Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Директорът на Американския еврейски комитет за войната срещу Украйна, новите лица на антисемитизма и какви са поуките от историята

Дейвид Харис пред БНР: Денацификация е нужна в Москва, не в Киев

Абсурдно е Русия да оправдава войната с денацификация

Снимка: БГНЕС

"Абсурдно е, че Русия оправдава войната срещу Украйна с денацификация. Русия използва тактики, подобни на нацистките, в своята военна агресия. Денацификация е нужна в Москва, не в Киев".

Това каза Дейвид Харис, изпълнителният директор на Американския еврейски комитет, вече повече от 30 години, в интервю на Ирина Недева.

Дейвид Харис: интервю в автомобил между многото срещи в София

Дейвид Харис познава добре Русия, включително от времето на СССР... съдействал е за емиграцията на съветските евреи в рискови ситуации по време на Съветска Русия. Бил е задържан през 80-те години в Съветска Русия.

"Всъщност съм задържан два пъти. Прези 70-те години на ХХ век и после отново през 80-те. Путин днес, представлява дълбинна заплаха, разбира се за Украйна, но и в един доста по-широк регион, както и за света като цяло. Вече трябва да е ясно за всички, че демокрацията в Русия, която се надявахме да се роди след 1991 е разрушавана систематично ден след ден и вече е мъртва

Той подчерта, че Путин представлява дълбинна заплаха: 

"Демокрацията в Русия, която се надявахме да се роди след 1991 година, е системно разрушавана и вече е мъртва. В Русия има култ към личността на Владимир Владимирович. Има и корпоративна клептокрация в Москва, която се ръководи от Путин".

Какво е неговото послание към тези, които смятат, че държава като България не трябва да се конфронтира с Русия и Путин, а да търси по-евтин газ оттам например?

"Очевидно и болезнено е това, че българите, както и други народи в момента са принудени да плащат по-високи цени за енергия и храна и да се сблъскват с нарастващата агресия. Това са реални, сериозни и трудни въпроси, които не могат да се решат с капитулация пред Москва. Те не могат да се решат с подчинение на Москва, а единствено и само с единство на Запада. България трябва да разбере това предизвикателство не като самотна страна, а в контекста на своето членство в ЕС и в НАТО и в рамките на партньорствата й в трансатлантическото сътрудничество - заедно ние сме в състояние да отговорим адекватно и да облекчим проблемите. Но ако действаме по отделно ще даваме нови поводи за тържество на президента Путин".

Американският еврейски комитет работи активно, за да осветява новите форми на антисемитизъм. Към тях се добавят и нови измерения на омразата към евреите и расизма, включително разпространявани от лица на високи държавни позиции като унгарския президент Виктор Орбан, след последната реч на когото, негова сътрудничка обяви че напуска защото е несъгласна с расистките и антисемитските нюанси в речта му.

"Вече близо 20 години повтаряме, че антисемитизмът се възражда и манифестира себе си на различни места и по различен начин. Коментарът на Виктор Орбан е едно проявление на тази публична нетолерантност, която трябва да бъде отхвърлена. Сергей Лавров, руският външен министър се превърна също в пример на нещо подобно когато твърдеше, че Хитлер е имал еврейска кръв и че на практика евреите били създали антисемитизма срещу самите себе си. Така че, за жалост виждаме навсякъде в Европа, Русия, Съединените щати толкова много нови примери на антисемитизъм заедно с класическите форми на антисемитизъм, които познаваме от преди, чистия расизъм, сега и белия супремасизъм, превъзходството на бялата раса, както и тези форми на антисемитизъм, чиято цел е Израел, основно срещана форма в Иран, разбира се, така че, …Американският еврейски комитет, който се бори с антисемитизма има много работа напоследък".

Дейвид Харис добре познава политическата сцена в България. Какъв е съветът му към българските граждани и политици, когато България навлиза в цикъл на предсрочни избори и трайна политическа нестабилност?

"Това да препоръчвам определен кандидат или политическа сила не е моя работа като човек, които вижда страната ви отвън. Всичко, което мога да кажа е че България направи един исторически обрат през 1989г. като прегърна демокрацията, свободните избори, правовата държава, и стана част от евроатлантическата общност. И е важно в тези и в следващите избори, тези ключови ценности да бъдат препотвърдени от българските избиратели".

Догодина се навършват 80 години от спасяването на българските евреи – има ли за какво да се замислим в днешна перспектива според президентът на Американския еврейски комитет Дейвид Харис.

