Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Запорожката централа позволява на Русия не само да привлече световното внимание, но и да притиска Украйна"

Густав Гресел: Равносметката от войната в Украйна ще е ясна след зимата

"Ако газовата война с Европа и изборите в Съединените щати не дадат желаните резултати, Кремъл ще се озове пред истински проблеми", смята старши сътрудникът на Европейския съвет за външна политика

Украински военни с националния флаг на страната пред фреска на катедрала в Киев, 8 септември 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Развръзката от войната в Украйна ще стане далеч по-видима идната пролет, смята Густав Гресел, старши сътрудник на Европейския съвет за външна политика.

В анализ на обстановката на бойното поле в предаването "Събота 150" Гресел посочи, че в резултат на пробива си край Купянск тази седмица украинските войски застрашават важен логистичен център на руснаците в Харковска област, докато част от елитните руски сили са на практика блокирани далеч на югозапад - на десния бряг на Днепър край Херсон.

Херсон е единственият областен център, който силите на Москва успяха да подчинят. Киев може да си го върне, но това изисква време и продължаване на военната подкрепа от САЩ и Европа.

Политически съображения ограничават военните възможности на Владимир Путин. Руският президент ще внимава да не повтори в Украйна съветския опит от Афганистан. Изходът от изборите за Конгреса в САЩ и поведението на европейците през зимата ще са ключови за изчисленията му, каза в интервю за БНР Густав Гресел.

Какви ще са стратегическите последици, ако украинците развият успеха си в Харковска област и си върнат град Купянск?

"Купянск е много важен железопътен възел. В този град се пресичат две жп линии, по които се снабдяват руските войски в целия североизточен периметър. Затова освобождаването на Купянск ще отслаби руската логистика в този периметър и ще позволи продължаване на украинското настъпление и на други участъци, в зависимост от това колко бързо украинците ще могат да придвижат подкрепленията си. Според мен североизтокът ще е основното направление, по което ще се развива украинската офанзива. Ще трябва да държим под око и колебанията в числеността на руските войски. Много от договорите на руските професионални войници изтичат между септември и ноември. При това положение силите, с които разполага руското командване, на практика се топят и са сериозно разтеглени. Украинците получават възможност да нанесат още удари, стига, разбира се, Западът да продължи да доставя оръжие и особено бойни машини на пехотата и бронетранспортьори."

Антъни Блинкън след среща с украинския външен министър Дмитро Кулеба, 8 септември 2022 г., Киев   Снимка: ЕПА/БГНЕС

Държавният секретар Антъни Блинкън огласи в четвъртък поредния огромен пакет от пратки за украинската армия - боеприпаси за HIMARS, гаубици и противотанкови системи за 675 милиона долара в скоро време и още 1 милиард долара заеми и грантове за закупуване на американско оръжие. Въпросът е ще стигне ли тази помощ навреме, за да може Киев да затвърди и развие бойните си успехи?

"По-голямата част от новата военна пратка представлява боеприпаси за ракетни системи, които Съединените щати вече доставиха на Украйна. Това показва донякъде усилията за продължаване на тази високоинтензивна борба. И двете страни са притеснени от значителното количество изразходвани муниции. За украинците специално, боеприпасите с прецизно насочване и антирадарните системи имат да играят много важна роля за настъпателните им планове. Нещо важно обаче липсва в новата военна пратка и се надявам, че ще бъде компенсирано в близките дни и седмици. Украйна понесе загуби в танкове и бойни машини на пехотата - защото тези машини са на върха на всяка атака, те осигуряват огнева поддръжка и транспортират войниците на бойното поле.

Украйна се нуждае от такава снабдителна линия от Запада. Бронирана техника от Чехия, Полша, също и от България. Доста танкове Т-72 бяха доставени, но не толкова бронетранспортьори. Те са необходими за намаляване на загубите в жива сила."

Ако се вярва на украинското командване, 10 руски бойни самолета са били извадени от строя в началото на август с ракетни удари по авиобазата Саки в Крим - дълбоко зад фронтовата линия. Такива удари със сигурност ще помогнат на Киев да отвоюва Херсон, но едва ли ще са достатъчни. Какво още е необходимо за постигане на тази цел?

"В случая с Херсон важното бе предварителното и широко разгласяване на намеренията за украинско контранастъпление в този участък. По този начин Киев подмами отсам Днепър голяма част от елитните руски войски. Харковската офанзива бе подготвяна при пълна тишина (от страна на украинските официални говорители), докато за Херсонската се говореше още от юли месец.

