Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво означава за казуса КТБ решението на ЕСПЧ

Николай Стайков
Снимка: Силвия Великова

Институциите, начело с прокуратурата, умишлено спряха да информират и за хода на делото, и за отделените над 20 досъдебни производства, които трябваше да отговорят на много въпроси за политическите и медийните връзки около банката. В момента това решение на ЕСПЧ е хубав повод да погледнем и към по-голямата част от казуса.

Това каза БНР Николай Стайков от Антикорупционния фонд по повод решението на ЕСПЧ от тази седмица, че КТБ е била лишена от справедлив съдебен процес при делото за отнемането на лиценза ѝ. 

Това дело по никакъв начин не се отнася към другото дело – за източване на КТБ, което е в Специализирания наказателен съд, който беше закрит и сега то трябва да бъде гледано в Софийски градски съд от същите съдии, подчерта той.

До делото в ЕСПЧ се стигна, след като Върховният съд у нас не допусна да се обжалва отнемането на лиценза от БНБ. Решението на Европейския съд много ясно посочва проблема - в Закона за кредитните институции, който не казва кой има право на обжалване и дали това са изпълнителните директори на банката, представляващи институцията до нейното затваряне, или назначените квестори от БНБ. Това е една законова дупка, която, за съжаление, не е била поправена години наред. Има две решения на ЕСПЧ, които са много сходни, от 2005-та и 2015-а. Те обаче не са залегнели в сегашния закон у нас, приет 2006-а и променян по няколко пъти годишно.

„Една много важна новина от преди два дни е, че Министерството на финансите, в деня след решението на Европейския съд, оповести, че на портала за обществени обсъждания има вече публикувано предложение“.

Може ли решението да промени нещо по казуса КТБ 

„Самото решение дава някакви насоки - че е в интерес на справедливостта да бъде отворено делото отново, тоест има основания за ново дело по отнемането на лиценза. В същото време се казва ясно, че на практика е невъзможно да бъде реанимирана банката и часовникът няма как да бъде върнат назад с 8 години. Моето предположение е, че ако има такова решение и то бъде положително, ще бъде използвано най-вероятно за други дела за искане на компенсации. По някакъв начин адвокатите на собствениците ще се опитват да извлекат максималното от това решение".

Огромният публичен интерес, който остава абсолютно неудовлетворен, е да разберем цялата истина за КТБ и да разберем какво правиха огромния списък с политици, който изтече; списъкът с посетители при Цветан Василев и какви са били точно отношенията - политически,  медийни и всякакви други. За съжаление дори от самата прокуратура забравиха да информират за отделените досъдебни производства и мисля, че ще се отиде към едно много удобно - за много хора и в прокуратурата, и в съдебната система, и в политиката и дори извън - забравяне на темата“.

Можем ли да изпаднем в ситуация  Цветан Василев да получи обезщетение от държавата

"Това минава през много нови дела, в които да се докаже, че са били грешни методите на оценка на портфейла на банката и става изключително сложна специализирана материя. Дори едно положително решение, че лицензът на банката е бил отнет неправомерно, ако банката е с нулева стойност, на практика не води до някакви основания за компенсация, а единствено до компенсация някакви морални, нематериални щети, нанесени върху самите собственици“.

Искам да поставя разликата между изчистването на образите, замесени в цялата история с мирис на корупция и изчистването на лъжата от истината.


По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Старинни предмети и металотърсач намери полицията при претърсване в плевенско село

Старинни предмети и металотърсач са намерени вчера при предприето претърсване на адреса в село Чомаковци. Процесуално-следствените действия са осъществени от служители от сектор “Противодействие на криминалната престъпност“ ОДМВР – Плевен в хода на специализирана операция. На основание чл.83 от ЗМВР е извършена проверка в дома на 42-годишен...

публикувано на 24.04.24 в 14:52

Гърците ограничават разходите си за Великден заради високите цени

Гърците ограничават пътувания и разходи за Великден поради високите цени, сочи проучване на Института за анализи към Съюза на потребителите. Проучване за нагласите при подготовка на Великденските празници публикува Институтът за анализ на плановете на потребителите за празника. Едва 9% от гърците имат възможност да посетят заведение за..

публикувано на 24.04.24 в 14:48
 Албена Тотева, началник на РУО Плевен

В област Плевен утвърдиха държавния план-прием на ученици в VIII клас

В област Плевен утвърдиха държавния план-прием на ученици в VIII клас по профили и специалности от професии за учебната 2024/2025 година. Те ще се обучават в 47 неспециализирани училища в областта. 88 са утвърдените паралелки в областта за прием след 8 клас, като 35 са за профилирана подготовка.  Как е изготвен план-приемът за паралелки в 47..

публикувано на 24.04.24 в 14:44
Стопкадър /

Димитър Стоянов: Аз подадох сигнала на 112 и ми казаха, че нямат екипи

Имах два избора - или да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта, защото очевидно той не разбира от дума. Реших, че е по-добре да го респектирам. Това разказа журналистът Димитър Стоянов, който бе нападнат от служител на НАП в столичния квартал "Хаджи Димитър" и за да се защити, извади пистолет. "Прецених, че е..

публикувано на 24.04.24 в 14:23
Д-р Валери Цеков

Програмата за профилактика на рак на маточната шийка може да остане без финансиране

Националната програма за профилактика на рак на маточната шийка може да остане без финансиране от догодина заради ниския обхват на целевата група - момичета от 10 до 13 години.  За този риск предупреди д-р Валери Цеков, управител на Българското сдружение по иновативна медицина. В Европейската имунизационна седмица от здравното министерство..

публикувано на 24.04.24 в 14:11

ЕК призова България да се придържа към законодателството за обществените поръчки

Европейската комисия изпрати официално предупредително писмо до България и други страни членки, в което настоява те да се придържат към законодателството за обществени поръчки, както и да транспонират директивата за транспортната трансевропейска мрежа TEN-T. Комисията изпрати мотивирано становище до България и още 5 страни-членки заради..

публикувано на 24.04.24 в 14:08
Д-р Юлиян Петров, председател на Синдиката

КТ "Подкрепа": Учителската заплата трябва да стане 150% от средната

Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" предлагат учителската заплата да стане 150% над средната брутна работна заплата за страната. Национално изследване на профсъюза показва, че макар и увеличаващи се, трудовите възнаграждения на учителите не отговарят на техните многобройни отговорности и задължения. To e проведено сред 4150 педагози.  Д-р Юлиян..

публикувано на 24.04.24 в 13:58