Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Законови ограничения правят недостъпна социалната услуга "Асистентска подкрепа"

Стефан Милев, заместник-кмет на Община Плевен
Снимка: Латинка Светозарова

С решение на Общинския съвет в Плевен се променя броят на потребителите на социалната услуга „Асистентска подкрепа“. Услугата започва дейността си с капацитет 386 потребители на 1 април 2021 г., година по-късно се оказва, че тази бройка не може да бъде достигната поради законови ограничения. 

Какво налага намаляване на потребителите на социалната услуга „Асистентска подкрепа“ с 46 (от 386 на 240) от 1 септември?

"Тази тема е обсъждана многократно в различни национални формати. Големият проблем се ражда от законодателството, тъй като в Член 93 от Закона за социалните услуги са разписани точно лицата, които имат право да се възползват от тази услуга. Това са пенсионери в невъзможност за самообслужване, но които нямат определена по съответния ред степен на нетрудоспособност, т.е. да са без ТЕЛК", обясни Стефан Милев, заместник-кмет с ресор „Проекти и хуманитарни дейности“. 

Според него около 90% от пенсионерите са с някакъв процент ТЕЛК и не могат да бъдат включени в социалната услуга.

Той подчерта, че за август 2022 г. има 107 потребители и 37 социални асистенти.

Милев прогнозира, че ако законът остане непроменен, следващата година ще се наложи ново свиване на бройката на потребителите на социалната услуга „Асистентска подкрепа“, защото бюджетът по нея ще остане нереализиран:

"Парите са около 3900 лева на потребител".

Репортаж на Латинка Светозарова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Зорница Панайотова: Човек трябва да е смел да следва мечтите си

Зорница Панайотова на 31 години от Плевен, горд жител на Враца , е гост в рубриката "Горещи сърца". В града я води Челопек – първото село на книгата : "Заряда, енергията, планината, мечтите ми..., може би. Човек трябва да е смел да следва мечтите си". Откриват център "Книгини" във врачанското село Челопек Енергията на селото..

публикувано на 25.09.22 в 04:23
проф. Татяна Дронзина

Проф. Дронзина: Мобилизацията в Русия няма да бъде начало на масово антивоенно движение

"Това е начинът войната да влезе във всеки дом . До този момент войната по-скоро беше влязла в домовете на етническите малцинства, които са отдалечени от центъра. Сега ще влезе в домовете на хората в големите градски центрове на Русия." Това коментира пред БНР проф. Татяна Дронзина, д-р на политологичните науки, преподавател в Софийския..

публикувано на 23.09.22 в 07:53
Кристин Димитрова

Кристин Димитрова: Трябва повече независимост в мисленето, за да можем да сядаме на една маса

" Едно е да жертваш част от независимостта си, за да бъдеш участник в един по-голям международен договор. Ти го правиш доброволно и с оглед на ползите. Съвсем друго е някой да ти се пише за много близък приятел и да въздейства върху медиите, да оказва нерегламентирано влияние в страната ти и да внушава мисли на обществото. ... Едно е да знаеш, че..

публикувано на 22.09.22 в 15:30

Мнозина погледнаха на България по различен начин, защото я видяха отвисоко

Епизод, посветен на България, имаше премиерно излъчване по National geographic. Той е част от поредицата „Европа отвисоко“. Страната ни е разкрита така, както не е виждана досега. Това се случва чрез модерна дрон технология. Епизодът събра овации и заради уменията на управляващия дрон фотограф Владислав Терзийски. „В България има много..

публикувано на 21.09.22 в 17:39

САЩ разработват цифров долар

САЩ разработват цифров долар. От   администрацията на президента казват, че Централната банка е все по-близо до осъществяването на дигиталната валута. Разработването на   т.н. цифров долар на централната банка ще помогне за укрепване на ролята на САЩ като лидер в световната финансова система, смятат от Администрацията на Джо Байдън. Според..

публикувано на 21.09.22 в 16:25

България все още няма национална стратегия за борба с болестта на Алцхаймер и деменциите

21 септември е Световен ден за борба с болестта на Алцхаймер. Болестта е най-честата причина за деменция . Страдащите в света са над 47 милиона души. Ежегодно се регистрират 7, 7 милиона нови случая. В кино "Влайкова" в София тази вечер от 18.30 ч. ще бъде излъчен късометражният филм "Крадецът" , чиято цел е запознаване на публиката..

публикувано на 21.09.22 в 09:52
Димитър Куюмджиев

Димитър Куюмджиев: Тази зима Европа няма да успее да се измъкне от руската газова зависимост

"Производителите, които работят с конвенционални горива, ще бъдат засегнати от правилото на Европейския съюз (В края на месеца се очаква в страните от ЕС да има таван върху цената на тока, който се произвежда от централите, които не работят с природен газ, като приходите да отидат за компенсация на уязвимите потребители, за енергийна ефективност..

публикувано на 20.09.22 в 17:31