Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Директори против предложението за повече учебни часове в 5, 6 и 7 клас

Снимка: БГНЕС

Недоволство сред училищни директори заради предложението на Министерството на образованието и науката за увеличаване на броя на часовете по български език и литература, математика и география в прогимназиалния етап.

Идеята за това е на предишния екип на МОН начело с министър Николай Денков и е в отговор на указание на здравното министерство за намаляване продължителността на часовете в 5, 6 и 7 клас от 45 на 40 минути. Целта е да има равнопоставеност между всички ученици от тези класове, тъй като в момента часовете в прогимназията са по 40 минути само в училищата, в които се учи на две смени.

В становище до служебния образователен министър Сашо Пенов обаче директори алармират - в училищата няма финансов ресурс за реализация на тези промени, приемането им би довело до ежедневна седемчасова нездравословна натовареност на учениците, не са налице и достатъчно учители, които да поемат увеличения брой часове.

Въвеждането на 40-минутни часове ще съкрати общото време за обучение и това ще се върху усвояването на материала особено по ключови предмети като български език и математика, които се изучават с най-голям брой часове, предупредиха в края на миналия месец от Министерството на образованието. И затова предложиха - да се увеличи броят на часовете по български език с половин час седмично в 5 и 6 клас и по математика - също с половин час в 5, 6 и 7 клас.

От екипа на Николай Денков посочиха, че проведените анкети сред учители и ученици за учебните програми показват необходимост от увеличаване и на часовете по география и икономика в 5 клас - също с половин час седмично.

Срещу тези предложения обаче със становище до служебния министър на образованието излязоха от Съюза на работодателите в системата на народната просвета. Те предлагат на служебния образователен министър Сашо Пенов да не прилага наредбата за увеличение на броя на часовете по български език, математика и география в 5,6 и 7 клас.

Според Величка Таседжикова, директор на 70 ОУ „Св. Климент Охридски“ в  София, броят на часовете в 5, 6 и 7 клас не е недостатъчен.

Увеличаването на броя на часовете в прогимназиалния етап ще доведе и до застояване на децата на едно място, опасяват се училищните директори.

Директори предупреждават, че ако броят на учебните часове в прогимназията бъде увеличен, за училищата това ще означава нужда от повече средства и повече преподаватели.

Предложенията за увеличаване на броя на часовете по БЕЛ, математика и география в прогимназиалния етап са в процес на обществено обсъждане до 22 август. Ако бъдат приети, ще влязат в сила наесен.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Калин Стоянов

Калин Стоянов за пожарите: Няма застрашени населени места и бедстващи граждани

Към момента няма застрашени населени места, както и бедстващи граждани. Ситуацията постепенно се нормализира в цялата страна.  Това заяви пред БНР служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов.  По думите му все още обстановката  остава сложна .  220 пожара у нас за денонощие. Опасност за населени места няма Продължава..

публикувано на 15.07.24 в 10:52

Социалното министерство предлага линията на бедност през 2025 г. да стане 638 лв.

Социалното министерство предлага през следващата година линията на бедност в страната да се повиши на 638 лева. Проектът на постановление е публикуван за обществено обсъждане. Повишението е със 112 лева спрямо сегашният размер от 526 лева. Линията на бедност по закон се актуализира ежегодно спрямо данните от изследването на "Евростат" -..

публикувано на 15.07.24 в 10:39
Поддръжници на Фреди Белери пред Апелативния съд в Тирана, 25 юни 2024 г.

В Атина очакват пристигането на Фреди Белери

Журналисти и симпатизанти на евродепутата Фреди Белери очакват днес в Атина пристигането му. Той получи отпуск от затвора в Албания, за да положи клетва в Европарламента. Процесът срещу него предизвика силно напрежение в отношенията на Тирана с Атина. Днес Фреди Белери беше освободен от затвора в Албания с петдневна отпуска, за да положи клетва..

публикувано на 15.07.24 в 10:19

Плевен е домакин на кръгла маса, посветена на пътната инфраструктура

Плевен е домакин на кръгла маса на тема "Стратегическите приоритети, свързани с пътната инфраструктура и организация на движението"  в региона. Акцент в дискусията е изграждането на обходния път на областния град. Кръглата маса е организирана от регионалните колегии на архитектите, инженерите в инвестиционното проектиране, Камарата на..

публикувано на 15.07.24 в 10:04
Костадин Костадинов

Костадин Костадинов: ПП-ДБ да върнат мандата веднага след получаването му

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов призова ПП-ДБ да върнат мандата за съставяне на правителство веднага след като го получат.  Според него евентуално искане за отлагане на връчването му с два месеца, каквато информация се появи, е публично признание за политическо безсилие. В очакване на втория мандат Костадинов предлага, ако..

публикувано на 15.07.24 в 09:50
В Солун, 12 юни 2024 г.

Екстремните жеги в Гърция продължават

Продължава екстремната вълна на високи температури в Гърция и днес. Спряха влакове поради повреда на железопътната мрежа. Прекратено е движението на влакове от Патра към Пелопонес поради повреда на железопътните релси от високите температури. Има отсечки с разтопени релси, казаха пред медиите от ръководството на железопътната компания...

публикувано на 15.07.24 в 09:37

Един загинал и трима ранени при тежка катастрофа на пътя за Гърция

Един човек е загинал, а други трима са ранени при тежка катастрофа на международния път за Гърция през прохода "Маказа". Инцидентът е станал около 7:30 часа в участъка между селата Садовица и Загорско. Според източници на БНР са се сблъскали две коли - с гръцка и румънска регистрация, като жертвите са пътували в гръцкия автомобил...

публикувано на 15.07.24 в 09:17