Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 5000 машинисти стачкуваха във Великобритания

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Железопътният транспорт във Великобритания беше отново затруднен днес, след като около 5000 машинисти се включиха в поредна стачка заради задълбочаващ се трудов спор в отрасъла, предаде БТА.

Профсъюзни членове от седем железопътни компании излязоха на 24-часова стачка, което доведе до значителни нарушения на движението на влаковете в страната.

Предизвиканите от протеста транспортни проблеми засегнаха работници, хора, отиващи на почивка, и спортни запалянковци, пътуващи за откриването на новия футболен сезон в Англия или за да гледат Игрите на Общността на нациите в Бирмингам.

През последните два месеца имаше още четири стачки на железничари във връзка със спор за заплащането, работните места и трудовите условия. Предвижда се през август стачките да се засилят.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Полицията разследва инцидента в Кърджали, няма привлечени обвиняеми

Трима души са задържани за срок от 24 часа във връзка с вчерашния инцидент, при който 20 души бяха ранени след срутване на таван на сватбен салон в Кърджали. Задържаните са мъже на 52 и 57 години, и жена на 46 г., като по непотвърдена информация това са собственикът на салона и двама управители. Полицейските огледи в сватбения салон..

публикувано на 06.08.24 в 12:00

Два испански самолета се включиха в борбата с пожара в планината Славянка

Двата испански самолета, осигурени по линия на Европейския механизъм за помощ при бедствия, се включиха в гасенето на пожара в планината Славянка, който отново успя да направи пробив от гръцка територия и обхвана около 1200 декара гора на западния фронт. Продължават усилията на над 130 огнеборци от пожарната, горските стопанства и военнослужещи за..

публикувано на 06.08.24 в 11:51

Протестна блокада заради безводие в Елена, недоволните плашат с бойкот на изборите

Десетки жители на село Майско блокираха една от улиците в общинския център в Елена с настояване да имат достъп до питейна вода. Най-многолюдното балканско село във Великотърновско е на драстичен воден режим. Хората споделят, че имат вода в чешмите за по час през няколко дена. В Майско се подменят близо 3 километра вътрешна водопроводна..

публикувано на 06.08.24 в 11:04
Академия

Академия "Синдео" стратира програма за нови учители. Всеки може да разбере дали има призвание

Когато един човек влиза в училище с много голямо желание, децата реагират дори и подсъзнателно по-положително. Това обясни пред БНР Ангел Георгиев, учител и основател на "Синдео" - приложна академия за образование. Академията започва цялостна програма за нови учители. Тя има за цел да даде практически знания и умения на всеки, който има..

публикувано на 06.08.24 в 11:02

"Зелено движение" започва разговори за осигуряване на демократично мнозинство в следващото НС

Партия "Зелено движение" започва тази седмица разговори с политическите сили в  страната за осигуряване на демократично мнозинство в следващото Народно събрание.  Целта е да се намери изход от политическата криза и да се върне доверието на гражданите в институциите и държавата,  съобщават от партията, председателствана от Тома Белев и Даниела..

публикувано на 06.08.24 в 10:38
Учебно-тренировъчният център за ученици

Измирски учебно-тренировъчен център привлича младите хора

Измирският учебно-тренировъчен център за ученици, посветен на космическите науки и изследвания , привлича все повече български деца с интерес към космоса. Така преди дни Русе посрещна отбора си от деветима представители , които се докоснаха до голямата наука за планетите. Учебно-тренировъчният център за ученици "Space Camp..

публикувано на 06.08.24 в 10:37

ОИСР оцени високо допълнителното пенсионно осигуряване в България

Подготвят се промени в частното пенсионно осигуряване, които имат за основна цел да увеличат доходите за старост и да гарантират адекватни пенсионни плащания, информират от пресцентъра на Комисията за финансов надзор. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие оценява високо допълнителното пенсионно осигуряване в България и..

публикувано на 06.08.24 в 10:19