Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сериозни нарушения открити при проверка на "Балкански поток" (обновена)

За това информира правителствената пресслужба в последния работен ден на редовния кабинет

| обновено на 02.08.22 в 18:37
Снимка: архив

Сериозни нарушения са констатирани при проверката на "Балкански поток", която министър-председателят Кирил Петков разпореди преди два месеца. Тогава той възложи на две междуведомствени работни групи да извършат задълбочени проверки на административните процедури при проектирането, изграждането и въвеждането в експлоатация на разширението на газопреносната инфраструктура между българо-турската и българо-сръбската граница ("Балкански поток"), проведени от държавните институции, съобщиха днес от правителствената пресслужба.

Проверени са също така обществените поръчки, проведени от "Булгартрансгаз" ЕАД във връзка с проектирането и изграждането на газопровода "Балкански поток" и доставка и въвеждането в експлоатация на компресорни станции "Расово" и "Нова Провадия", както и на изпълнението на сключените договори за обществени поръчки.

Според правителствената информационна служба са установени редица нарушения, включително на екологичното и трудово законодателство. Нередности са констатирани при провеждането и възлагането на обществени поръчки, както и при финансиране на дейности. 

Петков е разпоредил да бъдат сезирани МВР, ДАНС и МОСВ за предприемане на последващи действия.

Пълния текст на съобщението на правителствената пресслужба за извършената проверка може да прочетете ТУК.

България е била в енергийна клопка, заяви в последното си обръщение като министър-председател Кирил Петков, минути преди церемонията по представяне на новия служебен кабинет от президента:

"Част от заробването беше и тежката зависимост на руския газ на база на трите милиарда лева, похарчени за Балкански или така наречения Руски поток – тръбата, изградена с цената на десетки нарушения, от която не получаваме и една молекула газ", каза Петков.

В обръщението си той похвали действията на своето правителство и посочи, че въпреки световната криза оставят в наследство много стабилна основа:  "Тя се гради на енергийните мерки, които въведохме, за да имаме спокойствие и предвидимост в следващите месеци“.

Сред мерките Петков отличи предоставянето на компенсации за бизнеса, помощи за отопление през зимата на уязвимите групи и овладяване цената на тока. И още: "Дадохме възможност служебното правителство да се подсигури с по-евтин втечнен газ до пролетта, с пускането на газовата връзка с Гърция, която построихме само за седем месеца, още от края на септември може да се усети съществено намаление на цените".

Заради отказа на КЗК да овладее на пазарен принцип цената на горивата и на парламента - да смени състава ѝ, се е наложило удължаване на отстъпката при зареждане на литър гориво, каза още Кирил Петков.

В обръщението си той постави акцент върху социалната и антикорупционната политика на кабинета. И отчете, че оставят излишък от 1,5 млрд. лв. в бюджета.  

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
проф. Милко Палангурски

Проф. Милко Палангурски: Имаме комплекс за подарена държавност

"Последно действащият парламент се превръща в предизборен орган. Безсмислено е в една парламентарна държава парламентът дълго време да отсъства, но качеството на политическия живот може да изкористи тази идея ." Това мнение изказа пред БНР във връзка с последните конституционни поправки проф. Милко Палангурски, историк от Великотърновския..

публикувано на 16.04.24 в 06:54

Евродепутатът Илхан Кючюк ще бъде отличен с престижна международна награда

Днес в Рим българският евродепутат Илхан Кючюк, член на групата "Обнови Европа" и съпредседател на АЛДЕ, ще бъде награден с международната награда "Джовани Малагоди", учредена от фондацията "Луиджи Ейнауди". Тържеството е организирано в "Sala Zuccari" на италианския Сенат. Фондация "Луиджи Ейнауди" ще връчи първото издание на международната награда..

публикувано на 16.04.24 в 05:31
Лондон

Редица поправки в законопроекта за Руанда бяха отхвърлени от Камарата на общините

Във Великобритания депутатите в Камарата на общините отхвърлиха поредица от поправки на лордовете към правителствения законопроект за Руанда. Планът за изпращане в Руанда на някои търсещи убежище на Острова продължава да среща пречки в парламента, откакто беше обявен за първи път през април 2022 година от правителството на Борис Джонсън. Играта на..

публикувано на 16.04.24 в 05:18
Операция по спасяване на мигранти източно от Кипър.

В Кипър отново беше регистрирано масово пристигане на мигранти

Ново масово пристигане на мигранти за четвърти пореден ден отбеляза Кипър, като посрещна две лодки с над 100 сирийци в понеделник вечерта. Те вече попадат по влязлото в сила решение на правителството да спре разглеждането на молби за убежище от сирийски мигранти, съобщиха от вътрешното министерство. С новата група пристигналите в Кипър мигранти по море..

публикувано на 16.04.24 в 04:55

Киев и Москва са били близо до споразумение за корабоплаването в Черно море

Русия и Украйна са били много близо до постигане на споразумение за корабоплаването в Черно море миналия месец, но Киев се е оттеглил в последния момент, съобщи Ройтерс. Агенцията се позовава на четири източника, запознати с въпроса.  Пожелалите анонимност източници информират, че Русия и Украйна са преговаряли два месеца с посредничеството на Турция за..

публикувано на 16.04.24 в 04:41

Рафаел Гроси: Намираме се опасно близо до ядрена катастрофа

"Намираме се опасно близо до ядрена катастрофа" в Запорожието - това предупреди генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси, като критикува неотдавнашните атаки срещу украинската атомна електроцентрала, предаде Франс прес. Комплексът на Запорожката атомна електроцентрала в Южна Украйна е окупиран от март 2022 г. от..

публикувано на 16.04.24 в 03:56
Газа, 14.04.2024 г.

Гърция е изпратила голяма пратка с хуманитарна помощ за Газа

От министерството на външните работи в Атина съобщават за успешна акция по изпращане на хуманитарна помощ в Газа. Пратката включва лекарства и медицински консумативи. По препоръка на гръцкия екип на "Лекари без граница" в пратката са включени над хиляда комплекта за оказване на първа помощ на пострадали. За сигурност на трансфера Гърция е използвала..

публикувано на 16.04.24 в 02:44