Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Румен Кънчев: Русия започва да изчерпва първоначалната си мотивация и военни способности

"Убийството на дъщерята на Дугин няма да се отрази на войната в Украйна"

Проф. Румен Кънчев
Снимка: БГНЕС

Руската федерация започва да изчерпва първоначалната си мотивация и военни способности във войната срещу Украйна.

Това мнение изказа пред БНР проф. Румен Кънчев, експерт по международни отношения, бивш заместник-министър на отбраната.

"Русия забавя хода на настъплението си и все още не може да постигне онези задачи, които първоначално бяха поставени пред руската армия. Т.е. руската армия не е в състояние да изпълни целите, които си е поставила в Украйна - за една внезапна, бърза война, която да доведе до бързи успехи и евентуално след това да продължи", коментира той.

Експертът посочи и втора тенденция, която се забелязва:

"Нараства военната сила и самочувствие на украинските военни сили. В това отношение от изключително значение е помощта, която Киев получава от САЩ и НАТО. Следствие от тази тенденция е променената политическа позиция на управляващите, които от повече от месец вече твърдо са на позицията, че примирие и започване на преговори може да има, когато въоръжените сили на Украйна си възвърнат завзетите от руската армия територии - Донецк, Луганск и Крим".

"Инвазията на Русия в Украйна променя архитектурата на сигурност в Европа. Три елемента ще играят ключова роля. Това са европейската отбранителна идентичност, която ще бъде усилвана през следващите години, развитието на НАТО и ролята на Източна Европа като възпиращ елемент на потенциална нова руска инвазия към Европа", обясни още международният анализатор.  

Според него, когато войната в Украйна приключи, "Русия ще бъде силно отслабена и центърът на глобалните стратегически отношения ще се измести от Европа към Югоизточна и Източна Азия, където ще бъде заложено новото съперничество между икономическата и военна сила Китай и САЩ, Япония и Австралия". 

В предаването "12+3" проф. Румен Кънчев коментира и убийството на Даря Дугина, дъщеря на близкия до Владимир Путин философ Александър Дугин:

"Дугин е един от най-близките до Кремъл и до самия Путин руски теоретици. След 2005 година Путин си е поставил една свръхзадача - да създаде алтернативна теоретична концепция на западния либерализъм. Дугин създаде Център за изследване на консерватизма и започна да работи по този въпрос още през 2005 година. Като много близък до Путин, Дугин непрестанно генерираше концепции за идеологическото превъзходство на Русия над Запада. Той създаде и разви концепцията за Евразия. Тези концепции към момента се оказват неработещи".  

Проф. Кънчев определи Александър Дугин като много ерудиран и интелигентен мислител, но подчерта, че той е създал в руския военно-политически елит илюзията, че Русия може с агресия да се върне на глобалната политическа карта като лидираща страна.

Според експерта атентатът, при който загина дъщерята на Дугин, няма да се отрази на войната в Украйна.

Интервюто на Снежана Иванова с проф. Румен Кънчев в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жители на Кочериново на втори протест заради безводието за седмица

Десетки жители на Община Кочериново излязоха на втори за тази седмица протест заради безводието. Те блокираха единствения път за Рилския манастир при разклона за село Стоб. Движението в двете посоки беше пускано на всеки 5-10 минути и регулирано от полицията, но някои от пътуващите влязоха в остро пререкание с част от блокиралите пътя...

публикувано на 25.08.24 в 12:08

Близо 40 родителски организации подкрепят промените в Закона за предучилищно и училищно образование

Близо 40 родителски организации от цялата страна подкрепят промените в Закона за предучилищно и училищно образование, които бяха приети  с голямо мнозинство в Народното събрание. Промените забраняват пропагандата на нетрадиционна сексуална ориентация в училищата и детските градини. Родителските организации се позовават на Конституцията на..

публикувано на 25.08.24 в 11:30
Въоръжените сили на Украйна предприеха офанзива в руската Курска област на 6 август 2024

WSJ: Сухопътната операция на Украйна Курска област е осъществена без знанието на САЩ

Сухопътната операция на украинската армия в руската Курска област е осъществена  без знанието на Съединените щати, които  до момента избягват да обсъждат въпроса. Това пише Wall Street Journal, позовавайки се на високопоставени източници. Според американския вестник, с настъпателните действия при Курск Володимир Зеленски е направил рискован..

публикувано на 25.08.24 в 11:26

Властите в Атина с призив към жителите: Ползвайте по-малко вода

Заради сухото време в Гърция, властите призоваха жителите на Атина да ползват по-малко вода. Сушата засили проблема с недостига на вода в Гърция. В Атина включиха извънредни резерви за захранване на столицата с вода и приканват населението да ограничи потреблението, съобщиха днес от компанията по водоснабдяване. Вече 14 области в страната са..

публикувано на 25.08.24 в 11:18

По-драстичен режим на водата – единствено краткосрочно решение за бедстващите свищовски села

Единственото възможно краткосрочно решение за бедстващите без вода свищовски села е въвеждането на още по-драстичен режим на водоподаване , заяви пред протестиращите от село Хаджидимитрoво заместник-управителят на водоснабдителното дружество Росен Трифонов. Хората, обаче са убедени, че това няма да реши проблема. Заедно с жителите на Горна..

публикувано на 25.08.24 в 11:06

ИПИ: За последните 15 години България е на опашката по инвестиции във ВиК инфраструктура

За последните 15 години България е на опашката по инвестиции във ВиК инфраструктура. Това се казва в анализ на Института за пазарна икономика, публикуван в редовния му седмичен бюлетин. На базата на  данни от Евростат става ясно, че  само в Словения и Естония стойността на вложените средства е по-ниска, като двете държави са с 3 до 5 пъти по-малко..

публикувано на 25.08.24 в 10:50

Китай изрази силно недоволство от новите санкции на САЩ

Китай изрази "силно недоволство" заради нови американски санкции срещу местни компании. Ограниченията бяха наложени заради предполагаема китайска подкрепа за руските действия в Украйна.  "Китай настоява САЩ незабавно да прекратят неправилните си практики и ще предприемат необходимите мерки за решителна защита на законните права и интереси на..

публикувано на 25.08.24 в 10:16