Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Панчугов: Манипулациите на изборите никога не са променяли крайния резултат

| Интервю
Христо Панчугов
Снимка: БГНЕС

"Сивата зона на отношенията парламент - президент по време на периода между редовни избори и служебен кабинет очевидно продължава". 

Това коментира пред БНР политологът Христо Панчугов, след като номинираната за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева предложи състав на служебен кабинет, а заради присъствието в него на Калин Стоянов отново като вътрешен министър президентът обяви, че няма да подпише указа, а изборите се отлагат. 
"Ремонтите на Конституцията не са успели да подредят този и без това достатъчно неясен текст, което отваря огромно постранство за отиграване и от двете страни. Имаме очевидно вземане на позиции, обслужване на лични интереси на всяка една от институциите и личностите вътре, които са част от тези отношения, вместо истински опит да се подреди процесът и в крайна сметка да мине безпроблемно и някаква будещо доверие у българските граждани процедура по избиране на следващия парламент". 

Запитан защо е толкова важен Калин Стоянов, политологът коментира: 

"Очевидната причина, която е най на повърхността, е необходимостта да се отбележи малка победа. Президентът отдавна е заел позицията, в която в България не се провеждат честни и свободни избори, според която българската партийна и политическа система са в разпад и съответно той е единственият, който може да я спаси. От тази гледна точка - да се поддържа усещането за откраднати избори, за манипулиран вот, който идва по линия на държавната власт, обслужва изцяло и единствено президентската институция".

Според него тази битка е единствено и само битка на това кой ще излезе отгоре накрая. По думите му тя не носи в себе си съдържателна промяна на способността на държавата да организира или не честни и почтени избори: 

"Който и да е назначен за служебен министър в рамките на следващите 2 месеца в МВР - една от най-закостенелите, нереформирани и дълбоко потънали в свои собствени правила на поведение системи, може да обърне ситуацията така, че всъщност - ако някой до този момент е манипулирал изборите, той да не може да ги манипулира в рамките на следващите 2 месеца, е трогателна сама по себе си".

Политологът е на мнение, че най-големият губещ накрая е самият изборен процес и българските граждани. В предаването "Преди всички" той бе категоричен, че нито един вътрешен министър до този момент не е допринесъл за честните избори. Според него до този момент манипулациите на българските избори никога не са променяли крайния резултат. По думите му въпросът е дали манипулациите са до такава степен, че да си струва да убедим всички български граждани, че изборите никога не биха могли да бъдат честни и почтени. 

Панчугов е категоричен, че системата на вътрешните работи трябва да бъде реформирана и истински да се стигне до дъното на зависимостите. За се случи това, е необходим както системен подход, така и стабилно управление. 

Определено тази ситуация за пореден път се оказва непредвидена от българския законодател, коментира политологът и подчерта:

"Очевидно излизането от нея ще е продукт на това кой ще има по-сериозни нерви, а не толкова на възможен и смислен вариант, предвиден по една или друга процедура в българското законодателство". 

В този парламент като че ли липсва кондицията да се противопостави истински на президентската институция, каза той. Според него част от причината да се намираме в тази ситуация е хаосът, който определена част от политическите формации в този парламент създадоха с опита си на всяка цена да бъде променено служебното правителство. 

Цялото интервю на Силвия Великова с Христо Панчугов в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

44-годишен мъж от Габрово е обвиняем за разпространение на марихуана

44-годишен мъж от Габрово е обвиняем за разпространение и държане на 31 килограма марихуана, в съучастие със свой помощник. Той е задържан за срок до 72 часа. Окръжната прокуратура в Габрово ще поиска най-тежката мярка – задържане под стража за 44-годишния мъж. Той е обвиняем за държане и разпространение на 31 кг марихуана, като..

публикувано на 19.08.24 в 14:27

Проф. Екатерина Михайлова: Няма срок, до който може да се отлагат предсрочните избори

Няма срок, до който може да се отлага провеждането на предсрочните парламентарни избори. Това заяви пред БНР проф. Екатерина Михайлова - преподавател по конституционно право в Нов български университет.  Тя е категорична обаче, че страната не може да бъде хвърлена в хаос:  "Мисля, че разумът и политическата отговорност ще излязат на..

публикувано на 19.08.24 в 14:24
Членове на въоръженото крило на

Бригадите "Ал-Касим" на "Хамас" поеха отговорност за смъртоносната бомбена експлозия в Тел Авив

Въоръжените бригади Ал-Касам на радикалната палестинска групировка "Хамас" поеха отговорност за смъртоносната бомбена експлозия в Тел Авив вчера, предаде Ройтерс. Според израелската полиция експлозията е станала близо до синагога, а мъжът, пренесъл бомбата, е убит. Един минувач е ранен. Операцията е осъществена в сътрудничество с въоръженото..

публикувано на 19.08.24 в 14:12
Първан Симеонов

Първан Симеонов: Страната се превръща в заложник на битката за ДПС

Страната се превръща в заложник на битката за ДПС. Конституционната криза е по-малкият проблем. По-големият проблем е, че ако следващите месеци България се занимава главно - дали сме за или против г-н Пеевски, е загуба на време. Това предупреди Първан Симеонов, директор на социологическата агенция "Галъп интернешънъл Болкан" в интервю..

публикувано на 19.08.24 в 13:34
 Джевдет Чакъров

Джевдет Чакъров призова за диалог

Приемаме изразения от президента отказ да издаде указ за правителство на г-жа Кожарева с министър на вътрешните работи Калин Стоянов , предвид неговите съображения, че това създава политическо напрежение в предизборна ситуация. Това заяви пред БНР Джевдет Чакъров - съпредседател на ДПС.  Кожарева остави голяма част от стария кабинет. Калин..

публикувано на 19.08.24 в 13:32
Ураганът Ернесто остави Пуерто Рико и Бермудите без ток

Ураганът Ернесто наближава Великобритания

„Останките“ от урагана Ернесто ще връхлетят части от Обединеното кралство тази седмица с проливни дъждове и сила на вятъра до 90 километра в час, предупреди метеорологичната служба. Ураганът Ернесто вилня в северната част на Атлантическия океан миналата седмица с ветрове от 100 километра в час и остави стотици хиляди хора в Пуерто Рико и..

публикувано на 19.08.24 в 13:25

Удължиха забраната за износ на инсулин с месец

Срокът за забрана за износ на инсулин и някои антибиотици се удължава до 19 септември. Това се посочва в заповед на служебния министър на здравеопазването д-р Галя Кондева, която е в сила от днес до 19 септември. Заповедта е публикувана на сайта на Министерството на здравеопазването. Анализ показва, че има забавяне или отказ за доставка от..

публикувано на 19.08.24 в 13:12