Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Културни войни" с Владислав Апостолов: Провалът на Лиз Чейни и политическите династии на САЩ

Владислав Апостолов
Снимка: Ани Петрова
Големият американски историк Виктор Дейвис Хансън често пише как оформянето на могъщи политически династии и кланове в последните десетилетия противоречи на меритократичната републиканска идея на бащите-основатели на САЩ и тяхната съпротива срещу наследственото и роднинско предаване на власт и публични привилегии.

За Хансън една от заслугите на бившият президент Доналд Тръмп е прекратяването на няколко от най-токсичните династии в Америка. Първо той победи, всъщност направо премаза и превърна в национална шега Джеб Буш - син на 41-ия и брат на 43-ия президент на САЩ. Това стана на първичните избори за републиканската номинация за президент през 2016-а. Така на практика Тръмп прекъсна тъй наречените "бушистки“ - или ако искате "бушови“ - планове за семейно усвояване на най-високия пост в страната.

После той "приключи“ и дългогодишната мокра мечта на Хилъри Клинтън да стане първата жена президент на САЩ и да се върне в Белия дом, оцапан от секс скандалите на нейния съпруг и 42-и американски президент Бил Клинтън.

Преди дни Тръмп и неговите привърженици затвориха ковчега на още един мощен клан. Дъщерята на бившия вицепрезидент Дик Чейни Лиз Чейни изгуби първичните републикански избори в щата Уайоминг от официално подкрепената от Тръмп кандидатка Хариет Хейгман. Това означава, че Лиз Чейни няма участва в междинните избори за Конгреса в края на годината и на практика е изхвърлена от позицията си на представителка в неговата долна камара. Означава още, че в началото на 2023-а, за пръв път от 55 години, в американската федерална власт няма да има избран нито един член на фамилиите Буш, Клинтън, Чейни и Маккейн.

Скорошната загуба на Лиз Чейни е особено зрелищна и унизителна, а контекстът около нейната катастрофа – твърде сочен и трагикомичен. Лиз Чейни беше една от най-яростните анти-Тръмп истерички в Републиканската партия. Тя се съюзи с Демократите, а Нанси Пелоси я назначи в комисията за разследване на протеста на Капитолия от 6 януари, превърнала се в своеобразен кафкиански "кенгуру съд“ срещу Тръмп и неговите привърженици.

По този начин неоконсервативният ястреб Лиз Чейни стана една от последните надежди на либералната демокрация. Прогресивните медии, интелектуалци и политици организираха неформален фен-клуб на една от най-омразните си доскоро жени. "Вашингтон Поуст“ неиронично написа, че страната се нуждае от "много Лиз Чейни-та“, а "Блумбърг“ прослави нейната „защита на демокрацията“. Последва реабилитация и на нейния баща – Дик Чейни. Преди Тръмп той бе олицетворението на злото за американския либерален вектор. Документални и игрални филми го представяха като "военннопрестъпник“ и „архитект на войни, довели до смъртта на милиони“. Културното крило на Демократическата партия се погрижи Чейни да бъде стилизиран като митологично и мракобесно чудовище.

Но масовата психоза, причинена от Тръмп, преобърна моралния компас на Демократите и корпоративните медии. От господар на мрака ала Дарт Вейдър, Дик Чейни получи ролята на смелия джедай Оби-Уан Кеноби. Това беше и една от метафорите, които демократични говорители неиронично използваха. Същата метаморфоза се случи с Буш и покойния Джон Маккейн. Те позволиха на режима да ги използва като вътрешнопартийно оръжие срещу Тръмп и получиха топлите целувки на институциите и хората, които искаха да ги пращат в затвора за военни престъпления и се радваха като малки деца в магазин за играчки на всяко тяхно нещастие.

Точно толкова лесно е за модерния американски мейнстрийм да се отрече от дългогодишните си позиции и да покани в леглото някогашните си врагове за сеанс без предпазни средства. И да стори така, че културният и политически климат преди Тръмп да изглежда като някаква шега за сметка на публиката.

Лиз Чейни вече има повече одобрение в Демократическата партия, отколкото сред републиканците. Загубата на първичните избори беше брутална. Дъщерята на Дик Чейни събра едва 28,9% процента от вота, а подкрепената от Тръмп жена – 66,3%

Чейни не прие загубата спокойно и в режим на психическо равновесие. Сравни се с Ейбрахам Линкълн и се закани да се пробва за президент. С тези резултати подобна заявка спокойно може да върви с тумбест клоунски нос, циркова перука и цвете на ревера, пръскащо вода.

