Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Литературна среща в София на 22 август

| обновено на 20.08.22 в 18:05
Даниела Марчева и Вероника Стефанова
Снимка: Иван Русланов

София и през август ще е домакин на литературна среща, организирана от литературен клуб "The Book Club Sofia".

„На 22 август от 19:30 часа ще очакваме всеки, който иска да се включи към нас и към нашите разговори за книги“, каза в интервю за "Летни нощи" Даниела Марчева, която заедно с Вероника Стефанова създават клуба, както и списък за предаването с препоръки за летни четива за морето на шезлонга, в планината на пейката или в купето на влака. Има и книги, затворили духа на лятото в себе си.

"Ще започна с една книга от един много любим мой автор - Рафаел Сабатини. Авторът, който всъщност ме запали по четенето с неговата книга "Скарамуш" преди повече от 20 години. Съвсем наскоро при една моя разходка до най-близката книжарница видях негова новоиздадена книга – "Беларион щастливеца". Бях изключително щастлива, тъй като от много години не бях виждала негови книги да бъдат издавани на българския книжен пазар“, добави Марчева, както и сподели още няколко книги, които си е набелязала да прочете по време на отпуската си, тъй като „съдържат много летен дух в себе си“:
 „Ще продължа със „Земя, забравена от времето“ от Едгар Райс Бъроу. Тук отиваме в 1916 година по времето на Първата световна война, когато главният герой се озовава пленник наемник, се озовава на борда на немска подводница и съдбата го отвежда на тайнствен остров, неотбелязан на картите и изолиран изцяло от останалия свят, където всякаш времето е спряло. Там всъщност могат да се намерят палеолитни зверове, примитивни хора, а може би и динозаври – ще видим! Тази книга като асоциация много ми напомня на една друга моя много любима книга – „Изгубеният свят“ от Артър Конан Дойл, така че с най-голямо удоволствие бих се впуснала в едно такова приключение“.

„Продължавам с романа „Олива денаро“ от Виола Ардоне, който ще ни върне в 60-те години в Сицилия в едно време, когато правата на жените тепърва предстоят да бъдат извоювани. Книгата разказва историята на млади момиче, което намира сили да се изправи срещу света и всичките му несправедливости. Тук може би има малко повече тъга отколкото е нужно за лятото, но въпреки това носи непримиримия му дух“, каза още Марчева, както и препоръча романите на Стефания Аури – „Сицилианските лъвове“ и „Зимата на лъвовете“, които ще ни „разкажат една история за власт, за пари, чест, отмъщение и може би мъничко любов“.

„Аз много харесвам български автори също и при всеки удобен случай се опитваме с Вероника да сигнализираме на хората да обръщат внимание на българските автори, тъй като имаме много талантливи писатели и поети. И е хубаво да имаме малко повече поглед над тях“, посочи още Даниела Марчева, като посочи за пример „Хагабула“ на Тодов Тодовов.

Освен „Време за суинг“ на Зейди Смит, тя обърна внимание и на книгата „Фабиан и хаосът“ от Педро Хуан Гутиерес – „един автор, който ме плени преди няколко години, когато прочетох неговата „Мръсна хаванска трилогия“:
 „Много ми харесва, защото той е много специфичен като стил – много груб, естествен, натурален и без никакви подправки. И тази книга много ми хареса - за всички, които искат да отидат в Куба това е тяхната книга. Усеща се жегата, този зной, но в същото време на фона на Куба се разказва за влизането исторически и политически на едни превратности, познати на много хора. Отделно от това има и лични истории, истории за човешки взаимоотношения, за избори и за последиците от тях, за изгубените мечти“.

В ефира на „Хоризонт“ Марчева постави акцент и над няколко книги, препоръчани от партньорката й в начинанието "The Book Club Sofia". Сред тях са „Красноречието на сардината“ от Бил Франсоа, „Хроника на болката“ от Иво Иванов, „Clair de lune“ от Жюстин Томс, „Направени от вина“ на Йоана Елми, „Змей закрилник“ от Симона Панова, „Млък“ от Радослав Бимбалов и „Съвършени останки“ на Хелън Фийлдс.

