Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Свободно движение. Между Аз и Мен" - експериментален проект на Юлиана Хичева

Снимка: Тихомир Тодоров

Разположена в едно от най-колоритните и кипящи от живот места в София, галерия „Сердика“, от години подслонява творби на съвременни български артисти. Над десетките павилиончета, бърборивите търговци и неспирните посетители, галерията като същински оазис се извисява на второто от общо две нива в новоконструиранта сграда, в самото сърце на Женския пазар. Изложбата „Свободно движение. Между Аз и Мен“ на Юлиана Хичева е един експериментален проект, съчетаващ живописта с фотографията, който е посветен на движението между душата и разума. Движението, прието като условие на самото съществуване и като вътрешна промяна. В символичната игра между Аз и Мен, в която не превъзходството, а взаимните дисбаланси на разума и душата, конструират личността в нейната цялост. 

Концепцията за движението като източник на постоянната промяна не е нова за Юлиана Хичева. Миналата година Юлиана представи предишната си изложба „Свободно движение“ в галерия Depoo, която след това беше показана и в Художествения музей “Георги Велчев” във Варна. В първата си изложба, посветена на движението Юлиана акцентира върху движението като физическо явление, което се характеризира със смяна на ракурса. Промяната на ъгъла обаче, не означава непременно смяна на гледната точка. Освен това противно на първоначалната ни асоциация да свържем движението с обекта, Юлиана прави друго - тя запечатва не движещия се обект, а неговата движеща се сянка. 

Настоящата изложба „Свободно движение. Между Аз и Мен“ отново е вдъхновена от движението, но този път движението е във вътрешния свят на човека. Това непрестанно съревнование между душата и разума, между Аз и Мен, както ги нарича художничката. В анонса към изложбата Юлиана пише: „В колебанието между Аз и Мен намирам динамичен баланс.“ Играта между нашата противоречива природа, в която балансът е ключа към онази цялост, която ни е необходима, за да осъществим в живия живот онова вътрешно движение, което ни прави личности.

Балансът е пронизал, както пространството в изложбената залата, така и вътрешната композиция на нейните творби. Прави впечатление, че изображенията в каталозите, съдържащи фрагменти от изложбата, са също водени от този стремеж към симетрия и усещането за баланс, за спокойствие. Например, двата триъгълника по средата на един от каталозите, са обърнати веднъж с върха нагоре и веднъж с върха надолу. 

Двойствената природа на светлината (частица и вълна) на Айнщайн, сравнена с човешката, която се разделя в две направления – мисъл и психика. Играта със светлината веднъж като фотографски образ и веднъж като акварелна живопис, разделя условно картините в експозицията на Юлиана. Ето, какво самата тя пише за своите картини в настоящата изложба: 

„Двойнствения характер на светлината асоциирам с човешката мисъл и психика. Бидейки част от природата ме вълнува неспособността ни да се опишем напълно в поведението и аспектите на същността предразполагаща ни към постоянна промяна. Поглеждайки навътре, забелязвам, че играта и конфликтът в мен се стремят към запазване на единството, като път към същинската оригиналност. Мога да определя цветността и аромата от усещането ми за Аз и Мен. Стремежът ми към по-добрия Аз е като аромата и цвета в природата след дъжд. Аз е чистата ми мисъл след жестоката битка с Мен – функция на душата. Постоянното им взаимно противопоставяне в рамките на личността ми дава нужната светлина, за да обясня по-добре случващото се. Значима и двойнствена светлината ми помага да видя всички образи и цветове, и се появява в съгласието на отделните и едновременно неделими Аз и Мен.“

Интервю на Виктория Петрова с Юлиана Хичева можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Саша Попов

Спомен за големия музикант Саша Попов

На 11 юли се навършват 125 години от рождението на големия български диригент Саша Попов - основоположникът на българското професионално симфонично дело.  Той е създател на първата симфонична формация у нас - Академичния симфоничен оркестър през 1928 г., по-късно, през 1936 г., прераснал в Царски военен симфоничен оркестър, последван от Държавния..

публикувано на 11.07.24 в 14:22

Джаз и арт в троянското село Орешак

В Националното изложение на занаятите в троянското село Орешак тази вечер се открива второто издание на джаз, арт и еко фестивал. В първата фестивална вечер, която е със свободен вход, гостите на изложението ще се насладят на изпълненията на джаз-групи от България, Китай и Бразилия, а през всички фестивални дни в парка на изложението ще са..

публикувано на 11.07.24 в 08:10

Arbanassi Summer Music оглася църквите музеи на Арбанаси

Между 7 и 12 юли 2024 г. в Арбанаси се провежда станалия традиция фестивал за класическа музика  Arbanassi Summer Music . Негови артистични директори са контрабасистката Юлита Фъсева и обоистът Димитри Местдаг - артистично семейство от Белгия, което е част от Антверпенския симфоничен оркестър.  Вече 14 години Юлита и Димитри успяват да организират..

публикувано на 10.07.24 в 20:11

Фестивал и академия Allegra - лятна музикална енергия за София

И тази година в разгара на лятото в София - от 12 до 20 юли - фестивалът "Алегра" ще зарадва своята публика с разнообразие, обхващащо целия спектър на класическата музика - от дует, квартет, октет, до камерен и симфоничен оркестър; от Хайдн, Моцарт и Бетовен до Глазунов, Курт Вайл, Корнголд, Пиацола и Майлс Дейвис За десета поредна година..

публикувано на 10.07.24 в 19:53
Д-р Джина Дундова-Панчева

Д-р Джина Дундова-Панчева - жената, която лекува и вдъхновява едновременно

Да живееш между Хипократ и Пегас означава да балансираш между реалността и мечтите, между грижата за тялото и храната за душата. Това е живот, изпълнен с емоции, където всяко лечение е акт на любов, а всяка песен - израз на най-дълбоки чувства. Това е животът на човек, който разбира, че истинското изкуство е в сърцевина на човешката същност, и..

публикувано на 10.07.24 в 16:26

"Космически концерт на Джейкъб Колиър и "Мистерията на българските гласове" на 11 юли

Остават броени часове до първия съвместен концерт на мултиинструменталиста и носител на 6 награди „Грами“ Джейкъб Колиър и световно известния български хор „Мистерията на българските гласове“ - на 11 юли в зала 1 на НДК.   " С него много лесно се общува, когато влезе, усмихва се, прегръща те и казва: „О, най-после да се видим на живо". Изведнъж..

публикувано на 10.07.24 в 12:28

"Неравноделната душа" с прожекция-специално събитие на 12 юли в "Одеон"

Прожекция-специално събитие на документалния филм "Неравноделната душа" се подготвя във Филмотечно кино "Одеон" - на 12 юли от 18:00 часа.  Пълнометраженият документален дебют на София Стойчева – сценарист и режисьор на филма, е емоционален разказ за хора от различни националности, които, без да имат родови връзки на Балканите, посвещават години..

публикувано на 09.07.24 в 17:25