Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Културни войни" с Владислав Апостолов: Те са нашият „единствен източник на истина“

"Няма контекст и криза, които да оправдаят правителството на цивилизована държава да провъзгласи себе си за последната инстанция на „истината“

Владислав Апостолов
Снимка: Ани Петрова

Има нещо особено синтетично и неубедително в толкова много от модерните прогресивни западни политици. Слушаш ги как говорят за системния расизъм на белия мъж и за зелената сделка, за менструиращите хора, половата флуидност и въглеродната неутралност, а в съзнанието ти се настанява някакъв лепкав лабораторен послевкус.

Либералните лидери на новото западно съгласие те халосват с „естетиката на клонинга“ и ти припомнят онзи термин от роботиката - „Зловещата долина“. Зловещата долина описва онова тревожно усещане на спад („долина“) в дружелюбността и появата на неприязън, отвращение и дори страх, при вида на силно, но не напълно човекоподобен обект - най-вече хуманоиден робот. За пръв път терминът е въведен от японския професор по роботика Масахиро Мори през 70-те години на миналия век.

Та, доста от повтарящите едно и също с идентична гримаса на нахална усмивка политици предизвикват асоциации със „зловещата долина“, в която хуманоидните роботи изглеждат почти като нас. Почти.

Футуристичните и дистопични елементи се засилват, когато кризисни ситуации свалят маската на престорена любезност от лицата на либералните лидери и отдолу виждаме механичната и безизразна бруталност на техния дълбоко тоталитарен дизайн.

Това се случи с един клип от разгара на пандемията, който сякаш бе погребан под хаоса на онази всеобхватна лудост и тези дни изплува отново, за да прокара тръпки по гръбнака на милиони хора, живеещи с мисълта, че обитават развити и прозрачни представителни демокрации.

Видеото показва министър-председателя на Нова Зеландия Джасинда Ардерн – един от най-агресивно рекламираните от корпоративните медии държавници на нашето време. Тя получи от  машината за производство на прогресивен консенсус ореола на млад световен лидер и пример за подражание из целия Запад. Новозеладнската стратегия за „нулев Ковид“ беше цитирана като рецепта за успех в кризата от такива навигатори на световната здравна политика като Бил Гейтс, а смазването на свободата и гражданските права от нейното правителство бяха игнорирани от индустриалния информационен комплекс.

Но тези дни в Нова Зеландия има рекордна смъртност от Ковид, здравната система е в хаос, а политическото наследство на Джасинда търпи драматична преоценка. И точно сега си припомняме тези нейни чудовищни реплики: „Ние ще продължаваме да бъдем вашият единствен източник на истина. Ако не сте го чули от нас – значи не е истина!“

Факт-чек фетишистите се опитаха да убият злокобния ефект от масовото споделяне на на практика диктаторското видео на Джасинда с кухи фрази за контекст и ковид криза, ала за всеки запазил разсъдъка си тези медийни усилия са грозни, но напразни.

Наглостта на един политик да издигне властта до позицията на абсолютна истина е невероятно неприятна картинка. Няма контекст и криза, които да оправдаят правителството на цивилизована държава да провъзгласи себе си за последната инстанция на „истината“. Реплики като тези на Джасинда Ардерн сме свикнали да очакваме от деспотични авторитарни режими, в които на централния площад на столицата, кръстена на пожизнения президент има и негова 50-метрова златна статуя. Но не и от световната суперзвезда на западния либерализъм.

Правителството в представителни демокрации следва да служи на гражданите, да администрира, да пази границите и сигурността на хората, които го издържат със своите данъци. Не да им диктува дизайн за реалност и истина, да ги поставя в положението на собственост на държавата.

Сравнително солидни нива на геополитическа хармония и икономически просперитет биха могли да притъпят усещането за „зловещата долина“ и да отдалечат диктаторските монолози от дневния ред на либералния интернационал. Маската можеше да си стои някак нелепо, но да прикрива апетита за отхапване от национален суверенитет и индивидуална свобода. Но ситуацията е радикално различна и провокира изхлузването на фасадата, и изплюването на камъчето за „единствения източник на истина“.

