Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Геновева Петрова: Войната в Украйна и цените на газа влияят силно върху обществените нагласи

Снимка: Стопкадър, bTV

"Силна динамика в електоралните настроения на хората. Наблюдаваме фрагментирани нагласи. Войната в Украйна и цените на газа влияят силно върху обществените нагласи. Вижда се силна поляризация и радикализация на мненията".

Това каза пред БНР социологът Геновева Петрова от "Алфа рисърч".

И допълни, че противопоставянето между подкрепа на линията на Кремъл и проевропейската ориентация на България е със силно разделение.

"Това е разделителна линия, която ценностно се отстоява от ясно очертани социални групи".

В предаването "12+3" социологът посочи, че няма как ниската избирателна активност да се разчита като мит.

"Това е риск, който може да се случи и при предстоящите избори. Не защото хората не се интересуват от политика, а заради силното си разочарование от партиите".

Интервюто с Геновева Петрова можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Хотел в Кипър

Ръст на интереса към планинските хотели в Кипър

Рекордните жеги в Кипър изпратиха много жители на градовете на прохлада в планинските курорти и напълниха хотелите в тях. Тласък за това развитие в летния сезон дават и действащите два правителствени плана за субсидиран отдих. Заетостта в планинските хотели бележи ръст, като в делничните дни тя е около 40%, а през уикендите, от петък до..

публикувано на 24.07.24 в 08:14

Нощният влак София-Варна дерайлира в Своге, няма пострадали

Нощният влак от София за Варна дерайлира в Своге, съобщиха от БДЖ. Инцидентът е станал минути след полунощ, когато композицията е навлизала в гарата. При преминаване през стрелка от релсите е излязла част от първия вагон. Въпреки инцидента, не е имало предпоставки за риск за пътниците. Пътниците са извозени с друга композиция до Мездра,..

публикувано на 24.07.24 в 08:05

Няма промяна в пожара на гръцка територия, у нас разширяват просеките

Горски служители, пожарникари и военни продължават да охраняват рисковата зона в планината Славянка и да разширяват просеките към Гърция, където осми ден бушува пожар. Няма промяна в ситуацията на гръцка територия, където борбата с огъня продължава само от въздуха, с хеликоптери и самолети.  Дъжд угаси пожарите в Северна Гърция В..

публикувано на 24.07.24 в 08:01
Хора проверяват автомобилите си, паркирани близо до мястото на обстрел в жилищен район в Харков, Украйна, 14 май 2024 г.

Една жертва на руски удар в Харков, въздушна тревога в Източна Украйна

В няколко области в Източна Украйна тази нощ беше обявена въздушна тревога. Остава напрегната обстановката на фронта в района на Покровск, в Донецка област, където за 24 часа е имало 33 стълкновения. Един човек е загинал при руски ракетен удар срещу Харков тази нощ. Възникнал е пожар в частно жилище, съобщи кметът Игор Терехов. Ракетно..

публикувано на 24.07.24 в 07:56
Делян Пеевски

Пеевски е изпратил доклада за корупционните практики в Агенция "Митници" до МВР, Прокуратурата и ДАНС

Председателят на ДПС Делян Пеевски е изпратил до МВР, Прокуратурата и ДАНС доклада за дейността на Временната комисия от 49-то Народно събрание за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" и евентуалната роля на бившия финансов министър Асен Василев в тях. Това се казва в прессъобщение от ДПС. В текста се посочва, че в доклада..

публикувано на 24.07.24 в 07:53

Велизар Шаламанов за казуса "Ненчев": Симптом за слаба държавност

" Цялата тази история е много тъжна. Тя е симптом за слаба държавност и то във възможно най-трудния период след Втората световна война, свързан със сигурността и международния ред". Това заяви пред БНР бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов в коментар на новината, че Николай Ненчев ще бъде временно управляващ посолството ни в Киев...

публикувано на 24.07.24 в 07:50

Зърнопроизводители дават пресконференция за проблемите в бранша

Националната асоциация на зърнопроизводителите ще даде днес пресконференция в Добрич във връзка с исканата оставка на служебния зам.-министър на земеделието Таня Георгиева, както и по теми, свързани с проблемите в бранша. Преди това от асоциацията ще проведат свое заседание на Управителния съвет по време на организирания земеделски форум край..

публикувано на 24.07.24 в 07:46