Руски военни в района на Херсон, септември 2022 г.  Снимка: ЕПА/БГНЕС

Херсонската офанзива се развива много по-бавно, защото съотношението на силите тук - на руското предмостие на Днепър - е доста по-неблагоприятно за Украйна, отколкото на някои участъци на изток. Важното в случая (от украинска гледна точка) е, че тези руски войски не могат да се върнат обратно през Днепър, нито да оттеглят тежката си техника - защото мостовете са извадени от строя, а понтоните са изложени на обстрела от украинската артилерия. Така на практика тази руска групировка е прикована на десния бряг на Днепър и в определен момент ще изразходва боеприпасите си. Руското командване няма да може да разчита на нея и да я прехвърли части от нея, за да подкрепи другите застрашени участъци от фронта."

Как ще се развият събитията по-нататък?

"Когато изтощят руснаците около Херсон, украинците ще могат да си върнат града. Разбира се, това ще отнеме време. Но не мисля, че от Херсон ще продължат настъплението на юг и към Крим - прехвърлянето и снабдяването през Днепър ще им коства твърде много усилия. Освобождаването на Херсон ще позволи на Украйна да остави лековъоръжени войски на Днепър, защото десният бряг е лесно защитим, и да придвижат 5 до 7 тежковъоръжени бригади на изток. Там ще имат много възможности - или да подкрепят операциите край Харков, или да ударят към Азовско море и да разкъсат окупираните територии на две. Всичко това обаче ще зависи от разположението на руските сили. Що се отнася до ракетния удар по Саки, вече видяхме, че руснаците съсредоточиха противовъздушни системи по всичките си бази около Украйна. Т.е. те са наясно, че Саки бе дело на украинската армия, и взимат предохранителни мерки това да не се повтори. Е, повтори се - тази седмица имаше нови експлозии там.

Украинците се мъчат да затруднят колкото се може повече снабдяването и въздушната поддръжка на руските войски. И като демонстрират, че могат да ударят толкова далеч, че да унищожат военни складове и авиобази чак в Крим, те принуждават Москва да размества и разпръсва силите си, правят координацията от руска страна по-трудна и по-времеемка. Това им открива нови възможности за контраудари."

Може ли да се твърди, че тази зима ще е решаваща? Имам предвид това, че със заплахите си да спре напълно природния газ за Европа Кремъл очевидно иска да „охлади“, направо да „замрази“ желанието на европейците да подкрепят Киев.

"Да, абсолютно!"

И ако Европа оцелее в тази зима, това ще е решаващо за изхода от войната в Украйна.

"Да, така е. Това ще бъде решаващо и за руско-европейските отношения. Защото ако Европа оцелее през зимата, без да се поддава на изнудването, ще покаже, че не е толкова зависима, колкото в Кремъл си мислят. Другото събитие, на което Кремъл крепи надеждите си, са изборите за попълване на американския Конгрес, тъй като американската подкрепа е от решаващо значение за Украйна. В Кремъл се надяват на съкрушителна победа на Републиканската партия и че доста от най-радикалните републиканци ще влязат в Конгреса. Но мисля, че са твърде уверени в такъв развой и могат да се окажат излъгани, защото далеч не всички републиканци са тръмписти. Но ще видим през ноември.

Ако газовата война с Европа и изборите в Съединените щати не дадат желаните резултати, Кремъл ще се озове пред истински проблеми, защото положението на бойното поле не е никак добро и силите му се изчерпват. Както споменах, договорите на много войници изтичат, а обикновените руснаци не са никак запалени да участват в тази война. Хората, които могат да се отзоват на кампанията за доброволци, вече са били рекрутирани и преди. Докато армията, която воюва в Украйна, се попълва на доброволен принцип, потенциалът ѝ да нарасне не е висок. Обявяване на мобилизация, а с това и пълномащабна война за кауза, която не е много популярна сред руснаците, носи вътрешни рискове за Путин. Мисля, че той ще се въздържа от такива мерки, защото много добре си спомня как Съветският съюз се разпадна в края на интервенцията си в Афганистан.

Според мен март и април догодина, когато ще си проличат резултатите от тази зима, ще са от решаващо значение за изхода от тази война."

Междувременно ситуацията около Запорожката атомна централа ще продължи да ни тревожи. Има ли според Вас, д-р Гресел, шанс президентът Путин да се откаже от контрола на тази централа - да се съгласи на „безопасната“ зона, предлагана от Международната агенция за атомна енергия?

