Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Георги Костов: Реалната цена на дървата е 60-70% над миналогодишната

доц. Георги Костов
Снимка: БГНЕС

В разгара на лятото фирми и горски стопанства регистрират ръст в продажбите на дърва за огрев. Обяснението е в по-високите цени на газа и електроенергията. Тази година за първи път социалнослаби хора могат да закупят дърва за огрев на по-ниски цени от пазарните. Това става чрез създадените централни складове по места. Единственият в област Кърджали такъв склад е в Момчилград. Държавното горско стопанство вече започна раздаването им, за което е създадена необходимата организация, разказа директорът Веселин Райчев пред кореспондента на БНР Валя Апостолова: 

"Засега сме продали около 200 кубика, пространствени. Имаме записани още за около 150 кубика. Раздаваме по 5 кубика на семейство. За по-големите села, като Припек, сме предвидили сечища, от които да имат готовност хората да се добиват сами"

Цената на дървата от горското стопанство е 95 лв на пространствен кубик и не е променена от миналата година. В различните места обаче стига и до 130 лв. Причината - част от дървата се продават от фирми, а заводите предлагат високи изкупни цени - до 190 лв. Така фирмите предпочитат да продават на заводите и се появява дефицит на дървата за огрев. 

Раздаването на дървата за огрев е по списъци, изготвени от кметовете. От горското стопанство уверяват, че няма да позволят в тях да се записват хора с предпочитания към политическа партия, каквито случаи е имало преди години.

За БНР доц. Георги Костов - преподавател в Лесотехнически университет и бивш заместник-министър на земеделието с ресор „гори“ коментира, че на места има дефицит.

„Хубавата новина е, че за разлика от разговорите за природния газ, дърва в България има! В гората има много дърва и те могат да бъдат добити. Големият проблем е, че не могат да бъдат добити на тази цена, която различни политици, визирам конкретно Нинова, преди 6 месеца обещаваше“. Според него реалната цена на дървата е 65-70% над миналогодишната:

„Дървата за огрев зависят от цената на труда за добив в гората. Миналата година добимът на един пространствен кубик ако е струвал около 12 13 лв. а в момента средната цена е около 22-25 лв. На следващо място - товарните разходи. На един пространствен кубически метър беше около 10 лв. сега е около 16 лв. - тоест 60% отгоре. Следва транспортът с автомобил. Цените на горивата се удвоиха и съответно цената на услугата се увеличи с 50-60%. Няма кой да добива и да продава дърва на цени от миналогодишните, след като всичко е различно“.

Според Костов, трябва цената да бъде обявена честно, а МТСП да определи и подкрепи социално слабите.

Кметовете дават списъци, но в тях не е ясно кой е социално слаб и кой не е. Независимо от твърдението, че няма партийни пристрастия, точно партийно действат“.

Според него с дървата може да има нова спекулативна криза, подобна на тази с олиото – да изчезнат от пазара, докато цените се нормализират. Паниката може да доведе до посегателства върху гората, предупреди той. Необходимо е държавата да засили контрола.

В момента хората се презапасяват заради лошите сигнали в енергетиката. Повишеното търсене, при дефицит на пазара, води и до ръст на цените.

„В България потреблението на дърва за огрев, нормално, годишно е около 2.5 до 2.8 милиона плътни куб. метра. Още около 2 милиона кубика с почти същите характеристики се използват от големите заводи. Щом заводите могат да си позволят да вдигнат цената е от миналата година от 90-100 лв на 160-170 лв. явно, че това е пазарната цена, защото тези заводи играят пазарно. С други думи оставете пазарът да реши въпроса с цената. Дърва има. Не можете да накарате частните фирми, които имат пазарна цена от 160 лв да продават на 80 или 90“.

Костов коментира и обявеното от Корнелия Нинова намерение държавата да прескочи посредниците и да стане търговец на дърва.

