Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Докато не се откъсне трудът на работещите в системата от оборота на даденото лечебно заведение, справедливост няма да има"

Мими Виткова: Заменихме медицината с пари. Контролът в системата е нулев

Наблюдаваме абсолютна деградация на обществената болнична помощ за сметка на частната, твърди бившият здравен министър

Снимка: Pixabay

"Това, че сме в тежък дисбаланс, с превес във финансирането на болничната помощ, е очеваден факт. Това се случи на базата на абсолютно немотивираното разрастване на болничната помощ, строителството на нови и нови болници, предимно частни. Ние влязохме в осигурителната система с брой на болнични легла, по-висок от средния за Европа и въпреки това продължавахме да строим. Наблюдаваме абсолютна деградация на обществената болнична помощ за сметка на частната. И след като извънболничната помощ е 90% приватизирана, сега вървим към същия процент в болничната помощ. По какъв път вървим? Проблемът не е в наливане на пари в профилактика и извънболнична помощ, а как сме организирали медицинското обслужване."

Този коментар направи пред БНР д-р Мими Виткова, бивш здравен министър и председател на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване.

Виткова е на мнение, че "на практика ние заменихме медицината с пари".

"Увеличението на цените някои клинични пътеки поставя отново на дневен ред проблема за остойностяването на здравните услуги. След като нямаш цялостно остойностяване, за да ти е ясно кое колко струва, видно е, когато се нададе вой за тежък дефицит в някоя клинична пътека, тогава се акцентира вниманието само върху нея, а какво е състоянието в останалите, не е ясно."

Снимка: БГНЕС

"Трябва да остойностим всичко, което се плаща с парите за здравеопазване. Не е възможно да не знаеш. И всички цени на клиничните пътеки са образувани ей така, казано грубо, гледайки в тавана", заяви Виткова.

Бившият здравен министър акцентира и върху възнагражденията на работещите в здравната система и тежките диспропорции там.

"Докато не се откъсне трудът на работещите в системата от оборота на даденото лечебно заведение, справедливост няма да има", категорична е Мими Виткова.

В системата контролът е нулев, смята д-р Виткова.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Арх. Пламен Мирянов-младши, управител на фирма „Артекс инженеринг“

Арх. Пламен Мирянов: Вярата е единствената скала, на която можем да изграждаме живота си

Вярата е единствената скала, на която можем да изграждаме целия си живот . Това каза пред БНР арх. Пламен Мирянов - младши. "Трябва да мислим за физически градежи, бидейки строители, архитекти, но и за духовни градежи, бидейки съзнателни хора, православни християни, които сме намерили истината в лицето на православната вяра и в името на Господ...

публикувано на 30.08.24 в 14:48

Зам.-министър на туризма: Не сме се отказали от туристическия гаранционен фонд

Предложението за промени в Закона за туризма, които предизвикаха недоволство в туристическия бранш, ще бъдат преработени. Те предвиждаха създаване на гаранционен фонд за туроператорите, който да защитава интересите на туристите. В него трябва да се правят вноски от самите туроператори, като тези вноски трябва да заменят компенсации при щети. До..

публикувано на 30.08.24 в 09:48

Инфлуенсъри, медии, етика - реакции след скандала с енергийната напитка

"Имаме съдържание, което предполагаме, че е незаконно . Имаме промоция, реклама на продукт, търговско слово . Имаме фигура, която се обръща към голям брой хора – известна е, да речем – инфлуенсър. И действието се развива в платформа, която е известна – Инстаграм." Това посочи проф. Нели Огнянова, преподавател по медийно право в Софийския..

публикувано на 30.08.24 в 09:09

Ваканциите на учениците: Възможни са съществени промени от първоначалния вариант

Очаква се решението на МОН за това кога и колко ще почиват учениците през новата учебна година. От ведомството вече публикуваха за обществено обсъждане графика за учебното време. Това обсъждане приключи и в момента се обобщават постъпилите становища и предложения на заинтересованите страни. След това предстои издаването на заповед за окончателно..

публикувано на 29.08.24 в 15:14

Изследване: Одобрението към ЕС и НАТО расте, към Русия - намалява

" Има консолидация около идеята за принадлежността на България към ЕС и НАТО, които се одобряват, даже одобрението расте през 2024 г. ".  Това заяви пред БНР социологът Вероника Димитрова от Фондацията за хуманитарни и социални изследвания, която заедно с "Алфа Рисърч" направи проучване за руската пропаганда у нас.  "Въпреки бума на..

публикувано на 29.08.24 в 10:17

"Евробокс" ви среща с посланика на Израел Н. Пр. Йоси Леви Сфари

В първия ден на "Банско джаз фестивал" изява имаше триото на джаз китариста Мишел Сажрауи от Назарет. За концерта в Банско пристигна и посланикът на Израел в България - Негово превъзходителство Йоси Леви Сфари. Това беше и поводът за гостуването му в предаването “Евробокс” за европейска музика на програма "Хоризонт".  Културните..

публикувано на 29.08.24 в 08:27

Ангел Престойски: Всеки в тази държава може да ползва вода колкото си иска без да я плаща!

Над 410 населени места у нас с 420 хил. жители са на воден режим, а други 456 изобщо не знаят какво е това водоснабдяване и канализация. Над 50% от водата се губи по мрежата заради течове от остарелите тръби или кражби. Това са малка част от констатациите, които направиха от "Зелено движение".  Пред БНР председателят на Съюза на ВиК операторите и..

публикувано на 28.08.24 в 15:32