Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Норвежки хитови заглавия на Алеята на книгата

Фрагмент от корицата на "Дронът" на Уни Линдел
Снимка: Ciela.com

Норвежката писателка Уни Линдел е един от най-големите автори в криминалния жанр в световен мащаб. Тя е двукратен носител на най-престижната награда за криминален роман в Норвегия – „Ривертон“ (1999 и 2018). За тази награда е номиниран и романът ѝ „Знам къде живееш“. Фрагмент от корицата на

Актуалното заглавие, с което авторката е представена на Алеята на книгата в София, е "Дронът".

Полицейският инспектор Мариан Дале разследва случай с убийство, който е сходен с друг отпреди пет години, когато млада жена е убита в палатка в тъмна гориста местност. Дали двете престъпления за свързани? Търсенето на истината става твърде лично за полицайката и когато стигне до нея, тя вече няма да бъде същият човек като преди.

Мъж с дрон, с който следи жертвите си, се крие в сенките. Той иска да бъде като кумира си - елитен войник от Афганистан.

Когато Мариан отива със седемгодишно съседче просто на разходка в района на убийството, това се оказва голяма грешка. Детето вижда нещо, което запазва за себе си. Убиецът обаче не знае и смята, че трябва да го отстрани. А шестнадесетгодишната дъщеря на жертвата решава сама да се превърне в примамка, но Мариан и полицията не подозират това.

В надпревара с времето Мариан се озовава в тъмната гора, където е момичето примамка, а в един от бункерите на изоставен военен обект наблизо е затворено отвлеченото момче на съседите ѝ. Опасният елитен войник и неговият имитатор - мъжът с дрона, се приближават от двете страни...

Дронът е трилър за очите в мрака, които тайно ни наблюдават, и скритите стаи с болезнени неща, до които човек не може да допусне другите.

Норвежката кримикралица Уни Линдел е един от най-големите автори в криминалния жанр наред с Том Егеланд и Ю Несбьо. Тя е двукратен носител на най-престижната награда за криминален роман - Ривертон.

По-малко от месец след световната си премиера продукцията на Netflix "Royalteen: Наследникът" е на четвърто място сред най-гледаните филми на Netflix в световен мащаб. Филмът е № 1 в Норвегия, а обяснението вероятно е, че е създаден по роман на две норвежки писателки. Книгата е с издание на български на „Книги за всички“, в превод на Владимира Старирадева. 

„Наследникът“ е първият роман от поредицата "Royalteen" – сюжетно самостоятелни книги. Авторки са Анне Гюн Халворшен и Ранди Фюлехауг, които имат самостоятелни литературни кариери, но сега се обединяват за този роман, превърнал се в хит.

Това е съвременна приказка за най-обикновено момиче, което спечелва принца – нещо като „Пепеляшка“ среща „Клюкарката“.

Лена е новото момиче в лъскава столична гимназия със стогодишна история. Последния гимназиален клас тя трябва да завърши там, защото семейството й се е преместило в Осло. Нейни съученици ще бъдат най-известните близнаци в страната – престолонаследникът, принц Карл Юхан, и сестра му, принцеса Маргрете.

Доста бързо принц Карл Юхан, наричан Кале от приятелите си, и Лена започват да развиват топли чувства един към друг. Тя е очарована, но и скептична поради ред причини. Принцът на купона Кале е постоянен герой в таблоидите и клюкарските блогове, един от които е воден анонимно от самата Лена, докато не е разкрит. Тя болезнено осъзнава, че срещата с бъдещия крал може да постави и двамата в невъзможна ситуация, защото не е казала на Кале или на когото и да било за своята още по-голяма тайна, която е и причината да се премести от родния си град.

Представете си, че сте на шестнадесет, наскоро сте се преместили от малкото градче Хортен и след това сте попаднали в най-снобската гимназия в Уест Енд с децата на краля в класа ви. В този роман близнаците са принцеса Маргрете и престолонаследникът принц Карл Юхан. Разпалете още повече въображението си, за да стигнете до това, че Кале, който е мил, забавен и добре изглеждащ, се влюбва удивително във вас и вие в него.

Точно това се случва с Лена. Тя трябва да е седмото небе. Но не е. Лена има тайни, от които дълбоко се срамува. 

Не всичко обаче е толкова романтично. Някои моменти в романа са достатъчно реалистични и без съмнение ще ви накарат да се поставите на мястото на героите и да съпреживявате с тях.

