Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Абу Даби президентът Радев акцентира върху зелената енергия

Президентът Радев откри бизнес форум в Абу Даби

Президентът Румен Радев заяви, че България трябва да излезе от парадигмата за държава само транзитираща газ. Това заяви президентът Румен Радев, който е на двудневно официално посещение в Абу Даби. Държавният глава съобщи, че се търсят възможности за диверсификация на доставките и на природен газ, и на петрол от Обединените арабски емирства, но и възможности за развитие на проекти в зелената енергия. България и Обединените арабски емирства подписаха Меморандум за стратегическо партньорство.

В този час президентът Румен Радев е в президентския дворец в Абу Даби, където има среща с президента на ОАЕ и владетел на Абу Даби Шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян. В присъствието на двамата лидери се подписва Меморандумът за стратегическо партньорство.

Подписват се и двустранни документи за разбирателство в сферата на туризма, земеделието, образованието. Преди това Румен Радев откри бизнес форум с 20 представители на наши компаниив областта на високотехнологични производства и иновациите, транспорта, информационните и комуникационните технологии, енергетиката, отбранителната индустрия. На откриването държавният министър за външна търговия на Обединените арабски емирства – Тани Бин Ахмед Ал Зеюди заяви:

„ОАЕ инвестира общо 152 милиона долара в България само през 2021-ва година.“ 

“България няма как да бъде заобиколена, ако искаме Близкия Изток и Европа да бъдат свързани”, заяви Румен Радев. Освен възможности за внос на втечнен газ и на петрол, Румен Радев акцентира и върху зелената енергия.:

"Ние трябва да излезем от тази парадигма, че сме страна, която пренася чужд газ към други страни. Ние можем да произвеждаме горивото на бъдещето - зелен водород и то в огромни количества, и да го изнасяме. Разбирате ли смяната на мисленето, смяната на философията? От страна-транзитьор, страна-производител и износител на енергийни ресурси на бъдещето".

Става въпрос за проект на стойност 15 милиарда евро за производство на зелен водород в комплекса „Марица Изток“. Проектът е разработен от български компании в сътрудничество с БАН, а крайната цел е България да стане и износител на зелена енергия.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Близо 40 родителски организации подкрепят промените в Закона за предучилищно и училищно образование

Близо 40 родителски организации от цялата страна подкрепят промените в Закона за предучилищно и училищно образование, които бяха приети  с голямо мнозинство в Народното събрание. Промените забраняват пропагандата на нетрадиционна сексуална ориентация в училищата и детските градини. Родителските организации се позовават на Конституцията на..

публикувано на 25.08.24 в 11:30
Въоръжените сили на Украйна предприеха офанзива в руската Курска област на 6 август 2024

WSJ: Сухопътната операция на Украйна Курска област е осъществена без знанието на САЩ

Сухопътната операция на украинската армия в руската Курска област е осъществена  без знанието на Съединените щати, които  до момента избягват да обсъждат въпроса. Това пише Wall Street Journal, позовавайки се на високопоставени източници. Според американския вестник, с настъпателните действия при Курск Володимир Зеленски е направил рискован..

публикувано на 25.08.24 в 11:26

Властите в Атина с призив към жителите: Ползвайте по-малко вода

Заради сухото време в Гърция, властите призоваха жителите на Атина да ползват по-малко вода. Сушата засили проблема с недостига на вода в Гърция. В Атина включиха извънредни резерви за захранване на столицата с вода и приканват населението да ограничи потреблението, съобщиха днес от компанията по водоснабдяване. Вече 14 области в страната са..

публикувано на 25.08.24 в 11:18

По-драстичен режим на водата – единствено краткосрочно решение за бедстващите свищовски села

Единственото възможно краткосрочно решение за бедстващите без вода свищовски села е въвеждането на още по-драстичен режим на водоподаване , заяви пред протестиращите от село Хаджидимитрoво заместник-управителят на водоснабдителното дружество Росен Трифонов. Хората, обаче са убедени, че това няма да реши проблема. Заедно с жителите на Горна..

публикувано на 25.08.24 в 11:06

ИПИ: За последните 15 години България е на опашката по инвестиции във ВиК инфраструктура

За последните 15 години България е на опашката по инвестиции във ВиК инфраструктура. Това се казва в анализ на Института за пазарна икономика, публикуван в редовния му седмичен бюлетин. На базата на  данни от Евростат става ясно, че  само в Словения и Естония стойността на вложените средства е по-ниска, като двете държави са с 3 до 5 пъти по-малко..

публикувано на 25.08.24 в 10:50

Китай изрази силно недоволство от новите санкции на САЩ

Китай изрази "силно недоволство" заради нови американски санкции срещу местни компании. Ограниченията бяха наложени заради предполагаема китайска подкрепа за руските действия в Украйна.  "Китай настоява САЩ незабавно да прекратят неправилните си практики и ще предприемат необходимите мерки за решителна защита на законните права и интереси на..

публикувано на 25.08.24 в 10:16
Израелски изтребител изстрелва ракети близо до ливанско-израелската граница, 25 август 2024 г.

Един загинал при израелските удари срещу "Хизбула" в Южен Ливан

Един човек е убит при израелските удари срещу цели на групировката "Хизбула" в Южен Ливан. Това съобщиха от ливанското външно министерство, след като Тел Авив  предприе превантивни действия заради подготвяна мащабна атака от страна на шиитското движение. Загиналият е боец на групировката, той е убит при удар с дрон по автомобила му в южното..

публикувано на 25.08.24 в 10:06