Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Георги Костов: Реалната цена на дървата е 60-70% над миналогодишната

доц. Георги Костов
Снимка: БГНЕС

В разгара на лятото фирми и горски стопанства регистрират ръст в продажбите на дърва за огрев. Обяснението е в по-високите цени на газа и електроенергията. Тази година за първи път социалнослаби хора могат да закупят дърва за огрев на по-ниски цени от пазарните. Това става чрез създадените централни складове по места. Единственият в област Кърджали такъв склад е в Момчилград. Държавното горско стопанство вече започна раздаването им, за което е създадена необходимата организация, разказа директорът Веселин Райчев пред кореспондента на БНР Валя Апостолова: 

"Засега сме продали около 200 кубика, пространствени. Имаме записани още за около 150 кубика. Раздаваме по 5 кубика на семейство. За по-големите села, като Припек, сме предвидили сечища, от които да имат готовност хората да се добиват сами"

Цената на дървата от горското стопанство е 95 лв на пространствен кубик и не е променена от миналата година. В различните места обаче стига и до 130 лв. Причината - част от дървата се продават от фирми, а заводите предлагат високи изкупни цени - до 190 лв. Така фирмите предпочитат да продават на заводите и се появява дефицит на дървата за огрев. 

Раздаването на дървата за огрев е по списъци, изготвени от кметовете. От горското стопанство уверяват, че няма да позволят в тях да се записват хора с предпочитания към политическа партия, каквито случаи е имало преди години.

За БНР доц. Георги Костов - преподавател в Лесотехнически университет и бивш заместник-министър на земеделието с ресор „гори“ коментира, че на места има дефицит.

„Хубавата новина е, че за разлика от разговорите за природния газ, дърва в България има! В гората има много дърва и те могат да бъдат добити. Големият проблем е, че не могат да бъдат добити на тази цена, която различни политици, визирам конкретно Нинова, преди 6 месеца обещаваше“. Според него реалната цена на дървата е 65-70% над миналогодишната:

„Дървата за огрев зависят от цената на труда за добив в гората. Миналата година добимът на един пространствен кубик ако е струвал около 12 13 лв. а в момента средната цена е около 22-25 лв. На следващо място - товарните разходи. На един пространствен кубически метър беше около 10 лв. сега е около 16 лв. - тоест 60% отгоре. Следва транспортът с автомобил. Цените на горивата се удвоиха и съответно цената на услугата се увеличи с 50-60%. Няма кой да добива и да продава дърва на цени от миналогодишните, след като всичко е различно“.

Според Костов, трябва цената да бъде обявена честно, а МТСП да определи и подкрепи социално слабите.

Кметовете дават списъци, но в тях не е ясно кой е социално слаб и кой не е. Независимо от твърдението, че няма партийни пристрастия, точно партийно действат“.

Според него с дървата може да има нова спекулативна криза, подобна на тази с олиото – да изчезнат от пазара, докато цените се нормализират. Паниката може да доведе до посегателства върху гората, предупреди той. Необходимо е държавата да засили контрола.

В момента хората се презапасяват заради лошите сигнали в енергетиката. Повишеното търсене, при дефицит на пазара, води и до ръст на цените.

„В България потреблението на дърва за огрев, нормално, годишно е около 2.5 до 2.8 милиона плътни куб. метра. Още около 2 милиона кубика с почти същите характеристики се използват от големите заводи. Щом заводите могат да си позволят да вдигнат цената е от миналата година от 90-100 лв на 160-170 лв. явно, че това е пазарната цена, защото тези заводи играят пазарно. С други думи оставете пазарът да реши въпроса с цената. Дърва има. Не можете да накарате частните фирми, които имат пазарна цена от 160 лв да продават на 80 или 90“.

Костов коментира и обявеното от Корнелия Нинова намерение държавата да прескочи посредниците и да стане търговец на дърва.

„Ето, шест месеца по-късно, колегата каза, че в Момчилград е складът, в който карат от Горско стопанство Крумовград. Защо не е в Крумовград? Значи около 80-100 километра да докараме от Крумовград до Момчилград, да стоварим дървата и след това да ги връщаме в обратна посока - това ефективно ли е? Да не говорим за претоварването 1 – 2 пъти“.

Има риск дървата да бъдат ползвани като политическа стока. В малките населени места е практика да има забавяне в доставките с цел да бъдат убедени избиратели да гласуват по определен начин, каза доцент Костов.

Потреблението на дърва за огрев се увеличава, защото по малките места се бави внедряването на алтернативи като газ и фотоволтаици, категоричен е той. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

На винен пикник край Искъра

Живописното врачанско селце Люти брод е изходна точка на маршрути за винен туризъм, организирани от "Веселите винари". " В нашия край може да се развива прекрасен винен туризъм , тъй като природата е дала, дала, та не е спряла. Както за вина, така и за история, култура, традиции, природни забележителности. Това е миксът, който прави един..

публикувано на 22.07.24 в 14:12

Екатерина Терзиева - Атанасова: Не вкусвайте конкретна храна, вкусете България!

" Заслужава си да пропътувате не половин България, а цяла България няколко пъти, защото във всяко едно кътче от страната могат да бъдат намерени кулинарни богатства и скрити диаманти. Не вкусвайте конкретна храна, вкусете България! ".  Това призова от ефира на БНР и предаването "Пътувай с "Хоризонт"" Екатерина Терзиева - Атанасова, която прави..

публикувано на 22.07.24 в 12:47

Милица Зикатанова: Виното е преживяване!

Виното е преживяване , заяви пред БНР Милица Зикатанова - собственик на винарска изба в Мелник.  Според нея единственият начин да променим мнението на Западна Европа за качеството на българските вина и да засвидетелстваме това високо качество е като показваме на чуждите пазари най-добрите примери , от бутикови винарни, които наистина проявяват..

публикувано на 22.07.24 в 12:03
плаж Силистар

Частна фирма отново събира пари за достъп до плаж Силистар

Частна фирма отново събира пари от шофьорите, отправили се към плаж Силистар в едноименната защитена местност. Става дума за " такса преминаване " през частен имот. Туристи и екоорганизации алармират за подновяването на абсурдното изискване за достъп. Някои от туристите оспорват действията на фирмата, други ядосано плащат и..

публикувано на 22.07.24 в 09:37
Дончо Папазов

Дончо Папазов: Истински промени няма да има без масови протести

"Ще имаме истинско трайно решение само когато осъзнаем, че не може да има промени без масови протести . Тези протести ще избутат нагоре партия, която би направила промените и биха заставили другите." Това мнение изрази пред БНР мореплавателят Дончо Папазов. Той е категоричен, че всичко значимо в нашата политика от 90-те години насам идва..

публикувано на 21.07.24 в 13:36
Делян Георгиев

До края на месеца ще бъде готов паркинг до 15-а поликлиника в район "Изгрев"

За първи път в район "Изгрев" бе организиран тридневен фестивал по повод празника на района. Район "Изгрев" посреща празника си с тридневен фестивал - музикален, кулинарен и филмов Кметът Делян Георгиев разказа в предаването "Рано в неделя", че по традиция отбелязват празника на района на Петровден. "Получи се изключително добър тридневен..

публикувано на 21.07.24 в 07:18

"Лято в музея" започва във Враца

Какви настолни игри са играли древните римляни и какво освен забавление и приятни емоции в свободното време са им носели те? Отговори на тези и други въпроси ще бъдат дадени в музея във Враца в идния вторник. Тогава от 10:30 часа ще се проведе поредното занимание от инициативата за деца и младежи "Лято в музея". За идеята на тази..

публикувано на 21.07.24 в 06:54