Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Клубът за култура „Оранта“ ще помага на украинските жени, които живеят в България

Предвижда се осигуряване на подкрепа от психолози, юристи, медицински специалист

Димитър Христов, Анна Багряна, Кремена Кунева, Елисавета Шапкарева
Снимка: Женски клуб „Оранта"

Новооткритият клуб за култура „Оранта“ към Интеграционния център „За Доброто“ ще помага на украинските жени, които търсят убежище в София чрез организиране на арт-работилници, посещения на музеи и изложби. Предвижда се осигуряване на подкрепа от психолози, юристи, медицински специалисти, срещи с хора на изкуството, работодатели, представители на изпълнителната и местната власт с цел намиране на работа. В първата вечер бе представена поезията на Елисавета Багряна от преводачката Анна Багряна и внучката на Елисавета Багряна - Елисавета Шапкарева. Предвижда се през есента да се организират посещения на оперни и театрални постановки.

"Този клуб ще дава възможност за включване на жените в общност с цел приобщаване, опознаване, психологическа среща", каза за БНР Росица Генчовска, координатор от Интеграционния център „За Доброто“.
Тя заяви, че 120 лекари, бежанци от Украйна са завършили медицински курс в България.

"На доста лекари намерихме работа. Те могат да се реализират, завършвайки този елементарен курс, защото тук има доста добри специалисти в тази област, говорим за лекарите", допълни Генчовка.

Преводачът Димитър Христов каза, че България и Украйна в културно отношение са много близки.

"Културите на България и Украйна, на Киевска Рус, на Киевската държава, на киевския народ са много свързани през вековете. Много години като че ли тази връзка е била прекъсвана, потискана заради различни геополитически обстоятелства. Украйна  е извор на огромна култура - част от европейската и световната култура. Неслучайно според едни изследвания се смята, че украинският език е един от най-музикалните езици, най-поетичните езици и на украински има великолепни произведения - от фолклора, през средновековието до днес, изключителни творби".
Анна Багряна превежда на украински език стихотворенията на Елисавета Багряна.

"Превеждах Елисавета Багряна още преди 12 години, когато още не знаех добре български и исках да го науча. Тогава си казах, че ще го науча, за да мога да преведа Елисавета Багряна на украински. Това ми беше мечтата". 

Кремена Кунева от Интеграционния център „За Доброто“ изрази своята благодарност към украинските жени:

"Ние сме Фондация, състояща се от 8 жени. Понякога ние също губим сили, блъскаме се в стени и ни е много трудно, но в последните месеци благодарение на всички вас украинските жени намираме много сили, за да продължим да правим това, което правим".

Повече можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Радостина Билярска
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Каравелово: Всяка капка дъжд ни плаши. Проблемите стоят

"Всяка капка дъжд ни плаши. Проблемите стоят . Днес е 25-и ден след потопа. Нещата се правят на парче, на база лични контакти, връзки и т.н. Техниката е малко . Доброволците вършат каквото могат. Идват все по-малко, защото ръчен труд вече не е толкова необходим." Това разказа превд БНР Албена Бонева от наводненото карловско село Каравелово...

публикувано на 27.09.22 в 07:41
Първолета Николова от Творителница „Добрини“ дарява грамота на семейство Аксиния и Владимир Антонови

Семейство Аксиния и Владимир Антонови дариха събраните средства от сватбата си на социално предприятие

Вместо букети на сватбата си семейство Антонови от Враца събраха средства, които дариха на социалното предприятие във врачанското село Челопeк. Зорница Панайотова: Човек трябва да е смел да следва мечтите си "В самите покани написахме - "За цветя не мислете, парите в плик сложете, за кауза ще ги дарим", каза за БНР Аксиния Антонова...

публикувано на 26.09.22 в 14:41
Участници в Pleven Open 2022

От 7 до 9 октомври в Плевен ще се проведе Pleven Open 2022

От 7 до 9 октомври в Плевен ще се проведе Pleven Open 2022. Млади хора ще се съберат в Центъра за работа с деца, техен помощник е преподавателят Светлин Павлов . Ученици от две видински училища се подготвят за състезание по дебати на английски език Ивана Георгиева, която ще участва в дебатите заяви: "Хубавото е, че ще имаме дебатьори от..

публикувано на 26.09.22 в 12:27
Д-р Цветелина Великова

Д-р Цветелина Великова препоръчва да правим разходки навън за засилване на имунната система

Разходките навън, дори при лошо време, засилват имунната защита. Важни също са редовното хранене и достатъчното часове сън, за да бъдем здрави и да се адаптираме към резките промени на времето, особено осезаеми през този месец. Тези съвети отправи д-р Цветелина Великова, клиничен имунолог в болница „Лозенец“. Тя припомни, че метеорологичните промени се..

публикувано на 25.09.22 в 15:45

Даринка Борисова: За глухите хора чуващите също са различни

На днешната дата се отбелязва Международният ден на жестомимичните езици.  Над 300 са езиците на глухонемите, които се практикуват по света. През 2021 г. у нас бе приет и Закон за българския жестов език. В общността на глухите хора има голямо многообразие – има хора с малка загуба на слух, други са с доста по-значителна, трети имат..

публикувано на 23.09.22 в 11:08

Как малките болници в погранични общини ще плащат отоплението си през зимата?

На прага на зимата пред малките общински болници стои въпросът как ще плащат високите сметки за отопление . За част от тях вече е немислимо да използват досегашните източници на отопление и се надяват на финансова помощ от местните администрации. Това се отнася особено за лечебните заведения в пограничните с Гърция планински общини , които..

публикувано на 21.09.22 в 09:27

Големите гафове по време на траура във Великобритания

Мнозина показаха почитта си към епохата на име Елизабет по свой начин.  Не знаeм за британците, но българите често казваме, че всяко чудо е за три дни. Не, не всяко чудо трае три дни, но уви - и на Острова, и отвъд пределите му, след погребението на кралицата рязко настъпи времето на баналното и прагматичното - като сметките колко е струвала..

публикувано на 20.09.22 в 11:13