.24 в 21:22