"Опасявам се, че Путин няма да се откаже от централата. Тя е средство за натиск не само върху европейците, които се страхуват от ядрена авария, но и за изнудване на украинците. Запорожката централа е един от най-важните енергоизточници на Украйна. Всички очакваме студена зима в Европа, но зимата, която е надвиснала над Украйна, е още по-студена и още по-тъмна. Най-важните водноелектрически централи на страната са близко до фронтовите линии, някои от тях също са окупирани от руснаците."

Когато Москва се опита да пренасочи електричеството от Запорожката АЕЦ към Крим, украинските партизани взривиха електропровода, но Москва винаги може да изключи централата. Може да го направи и в най-студения момент през зимата. Това ще спъне военните усилия на Украйна - тя има нужда от електричество за локомотивите, с които превозва войските си към фронта. Така че Запорожката централа позволява на Кремъл не само да привлече световното внимание, но и да притиска Украйна. Затова се опасявам, че тази криза ще продължи. Нека се надяваме, че нищо сериозно няма да се случи и че местните руски командири осъзнават отговорността си и няма да допуснат някоя ужасна глупост.

Снимки: ЕПА/БГНЕС
По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Людмила Кирилова

Людмила Кирилова за усещането да посетиш вулкан

В света има любители на нетрадиционни туристически дестинации, а също и такива които съчетават традиционните – културно-исторически и кулинарен туризъм с нетрадиционните. Какво имам предвид – това са туристи, които искат да станат свидетели на грандиозни зрелища, като изкачвания в близост до активни вулкани.  "Вече има и българи, които се интересуват..

публикувано на 25.06.24 в 11:51
Радослав Илиев

Радослав Илиев: Започнахме с древни текстове, които никога не са поставяни на театралната сцена

"В началото сформирахме творчески екип, който да подбере млади хора, които да възстановят дейността на трупата за античен театър с патрон Огнян Радев, както и да подготвим първия спектакъл", разказа в "Нощен Хоризонт" историкът и преподавател  Радослав Илиев, председател на фондация античен театър "Огнян Радев" .  Това е  единственият античен..

публикувано на 24.06.24 в 11:57
Емил Златев

Емил Златев: 8 минути гимнастика сутрин и вечер и лека храна през лятото за неспортуващите

Лятото не е просто сезон – то е усещане за волност, свобода и полет. Лятото ни дарява с енергия и вдъхновение да се чувстваме свободни и да живеем пълноценно . Слънцето грее ярко, дните са дълги и това е перфектното време да се погрижим за нашето лятно здраве и форма.  Всеки слънчев лъч, всяка топла вечер ни напомнят за онова обещание, което сме..

публикувано на 24.06.24 в 10:04

Първият в София Дневен център за лица с тежки увреждания отвори врати

"За първи път в столицата беше открит Дневен център за пълнолетни лица с тежки множествени увреждания, предоставящ уникалната услуга на заместваща грижа." Това съобщи Надежда Бачева, заместник-кмет по направление "Социални дейности и интеграция на хора с увреждания" по време на церемонията по..

публикувано на 23.06.24 в 07:14
Българска Патриаршия

На 30 юни се очаква България да има нов патриарх

Тази седмица Светият Синод избра тримата кандидати за патриарх. Това са врачанският митрополит Григорий, видинският Даниил и ловчанският Гаврийл. Един от тях следващата неделя на 30 юни ще стане новият български патриарх. Още на първи тур, с най-много гласове и над необходимият минимум от 9 гласа, е избран Врачанският митрополит Григорий...

публикувано на 23.06.24 в 06:11

Нужна е национална стратегия срещу затлъстяването

Около 40% от българите са с Индекс на телесната маса над здравословния, а 36 % страдат от затлъстяване. 25% от хората в България са със затлъстяване I-ва степен, 9% с II-а степен и 2% са с III-та степен, сочат данните от социологическо проучване на Агенция „Тренд“, което бе представено съвместно с експерти от Алиансa срещу затлъстяването...

публикувано на 23.06.24 в 05:36

120 млн. души са напуснали домовете си принудително

Докато в Швейцария течеше мирната конференция за Украйна, а Израел и Хамас продължват да преговарят за прекратяване на огъня в ивицата Газа, Агенцията за бежанците на ООН излезе с доклад, който показва, че към днешна дата има безпрецедентно висок брой разселени хора заради конфликти. Рекордните 120 милиона души са били принудени да напуснат домовете си..

публикувано на 22.06.24 в 15:30