Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фондация “Проект Бузлуджа” представя фестивала OPEN BUZLUDZHA 2022

OPEN BUZLUDZHA 2022
Снимка: Фейсбук

Фондация “Проект Бузлуджа” си поставя целта да се опази културното наследство на зрелищния монумент, да бъде отворен отново той като място за изкуство, образование, събития и туризъм, а тази популяризация ще стане през фестивала OPEN BUZLUDZHA 2022, който трябва да се проведе между 19 и 21 август, а от днес започва активната работа на доброволците, които ще останат ангажирани с фестивала и в деня след края му.

 "Събрахме достатъчно доброволци, които ще подпомогнат организацията на фестивала". Това обясни в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" архитект Дора Иванова:

"Доброволците са 35 човека на терен, но всъщност целият фестивал се организира с много доброволци. Имаме 130 музиканти, които също са част от нашия доброволчески екип. Самите организатори също са доброволци и всъщност над 200 човека ще помогнат за това изключително събитие, което подпомага културното наследство и което ще се случи благодарение на труда на всички тези хора. За да може едно събитие да протече максимално приятно за всички, всъщност на заден фон има много хора, които се грижат за това. Нашите доброволци подпомагат всяка една дейност, за да протича фестивалът така, както трябва, за да има контрол и да може хората наистина да изживеят мястото, природата и културната програма, която сме приготвили за тях".

Цялото интервю с архитект Дора Иванова можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Недит Георгиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Инициатива за връщане в България" организира изложба "Градът през твоите очи"

"Инициатива за връщане в България" организира и зложбата "Градът през твоите очи". В реализирането на събитието се включват и от "Колектива". То има за цел да вдъхнови хората да видят красотата и потенциала на градовете си. Анна – Мария Андреева разказа пред БНР, че мисията на "Инициатива за връщане в България" е да улесни процеса по завръщане на..

публикувано на 06.08.24 в 14:25

"Джаз до морето" в Езерец, където природа и музика се сливат в едно

За шеста поредна година тази събота - 10.08,  в село Езерец ще се проведе традиционният фестивал на джаз музиката, известен под името "Джезерец" . Музикалното събитие се организира от  пианистката Павлета Проданова , чието вдъхновение е съчетанието на прекрасна музика и уникална дива природа по Северното Черноморие. "Джаз до морето" ще..

публикувано на 06.08.24 в 14:10
Пламен Тотев

Пламен Тотев: Древните митове стоят в основата на световната литература

"Митове за сътворението" е новата книга на Пламен Тотев . Художник на илюстрациите е Николай Пашалийски. Произведението описва старогръцките богове Зевс, Имир и Один, разказва за сътворението на света и човека според Библията, за египетските богове Ра, Озирис и Изида, за индийските Брахма, Вишну и Шива.  Книгата включва още..

публикувано на 06.08.24 в 11:07

12-о издание на Биенале на малките форми в Плевен

В Плевен подготвят 12-о издание на Биеналето на малките форми. Жури одобри за участие 229 автори. От тази седмица започна приемането на одобрените за участие творби. Комисия по селекцията в състав: председател Богомил Живков (скулптура), и членове: Никола Енев (живопис) и Стефан Гаджовски (графика), разгледа постъпилите копия и одобри за..

публикувано на 06.08.24 в 10:49

Спомен за старите гайдари и учители в НУФИ "Широка лъка''

Предаването "Пътувай с "Хоризонт" ни връща към спомена за старите гайдари и магията на тяхното изкуство. Дафо Трендафилов, Михал Калфов, Манол Ташков са изпълнители от Гела, които поставят начало на гайдарското надсвирване. Те са и първите учители в музикалното училище в Широка лъка по каба гайда, разказа Щильон Неделчев, който преподава..

публикувано на 05.08.24 в 18:06

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В деветото издание от летния сезон на предаването на програма “Хоризонт“ за музикално-сценични изкуства “Каста дива“:  20.05-21.00 ч.: - Коментар на водещата: отзвук от церемонията-спектакъл при откриването на Олимпийските игри в Париж и от първия спектакъл на музикалната поема “Рилският пустинник“ по музика на отец Кирил Попов на..

обновено на 05.08.24 в 15:47
Марина Великова

Изложбата "Ледовете на Антарктика" на Марина Великова ще бъде представена във Варна

Изложбата "Ледовете на Антарктика" на Марина Великова ще бъде представена във Варна.  За мен е предизвикателство, но и голяма радост, обясни Великова в предаването "Преди всички". "Това представяне е в рамките на празненствата по случай три години от влизането на научно-изследавателския кораб „Св. св. Кирил и Методий“ във Висшето..

публикувано на 02.08.24 в 14:57