Не е много лесно и на кралските потомци. Никога не можеш да се довериш, че приятелите няма да продадат информация за теб на пресата, и трябва да си постоянно нащрек. Кале осъзнаватова след парти за Хелоуин, когато се е облякъл в провиснали широки дънки, голяма тениска с надпис „BООM“ на гърдите, златен ланец около врата и боядисано като на негър лице лице. Следва скандал, когато снимките тайно са продадени на медиите и Blackface Кале излиза на първите страници на всички вестници (сцена, вероятно вдъхновена от безвкусния нацистки костюм на британския принц Хари).

По свой собствен начин романът е изключително свеж и забавен, а авторките пишат леко, стилно и уверено. Романът е изключително актуален с интернет троленето и тормоза, с проблема за лъжите, които се натрупват, за недоразуменията, секса и срама.

Финалът може да прилича на щастлив край на приказка, но до последното изречение, което те кара да подскочиш на мястото си и да извикаш „Искам продължение!“. 

Интервюто на Людмила Железова с Красимир Проданов от издателство "Книги за всички" в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Три къщи са се запалили в квартал "Седми" в Самоков

Три къщи горят в "Седми" квартал в Самоков, съобщиха за БТА от пресцентъра на МВР. На място има екипи на пожарната, които помагат в овладяването на огъня. 

публикувано на 28.07.24 в 21:06
Мъртвата риба на повърхността на лагуната, ФБ на

Тонове мъртва риба в лагуната на Орбетело в италианската област Тоскана

Горещините в Италия достигат до 40 градуса по Целзий, морската вода е необичайно топла, а  повърхността на лагуната на Орбетело – област Тоскана се изпълни с тонове мъртва риба. Зловеща е картината край Орбетело, където в лагуната тонове риба – лаврак, ципура, кефал и даже змиорки, загиват поради липса на кислород. Кметът на Орбетело Андреа..

публикувано на 28.07.24 в 20:30
Камала Харис отдава чест при пристигането си във военновъздушната база

Финален спринт в САЩ - последни 100 дни преди вота за президент

В Съединените щати кампанията за изборите за президент и за конгреса навлезе в своеобразен финален сптринт  Вицепрезидентът Камала Харис се очаква да бъде номинирана за президент от Демократическата партия.  Предизборният ѝ щаб обяви, че е набрал 200 млн. щатски долара и е приел 170 хил. нови доброволци за седмицата, след като президентът Джо..

публикувано на 28.07.24 в 20:09

Президентът утре ще възложи на ИТН да посочи кандидат за министър-председател

Президентът ще възложи на парламентарната група на партия "Има такъв народ" (ИТН) да посочи кандидат за министър-председател, съобщават от администрацията на държавния глава. Мандатът ще бъде връчен на  29 юли , понеделник, в  12:00 часа  на "Дондуков" 2. Така ИТН  получава последния шанс да състави правителство в 50-ото Народно събрание. След като..

публикувано на 28.07.24 в 19:13
Опечалени изпращат ковчезите с телата на убитите 12 деца и юноши при ракетен удар по футболно игрище в селището Мадждал Шамс на окупираните от Израел Голански възвишения, 28 юли 2024 г.

Напрежение и заплахи по линията Израел - "Хизбула" - Иран след удара, убил 12 деца

ООН осъди смъртоносното нападение срещу селище на окупираните от Израел Голански възвишения, приписвано на "Хизбула", предаде АФП. "Цивилните, децата на първо място, не трябва да продължават да носят бремето на ужасяващото насилие, което върлува в региона", заяви чрез гласа на говорителя си генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. При атаката,..

публикувано на 28.07.24 в 18:33

Рискова остава ситуацията с пожара в планина Славянка, който навлиза и в минни полета

Сложна и рискова остава ситуацията с пожара в граничната планина Славянка.  На гръцка територия периметърът се разширява и огънят отново настъпва към България. Вътрешният министър Калин Стоянов е поискал помощ  по европейския механизъм за гражданска защита и включването на самолет в гасенето.  От Франция утре пристига самолет да помага за..

публикувано на 28.07.24 в 18:25
Прокурор Наталия Николова.

Разследването на взривовете край Елин Пелин: По всички версии, ще се проверява и дали е умишлено

Вторият очевидец на началото на събитията -  пожарът и последвалите взривове, в Елин Пелин е бил разпитан. Знае се, че и той е подал сигнал на 112 - това стана ясно, след като следователи и Прокуратурата влязоха на оглед за първи от четвъртък в района на произшествието. Младежът, който е бил на мястото на инцидента, е станал свидетел на първите..

публикувано на 28.07.24 в 17:18