Но тежкият развод на Чейни с реалността сигнализира за болестта на либералния елит. Преди дни световноизвестният интелектуалец и автор на няколко бестселъра Сам Харис изговори откровено това, което елитите наистина мислят. По време на един подкаст Харис призна, че цензурирането на разкритията за лаптопа на Хънтър Байдън преди изборите е помогнало на баща му Джо Байдън, но заключи, че това е било наложително. "Хънтър Байдън буквално можеше да има трупове на деца в мазето си – това нямаше да ме интересува“ са точните думи на Харис. Този следван от милиони хора елитен либерал откровено каза, че всякакви престъпления и манипулации са оправдани в името на целта Тръмп да бъде спрян.

Това, дами и господа, е психоза. Абнормалното състояние е увредило мозъците на днешната върхушка. И резултатите се виждат.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Роботите стават все по-достъпни в българската икономика

Роботиката представлява голяма планина, която участниците се учат да изкачват заедно . По време на това изкачване те учат много за екипната работа, за реалния свят – как когато свържем две жички, напишем малко код и натиснем един бутон, виждаме как това, което сме направили, може да помогне на останалите около нас. Това обясни в интервю за..

публикувано на 27.09.24 в 11:32

Румяна Киризиева: В по-малките населени места са по-отворени към спорта

Последният петък на септември е Европейски ден на спорта в училище. Идеята е да се съчетаят физическа активност и забавление . Това е десето, юбилейно издание на кампанията у нас, в която се включват все повече училища и спортни клубове, отбеляза пред БНР  Румяна Киризиева от пловдивското сдружение "Бъди активен". По техни данни близо 800..

публикувано на 27.09.24 в 11:00
Петко Стоев

Петко Стоев за ролята на технологиите в съвременния свят

За ролята на технологиите в съвременния свят има много какво да се каже. Те стават все по-важна част от нашето ежедневие.  "В момента технологиите се развиват като симбиоза между човека и иновацията , защото винаги целта е технологията да помага на човека да се справя по-добре, да работи по-комфортно, по-удобно, каза за "Нощен Хоризонт"..

публикувано на 26.09.24 в 15:11
 Владислав Николов

На 28 септември във Варна ще се проведе 11-то събитие за събиране на капачки

"Ние никога не сме си мислили, че ще превземем по такъм сърцат начин хората, идеята ни беше да направим нещо от себе си, което да бъде чисто, същевременно полезно, каза за БНР Владислав Николов, създателят на първата в България благотворителна кампания за събиране на капачки в помощ на недоносени бебета "Аз Вярвам и Помагам" .  Всичко започва през..

публикувано на 26.09.24 в 11:45

Студенти от Стопанския факултет на СУ, доброволци и общинари обновиха подлеза на спирка „жк. Изток“

Мръсен, тъмен и издраскан, сборно място на футболни агитки – така доскоро е изглеждал подлеза под бул. "Цариградско шосе" в близост до кръговото на четвърти километър. Случайни минувачи разказват, че подлезът от години е оставен без поддръжка. „Беше ужасно мръсен, всичко беше нарисувано“, каза случен минувач. „Не съм минавала много често..

публикувано на 25.09.24 в 12:02
Ели Маринова

Ели Маринова за суеверията български и мъченичеството на Йоан Кръстител

Искаме или не, есента ще напомня все повече за себе си и нощите ще стават студени . С идването на новия месец ще дойде и края на отпуските и ще трябва да се върнем отново в познатия ритъм. Есента е хубаво време, прибират се плодовете, прави се вино. Подготвя се къщата за по-хладните и къси дни. Това е времето на приказките, на митовете,..

публикувано на 25.09.24 в 11:00

Асаф Кенан е създал електронно приложение, което ограничава ползването на мобилни телефони

В Европа в много държави е забранено ползването на телефон в училище. В Израел възразяват срещу толкова категорична забрана. Преди войната дори имаше ученически демонстрации. На тях средношколците искаха изцяло смяна на концепцията за образование. Смятаха, че е отминало времето, когато учителят по хуманитарни науки да запознава възпитаниците..

публикувано на 22.09.24 в 10:33