„Ето, шест месеца по-късно, колегата каза, че в Момчилград е складът, в който карат от Горско стопанство Крумовград. Защо не е в Крумовград? Значи около 80-100 километра да докараме от Крумовград до Момчилград, да стоварим дървата и след това да ги връщаме в обратна посока - това ефективно ли е? Да не говорим за претоварването 1 – 2 пъти“.

Има риск дървата да бъдат ползвани като политическа стока. В малките населени места е практика да има забавяне в доставките с цел да бъдат убедени избиратели да гласуват по определен начин, каза доцент Костов.

Потреблението на дърва за огрев се увеличава, защото по малките места се бави внедряването на алтернативи като газ и фотоволтаици, категоричен е той. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анастасия Димитрова

Анастасия Димитрова: Смисловото помнене е 20 пъти по-ефективно от зубренето

Възможно ли е да запаметяваме информациите по-бързо и дълготрайно , възможно ли е да четем по-бързо и въпреки това да осмисляме текста , а да учим по-ефективно или да правим конспекти, които да са оптимално полезни и какво означава "мнемоника" ? " Паметта може да бъде феноменална, а също може и да бъде тренирана , има хора, които са с феноменална..

публикувано на 26.03.24 в 10:39

"Новини с добавена стойност" с Г-н Балев: Пътна карта на Сглобката по модела на руско-турските взаимодействия

Путин и Ердоган го наричат "Турски поток", Борисов и Вучич го повишиха до "Балкански поток". А пък аз съм измислил най-точното наименование - Руско-турски поток. Като Руско-турска война, само че това е Руско-турска газова тръба и то с Пътна карта. Макар че тая Пътна карта лесно се не намира. Защото много трудно се открива из..

публикувано на 24.03.24 в 12:39

„Културни войни“ с Владислав Апостолов: Затвор до живот за „реч на омразата“

Помните ли онзи тревожен фантастичен трилър на Стивън Спилбърг с Том Круз „Специален доклад“, вдъхновен от разказ на великия виртуоз на футуристичните антиутопии Филип К. Дик? Там специаризиран полицейски отдел ловеше престъпници преди да са извършили престъпление. Експериментът приключи ужасяващо, както може и да се очаква. Е, сега..

публикувано на 23.03.24 в 14:50

„По ръба“ с Калина Андролова: Държавата като финансова авантюра

През изминалата седмица имаше бурни дебати в парламента за стойността на Асен Василев като финансов министър. Поводът беше, че Фондът „Сигурност на електроенергийната система“ е в оперативен дефицит. Загубите са се натрупали от разликата между прогнозните по-високи цени на КЕВР за въглеродните емисии и по-ниските цени на пазара, както и от..

публикувано на 23.03.24 в 14:33

Коментар на Петър Волгин: Пак Посолството ще решава

Едва ли има нормален човек в България, който да смята, че преговорите между коалиционните партньори за съставяне на ново правителство буксуват заради тежки спорове по отношение на принципи и реформи. А пък още по-смешно става, когато едните управляващи почнат да обясняват колко неприятно били изненадани от действията на партньорите си, а пък..

публикувано на 23.03.24 в 12:30

Проф. Никола Григоров: Киселините в стомаха се влияят от гена, храненето и стреса

Стомашните киселини и свързаните с тях симптоми са проблем за много хора.  Как действат лекарствата за намаляване на киселинността, колко дълго могат да се приемат и как се лекуват заболяванията, свързани с повишената киселинност, в "Минути за здраве" разказва проф. Никола Григоров от Отделението по гастроентерология на Пирогов: "Причината за..

публикувано на 23.03.24 в 07:20

Депутатите приеха да бъде създаден Съвет за координация на политиките за българите зад граница

Създаването на Съвет за координация на политиките за българите зад граница предвиждат приети на първо четене промени в Закона за българите, живеещи извън Република България.  Парламентарните групи на "Възраждане" и ИТН гласуваха против, БСП се въздържаха.  Съветът ще спомага за решаването на въпроси от координационен характер, свързани със..

публикувано на 20.03.24 в 14:33