Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Спомен за пианиста Божидар Ноев

Божидар Ноев (1942 - 2022)

Големият български пианист и клавирен педагог Божидар Ноев си отиде от този свят през юли - в месеца, когато отбеляза своя 80-и рожден ден.

Той беше неизменна част от нашия музикален живот, дори и в годините, когато живееше и работеше в чужбина. Кариерата му като пианист е огромна: Той гостува в цяла Европа, в Азия, САЩ, Канада, Латинска Америка - и навсякъде неговото изискано изкуство е оценено високо. 

И като клавирен педагог проф. Ноев е известен и ценен - дълги години преподава в Инсбрук, Австрия. 

Божидар Ноев е роден на 8 юли 1942 г. в София. Баща му е много известен лекар, а майка му е австрийка. Завършва Музикалното училище в София и Музикалната академия в класа на проф. Мара Балсамова. Дълги години работи и с известната клавирна педагожка Величка Савова.

Първата му изява като пианист е на 13-годишна възраст с Разгардския симфоничен оркестър. Специализира в римската академия "Санта Чечилия" при известния пианист и диригент Карло Цеки. Учи и при Рудолф Серкин, Никита Магалоф, Гуидо Агости. Посещава майсторски класове на прочутата Магда Талиаферо. 

През 1965 г. Божидар Ноев получава втора награда на клавирния конкурс "Бузони" в Болцано, а през 1968 г. - е втори и на конкурса „Александро Казагранде“, а на същия конкурс следващата година печели първа награда. Носител е на редица престижни отличия - наградата „Петроф“, наградата на конкурса „Виана да Мота“ в Лисабон, наградите ,,Сереньо“ и “Поцоли“.

Божидар Ноев развива голяма международна кариера като пианист, а у нас за известен период от време е солист към дирекция “Музика“ и към Софийската филхармония. От 1977 г. е преподавател в консерваторията в Инсбрук, впоследствие и ръководител на клавирната катедра там. 

За своята дейност като педагог и изпълнител в Австрия разказва самият той в изказване от 1998 г, запазено в Златния фонд на БНР. Чуйте в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Симфоничен оркестър на БНР

Новият сезон на Радиосимфониците - какво да очакваме

На 30 септември в зала "България" от 19 часа ще бъде първият концерт от новия творчески сезон 2022/2023 на Симфоничния оркестър на БНР. За втори път пред Радиооркестъра ще застане 22-годишният грузински пианист Гиорги Гигашвили - истинска сензация в музикалния свят през последните няколко години. Ще звучи музика от Дмитрий Шостакович, Сергей Прокофиев..

публикувано на 29.09.22 в 13:12
Книга на Симона Панова

Интересът към фолклора е провокирал Симона Панова да напише книгата "Змей закрилник"

"Легендата винаги много ми е харесвала за Вида и нейните две сестри, но винаги ми се е струвала малко незавършена и даваше възможност да се допълни още нещо. Нашият фолклор е изключително богат и има много различни същества и реших, че в случая мотива за вграждането много ще си пасне, както и варианта за триглавата ламя, което ми беше много интересно..

публикувано на 29.09.22 в 09:27
Станислав Йорданов Сланев - Стенли

На 13 октомври Станислав Йорданов Сланев - Стенли ще изнесе концерт в НДК

На 13 октомври Станислав Йорданов Сланев - Стенли ще изнесе концерт в НДК от 20 часа, който е кръстен „Следи“. С него ще отбележи 40 години на сцената. Най-новата му песен е „Любовен експрес“. В концерта ще участват Любо Киров и Христо Мутафчиев, с които ще изпълни песента „Където няма време“. "Целуни ме" - вик за нещата, които трябва..

публикувано на 27.09.22 в 20:25
Лъчезар Ошавков

Картини на Лъчезар Ошавков можете да видите до 11 октомври в София

"Идеята за тази изложба идва от професор Аксиния Джурова, която искаше да представи тази картина, която е голям формат - два метра на два, за която ми позира за централната фигура един от моите близки приятели, роден в София - Нисим Меркадо, заминал за Израел през 1948 година , но останахме приятели. Срещнахме се в Париж в края на 60-те години. Той..

публикувано на 26.09.22 в 20:50

"Каста дива" – едно предаване, което прави живота по-хубав

В предаването за музикално-сценични изкуства „Каста дива“ на 25-и септември 2022 г.: 20.05-21.00 ч.: - Разговор с колегата журналист, член на екипа на УНИЦЕФ и опероман Ивайло Спасов за най-големите събития в областта на музикално-сценичните изкуства през изминалия летен сезон у нас и за откриването на новия сезон 2022/2023 г. на..

обновено на 26.09.22 в 19:18

В книгата на Севдалин Генов „Утрин - остров“ има цикъл детски игри

"Много обичам децата и сега помагам на украинските деца в София, играем, четем, забавляваме се, не мога да се отдалеча от децата, особено малките деца. В тази книга има такъв малък цикъл детски игри, скороговорки, игри, една част от тях са стари български игри . Книгата е конгломерат, калейдоскоп. Това са цветни стъкълца, разпръснати слова, обединени..

публикувано на 26.09.22 в 17:04
Константин Анастасов - художник

"Дневници от морето" на Константин Анастасов и изкуството да виждаш необикновеното в обикновените неща

Галерията на Дружеството на пазарджишките художници „Георги Машев“ представя изложбата на Константин Анастасов „Дневници от морето“. Това е 15 – то издание. Става въпрос за 24 картини, рисунки   и нестандартни инсталации. Първото нещо, което вижда човек, влизайки в галерията, е един огромен син куфар, разказва кореспондентът на БНР Невена..

публикувано на 26.09.22 в 15:00