Най-лошото е, че лабораторни лидери като Джасинда Ардерн вероятно наистина вярват в своето превъзходство и призвание да преобразят света. Тя е пореден продукт на програмата на Клаус Шваб за „млади глобални лидери“, която пък е част от неговата ужасяващо влиятелна неправителствена и лобистка организация „Световен икономически форум“. Самият Шваб изглежда и говори като злодей във филм за Джеймс Бонд, а от „Световния икономически форум“, освен лидери като Джасинда, лансират други чудесни неща като „бъдеще, в което никой не притежава нищо и е щастлив“, и ядене на насекоми. От организацията бяха написали още колко прекрасно изглеждат празните градове по време на локдаун, а тези дни се обявиха и против „разточителното“ ползване на лични автомобили.

Бъдещето, което дизайнери на елита като Шваб и неговите глобални либерални лидери като Джасинда, планират за средната класа на Западната цивилизация наистина е „зловеща долина“. Противопоставянето на тази „единствена тяхна истина“ вече е задължително.

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Защо сухото мляко става все по-търсено от българските млекопреработватели?

Трябва да се замислим какво става със свежото мляко , което се произвежда от фермерите, категоричен е и Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Тази година масово се отказва изкупуване на козе мляко , потвърди той. За три години вносът на сухо и кондензирано мляко от Украйна е нараснал..

публикувано на 24.04.24 в 09:19
Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите

Античният град Хераклея Синтика в Рупите вече с туристическа инфраструктура

Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите , който привлече интереса на стотици хиляди посетители както на място, така и във виртуалното пространство, вече разполага и с туристическа инфраструктура.  За консервацията на разкритото до момента и социализацията на обекта община Петрич започна изпълнението на мащабен проект , чийто първи етап е..

публикувано на 21.04.24 в 07:50
Президентът на Хърватия Зоран Миланович (на преден план) и премиерът Андрей Пленкович

Аделина Марини: Хърватия навлиза в конституционна криза

Хърватия навлиза в конституционна криза . Това заяви пред БНР журналистът Аделина Марини от изданието "EUinside" след парламентарните избори в Хърватия. Те противопоставиха в остър сблъсък премиера консерватор Андрей Пленкович и президента социалдемократ Зоран Миланович. ХДО печели изборите в Хърватия, но и втората политическа сила..

публикувано на 20.04.24 в 12:05
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Пол Роджърс: Нетаняху извлече полза от напрежението с Иран

Когато Израел се закани да отвърне на нападението на Иран с дронове и ракети, иранският президент Ибрахим Раиси от своя страна се закани, че "дори и най-малката инвазия на Израел ще предизвика масивна и твърда реакция". Иранското военно ръководство започна да говори за "ново уравнение" в отношенията след като на 1 април Израел удари..

публикувано на 20.04.24 в 09:55
Симеон Матев

Симеон Матев: От началото на годината валежите в пустинята са много повече, отколкото у нас

Валежите от началото на годината в пустинята са многократно повече, отколкото са в нашата страна.  Това съобщи пред БНР климатологът Симеон Матев. "Това е изненада. Има конспиративни теории какво се случва.  Чисто научно човек все още не може да предизвика такива валежи, каквито паднаха в Дубай.  Може да ги увеличи с 10-15%, но не и да..

публикувано на 18.04.24 в 17:35
Димитър Събев

Димитър Събев: Демографски планините ни са по-стабилни от равнините

В демографско положение  българските планини са по-стабилни от равнинните територии  на страната. Това заяви пред БНР гл. ас. Димитър Събев от Института за икономически изследвания при БАН, журналист, доктор по икономика, писател. Българските планини са много разнообразни. Между 30 и 60% от територията ни е планинска.  Ние сме планинска..

публикувано на 18.04.24 в 11:15

Конференция за хората с увреждания откроява пробойни в системата за подкрепа

Като държава отдавна сме поели ангажимента да спазваме Конвенцията за правата на хората с увреждания, които обаче продължават да бъдат изключвани и много често стават жертва на насилие . Това каза в интервю за БНР адвокат Анета Генова, основател на фондация "Кера", преди конференцията "Правата на хората с увреждания: защита от насилие,..

публикувано на 18.04.24 в 10:17