Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свищовски села трети ден са в бедствено положение заради липсата на вода

Снимка: Здравка Маслянкова

Осем села в община Свищов трети ден са в бедствено положение заради липсата на питейна вода. За част от тях причината са почти пресъхналите водоизточници, а за други – водата се губи 80% по над 60-годишната азбестова водопроводна мрежа.

За пиене хората купуват минерална вода от магазина или обикалят селските чешми на близо и далече.

27 водоноски на ВиК Свищов и на Общината тръгнаха към бедстващите села, за да осигурят вода поне за санитарно-битови нужди. От вода се нуждае и Противопожарната служба в Свищов.

Всяко лято изживяваме един и същ шок и ужас, споделят хората от свищовското село Българско сливово, където е обявено безсрочно и пълно бедствено положение.


Едва стотина милилитра вода на секунда е дебитът на местните водоизточници, които захранват свищовските села Совата, Горна Студена и Българско сливово. Отделно от това по водопроводната мрежа, излязла от експлоатационен срок, изтича 80% от питейната вода. За трите села е обявено пълно и безсрочно бедствено положение. 

Критичното състояние на водоизточниците е причината за обявеното частично бедствено положение за селата Александрово, Червена, Овча могила, Драгомирово и Морава. Безводието засяга над 8500 жители от осемте села.  

Без капка вода в чешмите са над 1000 жители на Българско сливово. Става все по-зле, казва кметът Радослав Атанасов, който управлява четвърти мандат: 

"Ситуацията с водата е трагична, защото от година на година стават все по-големи проблеми. Стари инсталации, много загуби на вода. Има определени райони, където със седмици няма, не стига до там водата. Хората, засега, все още си купуват минерална вода. Има готовност да се докара с водоноски питейна вода". 

Не се търпи, разчитаме на едва капещата селска чешма в горите, споделят местните жени: 

"Трудно се оправят хората в Българско сливово. Това е кошмар, ужас и не е нормално за 21-ви век да се седи без вода с тези малки деца в тези жеги, в тези времена на коронавируси. Просто не е нормално да се оставят толкова хора". 

"Имам внучка, която постоянно се цапа. Постоянно мъкнем тубите. Водоноски нямаме. Наливаме вода от селската чешма и тя вече привършва. Лоша работа". 

"Цяло лято продължава това нещо. Миналата година беше още по-зле. Никой не може да обясни. Звъним всеки ден. Отговарят – водата има дебит. Добре, като има вода, защо не ми тече вкъщи вода? Ремонти трябвало, ами направете ги тези ремонти в крайна сметка".


Защо не са направени ремонтите на тръбите: 

"Защото средствата са огромни. Инвестициите, които правят експлоатационното дружество и Общината, са недостатъчни. Затова нашият апел е за помощ от страна на държавата. Загубите в населеното място на вода за питейно-битови нужди са над 80%". 

Това е отговорът пред БНР на Румен Линев, началник на свищовския клон на ВиК Йовковци. По думите му, все пак се задава светлинка в тунела: 

"В началото на новата седмица ще бъдат подменени 2400 метра от критичния участък на хранителния водопровод. Но с изпълнението на този обект, проблемите ще бъдат решени частично. Надяваме се на допълнително финансиране от страна на държавата, което е нужно за подмяна на най-критичните участъци във водопреносната мрежа на населеното място. Минимум 5 километра". 


Държавното финансиране ще дойде трудно, защото ВиК Йовковци, на което и хората от Българско сливово плащат за питейна вода, не е член на ВиК холдинга. 

Масово земеделските кооперации в Свищовско пълнят водоноски и цистерни, за да осигурят вода за Противопожарната служба, ако в засегнатите от безводието села възникнат пожари, поясни началникът на свищовската пожарна Светлин Михайлов: 

"Специално в тези села са резервирани водни количества в резервоари за вода във всички земеделски кооперации. Без вода произшествията няма да останат. Всички пожари със сигурност ще бъдат загасени и ще бъдат водоснабдени. Що се отнася до водоноски, Районната служба не разполага, но на ниво Областна дирекция, Главна дирекция разполагат с водоноски и при необходимост се мобилизират". 