Подробности за тези четива, както и за какво се разказват летните предложения на Даниела Марчева и Вероника Стефанова – може да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Унгарският премиер Виктор Орбан (вляво) разговаря в Киев с украинския президент Володимир Зеленски, Киев, 2 юли 2024 г.

В Киев Орбан призова Зеленски да обмисли възможността за кратко примирие

Унгарският премиер Виктор Орбан призова украинския президент Володимир Зеленски да обмисли възможността за кратко примирие.  Орбан посещава Украйна за първи път, откакто Русия нахлу там през април 2022 година. Орбан обсъжда със Зеленски в Киев шанса за постигане на мир Виктор Орбан, който пристигна на изненадващо посещение в Киев след като..

публикувано на 02.07.24 в 15:59
Караисен-протест

Жители на Караисен блокираха републиканския път за Свищов

Половината от селата в община Павликени са на драстичен воден режим, защото пресъхват местните водоизточници. Едно от най-засегнатите населени места е Караисен, където вода от чешмите на хората не тече от седмици. В знак на протест срещу бездействието на държавата да реши проблемите с водоснабдяването местните хора блокираха тази сутрин..

публикувано на 02.07.24 в 15:39

Петър Петров: Трябва да разсъждаваме върху това какво искаме от ИИ

Заплаха или полза е Изкуственият интелект (ИИ) за образованието и внедряването му в българското училище? Отговори на въпросите дава авторът на книгата "ИИ: душа и силиций" Петър Петров , директор ИИ в Eleven. "И заплаха, и полезен може да бъде ИИ", казва той в интервю пред БНР. "Може да бъде полезен, защото изцяло може да бъде..

публикувано на 02.07.24 в 15:39

Сюзан Моллаюсеин: В ДПС има самоуправство, авторитаризъм, заплахи и страх

С декларации в подкрепа на депутата от ДПС Рамадан Аталай, от когото областният съвет на партията в Пловдив свали доверието си заради незадоволителните резултати от изборите, излязоха местните организации в Асеновград, Кричим, Куклен и Първомай. Във фейсбук групата "Аз подкрепям Ахмед Доган" декларации с искане за намесата на почетния председател..

публикувано на 02.07.24 в 15:22
Митрополитът на Киев Епифаний

Украинският митрополит Епифаний призова българскиа патриарх Даниил да осъди руските престъпления

Предстоятелят на Православната църква на Украйна митрополит Епифаний призова новия български патриарх Даниил да използва гласа на Българската църква, за да осъди руските престъпления в Украйна. "С благодарност поменаваме покойния патриарх Неофит, който осъди руската агресия срещу Украйна и прояви състрадание към украинския народ, който страда от..

публикувано на 02.07.24 в 15:10

Какво се случва в ДПС

Търси се причина в ДПС да бъдат отстранени хора, близки до господин Доган . Това заяви пред БНР Сюзан Моллаюсеин, общински председател на ДПС в Кричим. Винаги ще се намери причина за това, заяви тя във връзка със снемането на доверието от Рамадан Аталай.  Местните организации в Асеновград, Кричим, Куклен и Първомай излязоха с декларации в..

публикувано на 02.07.24 в 15:06

Екоминистърът проверява за нерегламентирани сметища в област Монтана

Министърът на околната среда и водите проверява нерегламентирани сметища в област Монтана. Общините Берковица, Монтана и Бойчиновци са обект на извънреден контрол след подадени сигнали В последните няколко месеца за трети път служебният екоминистър Петър Димитров лично проверява нерегламентираните сметища в Монтанско. Днес обиколката му тръгна от..

публикувано на 02.07.24 в 14:46