Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какви са нагласите в Хърватия преди приемането на еврото?

Огнян Златев: Не бих казал, че има спад към подкрепата на единната европейска валута в Хърватия

Огнян Златев
Снимка: БГНЕС

"Не бих казал, че има спад към подкрепата на единната европейска валута в Хърватия, защото приемането на еврото се счита като нещо очаквано, съвсем в реда на нещата, нещо, което отдавна трябваше да се случи". Това подчерта в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" Огнян Златев, ръководител на Представителството на Европейската комисия в Хърватия:

"Забележителното в случая е, че Хърватия ще приеме еврото след по-малко от десет години, откакто е член на Европейския съюз. Нека не забравяме, че една голяма част от Брутния национален продукт на Хърватия се формира от туризма и туристическите услуги, които основно са насочени към клиенти от Западна и Централна Европа, от държави, в които еврото е официалната валута, така че еврото съществува дори на неофициално ниво. Всеки си пресмята приходите, разходите в евро, така че това беше една очаквана стъпка. Разбира се, от политическа гледна точка въвеждането на еврото и приемането на Хърватия в еврозоната показва постигането на още една от големите национални цели за по-пълното интегриране на страната в Европейския съюз и всички очакваме освен приемането в еврозоната, скоро да се случи и приемането в Шенген, което също се очаква от първи януари следващата година".

"За съжаление, има неприятни признаци, които показват, че в България образно казано тъпчем на едно място по отношение на еврото", посочи пред БНР проф. Валери Димитров, преподавател в УНСС и бивш депутат:

Проф. Валери Димитров

"Силно се надявам, че това ще бъде преодоляно и че ние ще продължим уверено по този път. Влизането на България в еврозоната е стратегическа цел и тук не бива да има никакво отстъпление. За съжаление, напоследък в публичния дебат се прокрадват все повече такива тези, че България категорично трябвало да изостави пътя към еврото, че това не е необходимо и така нататък. Общо взето правят се опити да се повлияе на общественото мнение, да се настрои българската общественост срещу тази изключително важна и ключова реформа в развитието на България и на българското общество, но аз се надявам, че управляващите, които и да са те след изборите, ще продължат по този път и няма да отхвърлят тази стратегическа задача за присъединяване към еврозоната".

Цялото интервю с Огнян Златев и проф. Валери Димитров можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Недит Георгиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мунир Мамадзаде за детската болница в Киев: Трагедията е опустошителна

В понеделник Русия предприе изненадващ масиран дневен ракетен бараж срещу столицата Киев и още няколко украински града. Загинаха повече от 40 души, ранените бяха много повече. Поразени бяха граждански обекти, сред които и детската болница в Киев. Москва се опита цинично да хвърли вината върху украинската противовъздушна отбрана. Доказано е..

публикувано на 13.07.24 в 09:49

Продължава и гасенето и на пожара край с. Преколница, близо до границата с РСМ

Трети ден продължава гасенето на пожара в района на граничното кюстендилско село Преколница , обхванал около 120 декара частна гора.  Пламъците вчера се пренесоха в труднодостъпно дере. На терена са три екипа на пожарната, десетки горски работници. Районът е напълно обезлюден, няма къщи и имоти, каза кметът на селото Христина Илиева, но е в близост до..

публикувано на 13.07.24 в 09:45
главен комисар Александър Джартов

Александър Джартов: Няма застрашени населени места от пожарите в страната

Няма застрашени населени места от избухналите пожари в страната. Това съобщи в интервю за БНР директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Александър Джартов: "Основно имаме големи пожари като фронт и като площи в района на село Срем, както и в Горнославци, община Ивайловград. Продължава в община..

публикувано на 13.07.24 в 09:41

Гафовете на Байдън и останалите световни новини от седмицата

С над 14 милиона гледания за два дни в събитие се превърна тази седмица и разпространяването на трейлъра на втората част на " Гладиатор ", 24 години след премиерата на първия филм на Ридли Скот. Действието се развива няколко десетилетия след събитията в първия филм. Почитателите на киното и историческите епоси ще се пренасат в центъра на тънещата в..

публикувано на 13.07.24 в 09:40

Рафаел Лос: Невъзможно е НАТО да бъде имунизирана срещу Тръмп

Лидерите на 32-те страни членки на НАТО се събраха тази седмица във Вашингтон, където преди 75 години е подписан Северноатлантическия договор. Във Вашингтонската декларация съюзниците потвърдиха своето единство и готовност да бранят територията на НАТО. Русия остава дефинирана като най-голямата и пряка заплаха, Китай – като системно..

публикувано на 13.07.24 в 09:37

Историческа възстановка и поклонение в с. Вишовград годишнината от битката на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

В павликенското село Вишовград с историческа възстановка и поклонение отбелязват днес 156 години от битката на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Честването в местността Канлъ дере край Вишовград, където Стефан Караджа е тежко ранен и пленен, започва в 9,30 часа с панихида за загиналите четници, възпоменателно поклонение и поднасяне на..

публикувано на 13.07.24 в 09:34
Сахат тепе

Алея на Сахат тепе в Пловдив носи името на Милчо Левиев

Алея на Сахат тепе в Пловдив вече носи името на Милчо Левиев.  Разхождащите се по нея могат да прочетат и една от най-запомнящите се фрази на именития пианист, композитор и джазмен , изписана на монтираната там указателната табела: "Обичам страстно музиката, затова се опитвам да я освободя от безплодните традиции, които я задушават". През..

публикувано на 13.07.24 в 09:30