Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доналд Тръмп обвини Джо Байдън за "държавен враг"

Реч на Доналд Тръмп в Пенсилвания 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В първата си поява публично след обиска на ФБР в имението "Мар-а-Лаго", бившият президент на Съединените щати Доналд Тръмп обяви Джо Байдън за "държавен враг".

На митинг в Пенсилвания Доналд Тръмп заяви:

"Както знаете тази седмица Джо Байдън дойде във Филаделфия, Пенсилвания, и изнесе най-злата, пълна с омраза и разделяща ни реч, произнасяна някога от американски президент. Той изкара злодеи 75 милиона граждани, нарече ги заплаха за демокрацията и врагове на държавата. Всички вие сте врагове на държавата. Той е държавен враг".

Джо Байдън и Доналд Тръмп

Тръмп коментира, че обискът в имението му във Флорида, където бяха открити стотици секретни документи, е "явна злоупотреба със закона" и ще предизвика "отрицателна реакция, каквато никой никога не е виждал":

"Срамният обиск и влизане с взлом в дома ми Мар-а-Лаго, е пародия на правосъдие, подигравка пред целия свят с американските закони, традиции и принципи. Целият свят наблюдаваше и бяха шокирани".

Митингът под надслов "Спасете Америка" е част от предизборната кампания за изборите за Конгрес през ноември, при които Демократическата партия може да изгуби контрол и върху Сената, и върху Долната камара на представителите.

От Министерството на правосъдието обявиха, че в имението на Тръмп са съхранявани 11 000 некласифицирани държавни документи собственост на Националния архив Сред тях 18 са с гриф "топ секретно", 53 са секретни, а 31 са с гриф "поверително". Агентите на ФБР откриха и десетки празни папки с гриф "секретно", което засили спекулациите, че са изгубени, унищожени или преместени класифицирани документи.

Тръмп също така критикува Байдън и по отношение на неговата енергийна и данъчна политика.

Бившият президент каза пред поддръжниците си, че по време на неговото управление САЩ са имали "най-голямата икономика", докато сега страната преживява "най-голямото увеличение на данъците в историята".

Той отбеляза, че "Новата зелена сделка" (Green New Deal) означава вземане на парите на данъкоплатците за "унищожаване на страната".

"Щяхме да сме два пъти по-големи от Русия и Саудитска Арабия взети заедно, а сега сме просяци“, заключи Тръмп.

Той отново подчерта, че изборите в САЩ през 2020 г. са били фалшифицирани в полза на сегашния президент Джо Байдън.

Тръмп повтори, че никога не е бил в заговор с Русия и че това е "фалшива новина от страна на радикалните леви медии", която демократите биха използвали срещу него и семейството му, в случай че демократите загубеха изборите.

Той добави, че е "най-твърдият президент" спрямо Русия и че руският президент Владимир Путин нахлу в Украйна веднага след като "изборите в САЩ бяха фалшифицирани".

Тръмп определи като "страхотни" отношенията си с руския президент Владимир Путин по време на неговото президентство. Тръмп каза, че по време на неговото президентство отношенията на САЩ с Русия са помогнали на търговията и производителите и добави, че войната в Украйна и кризата с Тайван никога не биха се случили, ако той беше останал президент.

Доналд Тръмп заяви, че е за руската система за справяне с наркодилърите, като ги подлага на "бърз съд" и ги екзекутира, което бившият президент е чул от Путин, когото нарече "умен" и "цар", като се има предвид, че руският лидер е пожизнен президент.

Тръмп завърши речта си, като призова президента Джо Байдън "да се съсредоточи върху спирането на убийствата и разпространението на наркотиците" и отново насърчи поддръжниците си да гласуват за Републиканската партия на предстоящите междинни избори.



По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лодката над тълпата на фестивала в Гластънбъри, 29 юни  2024 г.

Банкси стои зад лодката с мигранти на фестивала в Гластънбъри

Известният британски уличен творец Банкси е автор на проекта за лодка с мигранти, което се появи над тълпите по време на фестивала в Гластънбъри. Надуваемата лодка беше пълна с манекени, изглеждащи като мигранти, опитващи се да прекосят Ламанша. Тя беше издигната над тълпата и се предаваше от посетителите на фестивала по време на изпълнението..

публикувано на 01.07.24 в 11:33

По-високи цени на кафето и безалкохолните напитки в Гърция

Повишиха цените на кафето и безалкохолните напитки в Гърция от днес.  Клиентите го пият накрак, за да платят по-евтино. "Горчиво кафе пият от днес клиентите на гръцките заведения", казаха собствениците им. Премахнат бе намаленият данък от 13% върху кафе и безалкохолни напитки. При 24% ДДС сме принудени да увеличим цената, коментират..

публикувано на 01.07.24 в 11:20
Боряна Ботева, председател на Сдружението за развитие на българското здравеопазване

Отказ на аптеки да работят с НЗОК ще се отрази върху достъпа до лекарства в селата

Ако аптеки откажат да изпълняват рецепти по Здравна каса (НЗОК), част от пациентите ще изберат да си заплащат изцяло лекарствата за сърце и кръвно, които не са скъпи. Това ще обезсмисли решението на Касата за 100-процентова реимбурсация на над 50 такива медикамента, заяви пред БНР Боряна Ботева, председател на Сдружението за развитие на..

публикувано на 01.07.24 в 11:16

Съдът отхвърли жалба срещу заповед на МОСВ за забрана на развъждане на норки

Състав на Административния съд в София-град отхвърли със свое решение от 27 юни жалбата на фермата за норки, собственост на Иван Ангелов с прякор Пилето, срещу издадената от екоминистреството Заповед за забрана на вноса и развъждането на вида “Американска норка” в България. Отворено писмо до премиера Николай Денков за забрана на фермите..

публикувано на 01.07.24 в 11:07

Гръцки медии: Ружа Игнатова се издирва в Атина

Медиите в Гърция публикуват обширни материали по повод обявената от САЩ награда от 5 милиона долара за откриването на българката Ружа Игнатова, издирвана за участие в една от най-мащабните схеми за измами в света. "Ружа Игнатова се издирва в Атина" – под това заглавие няколко централни гръцки издания публикуват днес пълна информация за..

публикувано на 01.07.24 в 10:50

ГДБОП откриха база за производство за фалшиви пари в провадийско село

Служители на ГДБОП откриха база за производство за неистински парични знаци в провадийско село. В хода на предприетите действия по неотложност са открити заготовки, материали, техника, като двама са задържани по случая, съобщават от пресцентъра на МВР. Специализираната операция е проведена от служители на ГДБОП на 30 юни на територията на с...

публикувано на 01.07.24 в 10:49

Искат 1 млн. куб. м вода за общините Рила, Кочериново и Бобошево

1 млн. куб. метра вода искат кметовете на трите съседни общини Рила, Кочериново и Бобошево, където от 10 ч. днес е обявено частично бедствено положение със заповед на областния управител на Кюстендил инж. Александър Пандурски. 180 литра в секунда са необходими за нормалното водоподаване за трите общини. На първо време е необходим спешен ремонт на..

публикувано на 01.07.24 в 10:33