Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Населението ще бъде на топло", увери заместник-министърът на земеделието Валентин Чамбов

Войната за дървата за огрев: Газовият шок връща интереса към традиционното отопление, недостиг на пазара

158 общини в страната имат гори. От тях едва 15 снабдяват местното население с дърва за огрев, продават на заводите

Снимка: Ани Петрова

Годишно страната ни добива около 6,5-7 милиона плътни кубически метра дървесина, а изгаряме около 3 милиона плътни кубически метра. Тази година сме добили 350 000 кубика повече в сравнение с предходната. Заради цените на енергоносителите и газовата криза обаче сега хората се презапасяват и се преориентират отново към традиционното гориво, дори на места, където това отопление не е било факт, а това предизвиква недостиг на пазара.

Такава картина преди началото на отоплителния сезон описа в интервю за БНР заместник-министърът на земеделието Валентин Чамбов. 

"Ние трябва да сечем планово около 8 милиона кубически метра дървесина, ние сечем под 7 и това се дължи на тези самоограничения, които сме си наложили в годините. Има известен недостиг на трудова ръка."

Валентин Чамбов  Снимка: Веселина Миланова

158 общини в страната имат гори, от тях само 15 снабдяват местното население с дърва за огрев, заяви Чамбов.

"Ще ги санкционира местното население, когато дойде време за следващите избори. Защо кметът не е изпълнил своите задължения по закон, общинската дървесина да я извади за местното население, а я е продал в заводите. Такива случаи има много."

"Сега ще покажем, че общините имат дървесина. Ако не вземат мерки, скоро ще покажем и кои общини колко точно не са предоставили на населението, а са закарали дървесина в заводите."

България има 3-4 големи фабрики, които поемат технологично дървесина и дърва за огрев и те биват преработвани в продукт. С две от фабриките вече са направени срещи, предстои такава среща с трета. Идеята е "да намалят потреблението на дърва за огрев – асортимент, който се ползва и в големите фабрики, не да бъдат вкарвани в заводите такива големи обеми, каквито в момента влизат, а да остане дървесината на пазара за местното население", поясни заместник-министърът в предаването "Преди всички".

По думите му апелът е "да намалят наполовина това, което потребяват в момента, за да остане този обем за пазара".

Става дума за временно намаление – за месец-два, уточни Чамбов.

Снимка: БНР - Радио Видин

Заради скъпите дърва жителите на родопското село Чепинци излизат на протест.

Хората се събират пред сградата на местното горско стопанство в знак на недоволство. Въпреки подадените заявления, повечето от тях все още не разполагат с дърва за огрев на прага на новия отоплителен сезон.

"Ние не можем да регулираме пазара. Всяка фирма в пазарна икономика решава къде да си пласира дървесината", коментира директорът на горското стопанство в Смилян инж. Анатолий Елев.

"Има обекти, които сме възложили само за добив, за да се снабдява населението с дърва за огрев. Тази година сме завишили количеството, само за местното население."

Валентин Чамбов увери населението на Чепинци, че държавата ще осигури дърва за огрев.

"Населението ще бъде на топло."

Повече по темата чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хеликоптер на ВВС облита района на инцидента в Елин Пелин

Малко преди 9 ч. хеликоптер на Военновъздушните сили започна облитане на района на инцидента в Елин Пелин. Така наречените бронирани военни машини "котки" също влизат в периметъра, вероятно за да направят пореден опит да огледат ситуацията.  По-рано през деня стана ясно, че това не се е случило 2 пъти в изминалите часове след старта на инцидента...

публикувано на 26.07.24 в 09:07

Росен Белишки: Мит е, че през летните месеци има бум на домови кражби

1679 са извършените домови кражби на територията на цялата страна за първите 6 месеца на тази година . Това обяви пред БНР Росен Белишки от Главна дирекция "Национална полиция".  За сравнение той посочи, че за същия период на миналата година те са били 2018. " Имаме намаление на регистрираните престъпления с 16% , което е около 340 случая..

публикувано на 25.07.24 в 15:28

ГИТ: Нямаме правомощия да извършваме проверки на територия на друга държава

Нямаме правомощия да извършваме проверки на територия на друга държава , заяви пред БНР Димитър Маджаров от Дирекция "Трудова мобилност" в Главната инспекция по труда. "В случай, че българите сключат договор директно с работодател в чуждата държава, правомощията на Инспекцията по труда са ограничени единствено до подаване на сигнали до..

публикувано на 25.07.24 в 14:57
Илия Проданов, председател на НАЗ

Илия Проданов: Години наред държавата насочва към Гърция и Турция повече вода от договореното

Въпреки сериозните проблеми, които българското земеделие има с липсата на напояване, години наред държавата насочва към южните ни съседки Гърция и Турция повече вода, отколкото е договорено в междудържавните спогодби, защото страната ни не може да използва наличната вода в реките и язовирите. Това каза пред БНР председателят на Асоциацията..

публикувано на 24.07.24 в 10:46

Иван-Александър Кютев: Село Воден е шедьовър на абсолютното безхаберие на много институции

Пожарът беше овладян благодарение на младите воденци, на земеделските производители, на доброволците . Това заяви пред БНР фотографът Иван-Александър Кютев - жител на село Воден и създател на групата "Остави се да бъдеш Воден", която набира средства за пострадалите. Той започна разказа си преди 3 дни във Фейсбук така: "През 2020 г. бях..

публикувано на 24.07.24 в 10:16

Атанас Кръстанов: Без държавна агенция няма да можем да се справим с нито едно природно бедствие

Пресилено е да се каже, че е провал начинът, по който държавата се справи с пожарите на някои места, но действително не можаха да се справят както трябва .  Това е мнението на Атанас Кръстанов - специалист по природни и индустриални бедствия. Всяка година се повтарят абсолютно едни и същи неща , подчерта той пред БНР и заяви категорично, че..

публикувано на 23.07.24 в 14:18
Стопкадър /

Димитър Стоянов: Кабинетът "Главчев" оказва много сериозна подкрепа на Пеевски, може би заради компромати

"Няма как да не се съглася, че политическата система в този ѝ вид е в много тежка криза. Явно се вижда как кабинетът на Главчев оказва много сериозна подкрепа на Делян Пеевски през министрите, които очевидно са негови в този кабинет и които Главчев отказва да смени. Можем да подозираме, че тази подкрепа се гради върху компромати, които Пеевски има..

публикувано на 22.07.24 в 14:30