Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До края на годината може да приключи прегледът на Средновековието и да се пристъпи към още по-сложния период на Възраждането, прогнозира той

Проф. Даниел Вачков, БАН: Политиците не могат да променят позиция, възприета от историческата комисия

Това, което за нас е азбучна истина, за обществото в Северна Македония ще прозвучи като революция и радикално нова теза, отбеляза историкът

проф. Даниел Вачков
Снимка: БГНЕС

"2019-а сме се договорили по едни проблеми, които при добро желание от страна на политиците може да станат хубава база и за по-нататъшната ни работа. Въпросът е как ще се използват от някои политически сили тези резултати, за да бъдат превратно представени пред обществеността."

Това каза в интервю за БНР проф. Даниел Вачков, директор на Института за исторически изследвания към БАН и член на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси на България и Северна Македония.

"Всеки, който познава историята, ще види, че това, около което сме се договорили, са констатации на неща, които в България са много отдавна известни и никой не ги поставя под съмнение. Те са казани по-меко. Това е, което може да има като реакция в България – че не сме наложили достатъчно категорично тезата, която произхожда от изворите, а сме били малко по-тактични."

"Това, което за нас е азбучна истина, за обществото в Северна Македония, на много хора ще им прозвучи като истинска революция. Защото съвсем други неща се пишат до ден днешен в учебниците им, съвсем други неща се говорят. За тях ще прозвучи радикално нова теза. Предполагам, че по-скоро там ще има опит от политически сили да злоупотребят с тези резултати с политически цели", коментира проф. Даниел Вачков в предаването "Преди всички".

Политиците не могат да променят позиция, възприета от историческата комисия, уточни проф. Вачков.

"Те могат косвено да оказват някакъв натиск върху своите представители в комисията, но веднъж договорено, особено пък сега вече и публикувано, те не могат да кажат – това няма да е така, а ще е иначе."

Според историка политиците обаче биха могли да забавят прилагането на вече постигнати решения.

При добра воля и политическа стабилност в двете държави би могло да се тръгне към изпълнението на тези препоръки и да се ускори най-важното – интеграцията на РСМ в ЕС, смята проф. Даниел Вачков. 

Той прогнозира, че до края на тази година съвместната комисия може да приключи с разглеждането на Средновековието и работата да навлезе в още по-сложен и натоварен с дебати период - този на Възраждането, където съпротивата по думите му е и по-силна. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Има ли план как да пренастроим енергетиката?

Пропуснахме 10 години възможността, така че да подготвим енергетиката ни за днешната ситуация. Сега имаме сблъсък на лобита. Тези средства, които се гласуват по ПВУ, няма да отидат като инвестиции в адаптация на въглищния район . Това каза енергийният експерт Илиян Василев в интервю пред БНР.  Според него без въглищни централи не..

публикувано на 04.10.24 в 16:23

МВнР призова българите в Иран незабавно да напуснат страната

Министерството на външните работи призовава българите в Иран незабавно да напуснат страната заради нарастващото напрежение в региона. От ведомството препоръчват на сънародниците ни да се придържат стриктно към инструкциите за сигурност на местните власти, редовно да се информират за обстановката, да избягват военни обекти или струпване на..

публикувано на 03.10.24 в 10:12

Младите българи излизат от дома на родителите си на 30. Защо?

Българите напускат дома на родителите си средно на 30 години, или 4 години след средното за ЕС, сочат данните на Евростат за миналата година. Сънародниците ни се нареждат след връстниците си от Хърватия, Словакия и Испания и делят четвъртото място с младите италианци. Средната възраст, на която младите хора избират да живеят самостоятелно..

публикувано на 03.10.24 в 06:38
Евелина Славкова

Евелина Славкова: Българските младежи са песимисти за света, но оптимисти за България

Българските младежи са песимистични за света, но оптимисти за България . Това каза пред БНР Евелина Славкова, социолог от Изследователски център "Тренд", която коментира изводите от проучването  "Младите хора в България - ментални рискове, предизвикателства и перспективи": "Българският младеж е оптимист за развитието на България, оптимист за..

публикувано на 02.10.24 в 16:48

Има по-голяма чувствителност към насилието над жени, но случаите растат

" Има по-голяма чувствителност сред обществото, че насилието над жени е съществен проблем . Последните социологически изследвания показват, че 84% от българите смятат, че имаме сериозен проблем, конкретно и с домашното насилие. За жалост обаче случаите продължава да нарастват. Има 50% ръст на новообразуваните досъдебни производства ". Това заяви..

публикувано на 02.10.24 в 10:52

Около 25% от българите вземат бързи кредити, малко над 1/5 спестяват

73% от хората отчитат, че спестяванията им са намалели заради високата инфлация след средата на 2021 г. Това регистрира социологическо проучване на агенция "Тренд", извършено по поръчка на Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП).  "Правилната форма означава първо да платим на бъдещото себе си, чак тогава да харчим остатъка. При..

публикувано на 02.10.24 в 09:13

Кампания: Агресията в училище може да се преодолее със спорт

Със спорт може да се преодолее агресията в училище. Това е посланието на кампанията на Държавната агенция за закрила на детето "Бъди смел, бъди добър". Б ългарски олимпийци се включиха в инициативата в столичното 140-то училище "Иван Богоров". Ивет Горанова е част от кампанията. Какво по-добре от час по физическо, ако упражненията ти ги води..

публикувано на 01.10.24 в 11:35