"Това е възможност за България не само да отбележи и празнува 80-тата годишнина от спасяването на българските евреи, но и да си излече уроци, как и защо това е станало възможно, особено в свят като днешния, в който отново нарастват антисемитизмът, нетолерантността, расизмът и радикализмът. Какво е било това през 1943 година, което е накарало някои от лидерите на българското гражданско общество, някои лица от българската православна църква, и политически дейци и депутати да кажат “Не” на тогавашния съюзник на България - на нацистка Германия, да кажат “Не, няма да депортираме евреите от тук”. И в същото време докато отдаваме почит на тази невероятна българска история, не можем да пропуснем факта, че резлутатът не е съвършен. България и българските сили работейки заедно с Нацистка Германия участват в депортацията на евреите от Македония и Тракия - хиляди евреи, почти всичките от които са убити в концентрационните лагери на нацистка Германия. Така че това е момент в който трябва да направим пауза, да си дадем време да научим, да опознаем, и най-малкото да покажем на света, че знаем цента на това, което се е случило, защото поне това заслужават хората, които не можем да върнем, хората, които не оцеляха".

Харис беше у нас и удостоен от президента Румен Радев с Почетния знак на президента на Република България, който повече от 30 години ръководи организацията. Отличието е за изключителен принос в развитието на приятелските връзки между българския и еврейския народ, укрепването на демократичните ценности, защитата на правата на човека, както и за борбата с антисемитизма и всички форми на дискриминация.

В предаването "12+3" Харис допълни, че в рамките на този контекст Израел е в трудна позиция:

"Израел трябва да намери начин да управлява отношенията си с Русия и да не прави компромис с военната агресия. Виждаме как Русия започва да оказва натиск над дейността на еврейски и израелски организации на територията на Русия. Да стяга примката около шията на Израел... Ако Русия реши да затвори офисите на Еврейската агенция, това ще отвори огромна пропаст между Йерусалим и Москва".

Интервюто с Дейвид Харис можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургаският съд: ДАНС да издири мигрантите, пътували в автобуса, който блъсна патрулка

ДАНС и миграционните служби трябва да издирят сирийските мигранти, които са пътували в автобуса, блъснал полицейски автомобил и причинил смъртта на двама бургаски полицаи. Това разпореди Бургаският окръжен съд по делото, в което обвиняем е сирийският гражданин със статут на бежанец Омар Аднан. Случаят е от 25 август 2022 г., когато..

публикувано на 01.07.24 в 12:08
Димитър Франтишек Петров

Започва проверка на работата на прокурор Димитър Франтишек Петров

По разпореждане на временно изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов започва проверка на работата през последните 3 години на прокурора от Софийската градска прокуратура Димитър Франтишек Петров. Нико Тупарев излиза на свобода без мярка за неотклонение Последното дело, по което той работи, е срещу бившия телевизионен..

публикувано на 01.07.24 в 11:56

Васил Кендов: Законът за личния фалит е изцяло грешен, за политиците е важно да вземат парите по ПВУ

Законът за фалит на физическите лица, приет на първо четене в НС, е изцяло грешен и не подлежи на поправки, трябва да бъде изцяло написан наново, препоръча финансистът Васил Кендов в интервю пред БНР. "От дълги години се мисли, всички го искат, но никой не го харесва. Такъв закон е ясно, че трябва да има, изхождаме, ч е навсякъде го има,..

публикувано на 01.07.24 в 11:49
Лодката над тълпата на фестивала в Гластънбъри, 29 юни  2024 г.

Банкси стои зад лодката с мигранти на фестивала в Гластънбъри

Известният британски уличен творец Банкси е автор на проекта за лодка с мигранти, което се появи над тълпите по време на фестивала в Гластънбъри. Надуваемата лодка беше пълна с манекени, изглеждащи като мигранти, опитващи се да прекосят Ламанша. Тя беше издигната над тълпата и се предаваше от посетителите на фестивала по време на изпълнението..

публикувано на 01.07.24 в 11:33

По-високи цени на кафето и безалкохолните напитки в Гърция

Повишиха цените на кафето и безалкохолните напитки в Гърция от днес.  Клиентите го пият накрак, за да платят по-евтино. "Горчиво кафе пият от днес клиентите на гръцките заведения", казаха собствениците им. Премахнат бе намаленият данък от 13% върху кафе и безалкохолни напитки. При 24% ДДС сме принудени да увеличим цената, коментират..

публикувано на 01.07.24 в 11:20
Боряна Ботева, председател на Сдружението за развитие на българското здравеопазване

Отказ на аптеки да работят с НЗОК ще се отрази върху достъпа до лекарства в селата

Ако аптеки откажат да изпълняват рецепти по Здравна каса (НЗОК), част от пациентите ще изберат да си заплащат изцяло лекарствата за сърце и кръвно, които не са скъпи. Това ще обезсмисли решението на Касата за 100-процентова реимбурсация на над 50 такива медикамента, заяви пред БНР Боряна Ботева, председател на Сдружението за развитие на..

публикувано на 01.07.24 в 11:16

Съдът отхвърли жалба срещу заповед на МОСВ за забрана на развъждане на норки

Състав на Административния съд в София-град отхвърли със свое решение от 27 юни жалбата на фермата за норки, собственост на Иван Ангелов с прякор Пилето, срещу издадената от екоминистреството Заповед за забрана на вноса и развъждането на вида “Американска норка” в България. Отворено писмо до премиера Николай Денков за забрана на фермите..

публикувано на 01.07.24 в 11:07