Единственото място, където в Българско сливово има вода, е селският шадраван, но той върти стотина литра постоянна вода в резервоара си.


Търпението на хората е изчерпано, казва кметът Радослав Атанасов: 

"Селото е готово да излезе на протест, включително и за затваряне на пътища". 

Над 20 са населените места в област Велико Търново на воден режим. От вчера заработи областен кризисен щаб за безводието в региона. На този етап нищо не може да се направи за реалното решение на проблема, става ясно от съобщението на пресслужбата на областния управител. Единствено Националният военен университет може да помогне с пет водоноски. 

снимки: Здравка Маслянкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пратеникът на ООН по Кипърския въпрос започва серия от ключови срещи за възобновяване на диалога

С обиколка в три европейски столици на пратеника на генералния секретар на ООН по Кипърския въпрос от днес започва третият, критичен етап в усилията на международната организация за възобновяване на преговорите между двете кипърски общности. Личният пратеник на генералния секретар на ООН Мария Анхела Олгин Куеляр ще бъде днес в Берлин, откъдето ще..

публикувано на 25.04.24 в 04:11

Недоволство в Ирландия заради големия брой мигранти, които пристигат от Обединеното кралство

Повече от 80% от търсещите убежище в Ирландия преминават в страната от Обединеното кралство, каза ирландският министър на правосъдието. Напрежението около имиграцията се повиши в Ирландия, на фона на увеличаването на пристигащите мигранти и острата жилищна криза, която принуди някои търсещи убежище да спят в палатки. Мигранти и бежанци..

публикувано на 25.04.24 в 04:03

Арести във Великобритания след смъртта на петима мигранти в Ламанша

Трима мъже са били арестувани във връзка със смъртта на петима мигранти в Ламанша във вторник, съобщи Националната агенция за борба с престъпността на Обединеното кралство. Мъжете бяха задържани по подозрение за подпомагане на нелегалната имиграция и нелегално влизане в Обединеното кралство. Петима души, включително 7-годишно момиче, загинаха при..

публикувано на 25.04.24 в 03:52
Гордана Силяновска-Давкова

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур от президентския вот в Северна Македония

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова води убедително на първи тур от президентските избори в Северна Македония, съобщи БГНЕС. Данните на Държавната избирателна комисия /ДИК/ при 63% преброяване на гласовете :  За Гордана Силяновска-Давкова от ВМРО-ДПМНЕ са гласували 214.560 или 38,28%.  За основния ѝ конкурент от СДСМ Стево..

публикувано на 24.04.24 в 22:55

Радев удостои с Почетния знак на президента участниците в "Еверест 84"

Държавният глава Румен Радев участва днес в Централния военен клуб в официалното отбелязване на 40-годишнината от първата българска експедиция за изкачване на връх Еверест. Събитието се провежда под патронажа на президента. Това съобщиха от президентския прессекретариат. Алпинистите от експедицията "Еверест 84" осъществяват изкачването си по..

публикувано на 24.04.24 в 22:51

Ивет Лалова роди момче

" Добре дошъл на този свят Тиаго Колио 🤍 Благодарим ти, че избра нас за свои родители. Толкова сме влюбени в теб и сърцата ни са пълни!", написа легендата на българската лека атлетика Ивет Лалова в профила си в социалните мрежи.

публикувано на 24.04.24 в 22:33

Авиодиспечерите във Франция отмениха стачката, но трафикът в четвъртък остава парализиран

Очаква се утре във Франция въздушният трафик да бъде парализиран заради обявената стачка на авиодиспечерите, въпреки постигнато споразумение в последния момент. Няма връщане назад. Въздушният трафик на Франция ще бъде объркан през целия ден, въпреки че главният синдикат на авиодиспечерите съобщи, че отменя обявената стачка. След продължителни..

публикувано на 24.04.24 в 22:29