Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли "мъртви души" в секционни комисии в област Пазарджик?

Снимка: БНР, архив

Има сигнали, че в област Пазарджик, политически партии са предлагали за членове на секционни избирателни комисии отдавна починали хора. Тук не става дума за избирателни списъци с "мъртви души", а за състав на секции, които реално трябва да проведат изборния процес на 2 октомври. Близките на починалите не знаят как партиите се е сдобила с техните лични данни, тъй като приживе тези хора никога не са участвали във въпросните секции. Има ли търговия с лични данни? 

Има ли търговия с лични данни, този въпрос си зададохме, след като получихме официална информация, че в Панагюрище, мъж, който е починал през 2018 година, е предложен за председател на Секционна избирателна комисия, а друг, който е починал през 2021-ва, е предложен за член на друга Секционна избирателна комисия, пак в Панагюрище. Още по-куриозното е, че тези хора никога не са участвали в панагюрски секции, тъй като са от други общини. 

Законът не позволява да бъдат съобщени имената на тези хора, които са са предложени от политическа партия "Продължаваме промяната". 

До тази информация достигна кореспондентът на БНР в Пазарджик, след като изпрати официално запитване – "Има ли мъртви души в секционните избирателни комисии?", като въпросът бе изпратен до всички общини в Пазарджишка област, позовавайки се на Закона за достъп до обществената информация. 

Първи отговориха от Панагюрище. Засега отговор от по-голямата част от останалите общини няма, тъй като срокът за това е 14 дни, но, по неофициална информация, случаите на хора с некоректни лични данни, които без тяхно знание са посочени за членове на секционни избирателни комисии са десетки.

Председателят на РИК Пазарджик Антони Върбев коментира, че с подобно явление - отдавна починали хора да се вписват в СИК-ове, до този момент не се е сблъсквал.  

Кметовете на общините отказват да коментират коректността на въпросните списъци, тъй като по Закон това е отговорност на политическите партии и на районните избирателни комисии. Кметовете мълчат, защото се опасяват, че ще бъдат обвинени в политическа пристрастност и пряка намеса в изборния процес. Кметските администрации имат правото да осигурят единствено добрия климат, за да могат партиите да договорят квотния принцип в секционните избирателни комисии. Ако партиите не се договорят, какъвто е случаят в общините Пещера и Лесичово, топката отива в РИК. 

Както се вижда, въпросът дали носят наказателна отговорност партиите, които представят некоректни списъци, в които има и "мъртви души", остава с повишена трудност. 

След като направят проверка, Районните избирателни комисии са длъжни единствено да върнат неточните списъци в Общината, а Общината като куриер да ги препрати на партиите, за да се коригират. Полицията и прокуратурата могат да се включат в евентуално разследване само ако има подаден сигнал за злоупотреба или търговия с лични данни. 

След като районните избирателни комисии мълчат и не сигнализират, колко хора ще разберат, че техни починали близки са във въпросните списъци? Вероятно единици, защото тези случаи не се огласяват нито от РИК, нито от самите партии. Затова апелът е към хората - всеки, който сам потърси информация и разбере, че има злоупотреба с лични данни на близки хора, може да подаде сигнал в прокуратурата, като паралелно с това може да заведе и граждански иск към самата партия за нанесени неимуществени вреди. Кметовете по места също могат да помогнат за прекратяване на тази нередност. 

От Районната избирателна комисия съобщиха, че тази вечер (1 септември) извънредно ще заседава и ще реши дали конкретните случаи ще бъдат предадени на прокуратурата и полицията.  

Репортаж на Невена Петрова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Смолянска област няма регистрирани случаи на коклюш

В Смолянска област няма регистриран случай на коклюш, съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Мими Кубатева. В 16 области в страната обаче продължава да расте броят на случаите на коклюш. Най-висока е заболяемостта при кърмачета – 24,8 промила. От здравната инспекция припомнят, че в настоящата ситуация на повишен риск от зараза с коклюш..

публикувано на 30.04.24 в 23:00

"Ротари клуб" - Монтана дарява 35 000 лева на семейства с репродуктивни проблеми

"Ротари клуб" - Монтана дарява 35 000 лева на семейства с репродуктивни проблеми. Парите бяха събрани на благотворителен бал. На благотворителния бал на "Ротари клуб"- Монтана са предложени на търг картини на известни художници, сред които Вълчан Петров, Стоимен Стоилов, Павел Митков, Галя Герганова, скулптура на Красимир Яков, както и картини на..

публикувано на 30.04.24 в 22:50

Двама души са задържани в село Първамайци заради големи количества марихуана

Окръжната прокуратура във Велико Търново привлече като обвиняеми мъж и жена за държане с цел разпространение на голямо количество марихуана. За единия наркодилърите държавното обвинение ще иска от съда мярка за неотклонение „Задържане под стража“. 30-годишен мъж и 29-годишна жена бяха задържани при зрелищна полицейска операция в..

публикувано на 30.04.24 в 22:38

Премиерът в Клисура: Гордост и достойнство

Клисура е гордост, достойнство, копнеж и ентусиазъм. Непоклатима решимост срещу несвободата, потисничеството и безправието. Това каза в словото си по повод 148 години от избухването на Априлското въстание служебният министър-председател Димитър Главчев. Той прие почетния строй на 61-ва Стрямска механизирана бригада на площад "20 април" в..

публикувано на 30.04.24 в 22:27
Риши Сунак

Мигрантите: Напрежението между Дъблин и Лондон остава високо

Министрите от ирландското правителство одобриха единодушно план за изготвяне на ново законодателство, което би преопределило Обединеното кралство като „сигурна страна“, в която могат да бъдат връщани търсещите убежище. Напрежението между Дъблин и Лондон остава високо във връзка с мигрантите. Планът беше внесен от министъра на правосъдието Хелън..

публикувано на 30.04.24 в 22:17
Майк Джонсън

Демократическата партия в САЩ няма да подкрепи вот за сваляне на председателя на Камарата на представителите

Конгресмените от Демократическата партия няма да подкрепят вот за сваляне от поста на председателя на Камарата на представителите - републиканеца Майк Джонсън. Това обяви лидерът на демократическата фракция Хаким Джефрис, цитиран от агенция "Ройтерс". Заплаха за поста на Джонсън отправи крайнодясната Марджори Тейлър Грийн, след като председателят на..

публикувано на 30.04.24 в 22:13

Съдът на ООН в Хага отхвърли иска да бъде забранено на Германия да изнася оръжие за Израел

Международният съд на ООН отхвърли иска да забрани незабавно на Германия да изнася оръжие за Израел, съобщи Ройтерс. Магистратите в Хага изразиха притеснения от "катастрофалните", по думите им, условия за живот в Ивицата Газа, но отбелязаха, че аргументите, представени от завелата иска Никарагуа, не налагат извънредни разпоредби. С обяснението, че има..

публикувано на 30.04.24 в 21:38