Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В очакване Румен Радев да разпусне 47-ото НС

Снимка: БГНЕС

Седмицата започва с очакването държавният глава Румен Радев да издаде указа за разпускане на 47-ото Народно събрание и да насрочи предсрочните парламентарни избори през октомври, като определи датата на тяхното провеждане.

Следва и издаването на втори указ, с който президентът ще назначи четвъртия си служебен кабинет.

Следвайки конституционната процедура държавният глава ще определи датата на предсрочните избори, като съобрази законоустановения срок, че ЦИК трябва да разполага с минимум 60 дни за подготовката на вота. Първата възможна дата е първата неделя на месец октомври а именно втори. 

Що се отнася до служебното правителство се очаква Радев отново да разчита на част от съветниците си, които да поемат министерски кресла, в съставът да влязат и хора, които вече са били в предходните му служебни кабинети, като министри или заместник министри, хора от левицата също ще поемат функции, но те ще са от така наречените "опозиционери" на лидерът на социалистите Корнелия Нинова. Има очакване част от министерствата да поемат и хора с управленски опит в администрацията от предходни редовни правителства, които са експерти в своите области.

А що се отнася до фигурата на министър председателя в поредния служебен кабинет на Румен Радев, то името ще зависи от задачите, които държавният глава ще постави за изпълнение. Първата от тях безспорно е организацията и провеждането на честен и демократичен вот, но в условията на припокриващите се кризи енергийна, инфлационно-социална.

Новото служебно правителство ще трябва да се справя и с текущите и неотложни проблеми и да подготви страната за настъпващата зима, като най-малкото се подсигурят доставки на необходимите количества природен газ.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Удължиха забраната за износ на инсулин с месец

Срокът за забрана за износ на инсулин и някои антибиотици се удължава до 19 септември. Това се посочва в заповед на служебния министър на здравеопазването д-р Галя Кондева, която е в сила от днес до 19 септември. Заповедта е публикувана на сайта на Министерството на здравеопазването. Анализ показва, че има забавяне или отказ за доставка от..

публикувано на 19.08.24 в 13:12
Слави Трифонов

Слави Трифонов: Конституционна криза има, защото партиите в "сглобката" промениха Конституцията

"Президентът отказа да подпише указ за назначаване на служебния кабинет начело с Горица Грънчарова, заради сериозни съмнения за политическо овладяване в предложения кабинет и съответно съмнение за честността на предстоящите избори и така страната влиза в конституционна криза". Това написа лидерът на ИТН Слави Трифонов във Facebook. Според него..

публикувано на 19.08.24 в 13:00

7 души се издирват в Италия, след като торнадо обърна ветроходна лодка

Плавателният съд с дължина около 50 метра с 22-а души на борда, е плавал под английски флаг. Групата туристи избрали Сицилия за ваканция, но ги връхлита торнадо на половин миля от брега в морския участък на Палермо. Ветроходната лодка потъва на около 50 метра дълбочина.  Бреговата охрана и пожарникарите успяват да спасят 15 души, останалите 7..

публикувано на 19.08.24 в 12:57
Синя Суперлуна

Първата от четирите суперлуни за годината е тази вечер

Първата от четирите суперлуни тази година ще може да бъде наблюдавана тази вечер. Пълната луна ще бъде малко по-близо от обичайното до Земята  и ще изглежда малко по-голяма и по-ярка на нощното небе. Августовската суперлуна поставя началото на поредица от лунни спектакли. През септември тя ще съвпадне с частично лунно затъмнение, докато..

публикувано на 19.08.24 в 12:43

Пожар между селата Баховица и Николаево

Пожар гори между ловешкото село Баховица и плевенското Николаево, като вече почти седем часа огнеборците не могат да се справят с пламъците заради вятъра. Сигналът е подаден малко преди 5. 00 ч. тази сутрин. Два екипа на пожарната и горски служители и земеделски производители с техника гасят сухи треви, но пламъците са обхванали иглолистна..

публикувано на 19.08.24 в 12:39

Отново: ЦГМ предупреждава за измама с безплатни карти за пътуване

От Центъра за градска мобилност отново предупредиха за измама с безплатни едногодишни карти за пътуване в София. Информацията се разпространява в  социалните мрежи. От общинското дружество съветват да не се отваря линка към информацията и да не се предоставят лични данни. Условията за издаване на карти за обществения транспорт в..

публикувано на 19.08.24 в 12:29
Христо Панчугов

Христо Панчугов: Манипулациите на изборите никога не са променяли крайния резултат

" Сивата зона на отношенията парламент - президент по време на периода между редовни избори и служебен кабинет очевидно продължава ".  Това коментира пред БНР политологът Христо Панчугов, след като номинираната за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева предложи състав на служебен кабинет, а заради присъствието в него на Калин Стоянов отново..

публикувано на 19.08.24 в 12:16