Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър се включва в проект за подводна цифрова магистрала

Снимка: архив

В Кипър ще бъде установена централата на корпоративната структура на проекта за подводна цифрова магистрала, която ще свърже Азия и Европа, съобщи министърът на финансите Константинос Петридис. Бъдещият Източносредиземноморски коридор /East Med Corridor/ за пренос на данни е на стойност 850 млн. долара.

Кипър, чрез държавният си телеком СИТА /Cyta/, се включва в международната подводна кабелна система „Източносредиземноморски коридор” /East Med Corridor, EMC/, която ще осигурява цифрова свързаност между Азия и Европа, обявиха от телекомуникационната компания след подписването на споразумението за участието й.

Коридорът тръгва от Сингапур, преминава през Саудитска Арабия, Израел, Кипър и Гърция, и ще завърши във Франция и Италия, осигурявайки по-бърз трансфер на данни. Очаква се той да влезе в експлоатация през 2025 г.

Създаването на международна цифрова магистрала е проект с геостратегическо значение и ще има съществен ефект за глобалната икономика, се посочва в съобщението на СИТА.

С участието си Кипър се превръща във важен регионален център за цифрови услуги, за съхранение, пренос и обмен на данни между Европа и Азия, подчертават от компанията.

Споразумението за проекта гарантира, че централата на корпоративната му структура ще бъде в Кипър, заяви финансовият министър Константинос Петридис. Това дава допълнителни възможности за значителни геостратегически и дългосрочни икономически ползи за страната, каза той.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Близо една трета от заетите в икономиката на Кипър са имигранти

Близо една трета от заетите в икономиката на Кипър са имигранти, включително българи, показват резултатите от проведеното от Статистическа служба изследване на миграцията и трудовия пазар. С ново законодателство страната ще привлича..

публикувано на 01.08.22 в 17:18

Близо 1 млрд. евро за целеви помощи и субсидии за бизнеса и работещите в Кипър

Близо 1 млрд. евро е изплатило правителството в Кипър за целеви помощи и субсидии за заплати на бизнеса и работещите по време на коронавирусната пандемия, отчете социалното министерство в писмо до парламента. Средствата са осигурени от държавния..

публикувано на 01.08.22 в 14:15
снимката е илюстративна

Турски кораб започва сондаж край Кипър, напрежение с Гърция

Покачва се отново напрежението между Атина и Анкара по повод съобщение, че новият турски сондажен кораб "Абдулхамид Хан" започва проучване до бреговете на Кипър. Според Атина това е нарушение на международното право. Атина е очаква нови..

публикувано на 01.08.22 в 13:48
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов (вдясно) на заседанието на парламентарната Комисия по земеделието, храните и горите  - 14 август 2024 г.

Министърът на земеделието Георги Тахов ще остане на поста и в новото служебно правителство

Настоящият служебен министър на земеделието Георги Тахов ще остане на поста и в новото служебно правителство, което трябва да предложи Горица Грънчарова-Кожарева. Тахов съобщи, че е провел разговори с номинираната за премиер Горица Грънчарова..

публикувано на 14.08.24 в 15:41
Георги Тахов, земеделски министър

Министър Тахов: Към днешна дата язовирите са пълни близо 70%

Към днешна дата язовирите са пълни близо 70 процента, заяви служебният министър на земеделието Георги Тахов, като се позова на информация от Министерството на околната среда и водите.  Тахов допълни, че е получил пълната подкрепа на бъдещия..

публикувано на 14.08.24 в 15:37

Парламентът не прие райският газ да бъде включен в списъците с наркотични вещества

Парламентът не прие проекта на решение за възлагане на Министерския съвет да включи диазотния оксид (райски газ) в списъците с наркотични вещества по Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите. Предложението беше внесено от Корнелия..

публикувано на 14.08.24 в 15:26
Снимката е илюстративна

За поредна трудова злополука информират от Окръжната прокуратура в Габрово

За поредна трудова злополука информират от Окръжната прокуратура в Габрово. Разследването е за инцидент в Севлиево, в резултат на който е настъпила смъртта на 25-годишен мъж. Загиналият 25-годишен мъж от свищовското село Ореш е изпълнявал на..

публикувано на 14.08.24 в 15:21

300 дка сухи треви и храсти и 20 дка гора са изпепелени от пожар в местността "Поления" на село Бръщен

300 дка сухи треви и храсти и 20 дка гора са изпепелени от пожар, възникнал на 12 август в местността "Поления" на село Бръщен, община Доспат. Пожарът се разразил следобед и до 19.00 часа е локализиран в близост до къщите на село Бръщен, като на..

публикувано на 14.08.24 в 15:16
Обискират имоти на Румен Гайтански - Вълка. Действията на прокурори, служители на Комисията за противодействие на корупцията и полицаи са във връзка с разследването на кредит, отпуснат на фирма на Гайтански от ББР.

Какво се знае за акцията на Прокуратурата, Полицията и КПК в имоти и фирми на Румен Гайтански - Вълка

Служители на Антикорупционната комисия, прокурори и полицаи влязоха в имоти и офиси, свързани с бизнесмена Румен Гайтански - Вълка. Акцията е във връзка с разследване на кредит в размер на близо 150 милиона, отпуснат на фирма на Гайтански от Българската..

публикувано на 14.08.24 в 15:13

Държавният резерв раздава по 45 л на човек бутилирана питейна вода в горнооряховското село Стрелец

В село Стрелец, община Горна Оряховица, където е обявено безсрочно бедствено положение заради безводието започна раздаването по 45 литра на човек бутилирана питейна вода, която предостави Държавният резерв.  Ползвателите на два язовира до Стрелец..

публикувано на 14.08.24 в 15:12